14. 10. 2017.

Kupiranje ušiju i skraćivanje repa kod pasa

Kupiranje ušiju i skraćivanje repa pasa

   Elektivne (izborne) hirurške procedure - kupiranje-oblikovanje ušiju i skraćivanje repa kod nekih pasmina izvor su brojnih kontroverzi, sukoba i debata, kako u naučnim krugovima, tako i među samim vlasnicima, veterinarima, borcima za zaštitu prava životinja i tradicionalistima.

   Danas se uglavnom vezuju za rase kao što su: doberman, nemačka doga, šnaucer, nemački kratkodlaki ptičar, pinčer, bokser, stafordski terijer, cane corso, pit bul...

   Na svetskom nivou, zakonska regulativa ovih procedura je vrlo šarenolika, pa i neuređena.

Zemlje koje su zakonski regulisale kupiranje ušiju i skraćivanje repa
Pregled zemalja koje su zakonski regulisale kupiranje ušiju i skraćivanje repa kod pasa. Kliknite na sliku za uvećanje (+) 

   Srbija, kao i većina evropskih zemalja, potpisnica je Evropske konvencije o zaštiti oglednih životinja i kućnih ljubimaca, koja između ostalog, ZABRANJUJE skraćivanje repova u kozmetičke svrhe, sečenje ušiju, prekidanje glasnih žica u cilju zanemljavanja životinje, čupanje noktiju i nepotrebno vađenje zuba kućnim ljubimcima.

   No, na žalost, ovakve procedure se ilegalno i dalje rade u nekim veterinarskim ambulantama, kao i u potpuno nesterilnim uslovima, po kućama i garažama samih vlasnika, što samu intervenciju - koja sa sobom već nosi dosta patnje za samu životinju čini još neizvesnijom, i rizičnijom.

Kako je sve počelo?


   Skraćivanje ušiju i repa su bile rutinske intervencije kod određenih rasa koje su obično služile za lov, čuvanje i borbu tokom istorije, još od Rimskog doba.

   Ipak, u današnje vreme, napredovanjem veterine i nauke uopšte, a posebno pronalaskom vakcinacije i antibiotika kao metoda zaštite zdravlja životinje, ove hirurške intervencije se smatraju prevaziđenim i neutemeljenim.

Kupiranje ušiju i skraćivanje repa kod pasa
Doberman sa kupiranim ušima na lečenju u Panvet ambulanti. Izvor: Panvet fejsbuk (@panvetsubotica)
  Opravdanja zašto se to činilo su bila razna:

   - za lovne pse, manja mogućnost povrede uha u borbi sa divljom životinjom, a samim tim i zaraze besnilom, kao i manja verovatnoća da pokupe parazite, trnje, ili seme (npr. biljke popino prase) dok trče za plenom. Smatralo se i da odsustvo repa poboljšava brzinu trčanja i držanja kičme.

   - za stražarske, pse čuvare i borbene pse "načuljene" uši daju odraz pozornosti, žustrosti i agresivnosti, tako da takvi psi deluju opasnije. Takođe, smatra se da ovakve uši daju bolji sluh psu.

   - energičnim rasama pasa su skraćivani repovi da ih ne bi povredili mahanjem i lupanjem repa o zid boksa, ili malog prostora.

   - rase sa spuštenim ušima imaju veću mogućnost zaostajanja prljavštine i stvaranja infekcije.

   - u 18. veku u Engleskoj se plaćao poseban porez po repu radnog psa, te su im repovi odsecani i iz čisto ekonomskih razloga.

Šta tačno obuhvataju procedure kupiranja ušiju i skraćivanja repa?


   Kupiranje ušiju je procedura koja je danas u veoma velikom broju slučajeva potpuno neopravdana sa medicinske i preventivne  strane, a sa "kozmetičke" još manje. Podrazumeva hirurško odsecanje dobrog dela hrskavice i mekog tkiva uha u anesteziji, a zatim se nakon operacije uši fiksiraju trakom, ili zavojem kako bi se podstakla njihova uspravna pozicija. Ova procedura se izvodi dok je pas mlad - starosti od 6-12 nedelja, ali se često dešava da to bude i kasnije - do godinu dana starosti, što samo povećava neizvesnost učinka, post-operativne komplikacije, veliku bol i psihološke posledice po samu životinju.

Kupiranje ušiju može biti agonizujuća i bolna procedura
Psi sa kupiranim ušima

   Skraćivanje repa vrlo često rade sami vlasnici hirurškim makazama, ili skalpelom, često bez anestezije, kod štenaca starih samo 10-14 dana! Opravdanje za odsustvo anestezije je da se pas u tom dobu "ne seća" ogromnog bola koji mu je nanesen. Skraćivanje je posebno rasprostranjeno među rasama: seter, engleski pointer, engleski lisičar i psima koji služe za čuvanje stoke. Ova surova procedura, urađena na takav način, je apsolutno neprihvatljiva i visoko rizična sa više aspekata.

Skraćivanje repa štenetu
Skraćivanje repa štenetu skalpelom u nehigijenskim uslovima. 

   Danas se na izložbama ne pravi razlika između pasa sa kupiranim i nekupiranim ušima i repovima, stoga izlaganje psa ovim procedurama radi prepoznatljivosti rase nema nikakvo uporište.

Posledice i zdravstveni rizici


   Kao što smo napomenuli, ovo su zakonski zabranjene procedure u korektivne i kozmetičke svrhe kod nas, iz više razloga. Prva i najznačajnija je nanošenje životinji nepotrebnog bola.

   Za razliku od ljudi, koji se svesno i svojevoljno podvrgavaju korektivnim hirurškim zahvatima, životinje nemaju ovaj izbor. Takođe, sami vlasnici često nisu dovoljno, pa ni uopšte, informisani o svim mogućim neželjenim ishodima i posledicama postupaka koje čine svom ljubimcu.

   Kupiranje ušiju sa sobom nosi brojne zdravstvene rizike: loše urađena intervencija, razvoj infekcije rane, krvarenje, bolnost i deformiteti ušiju u odraslom dobu usled stvaranja ožiljnog tkiva, opterećenja hrskavice usled uspravnog stajanja uha, kao i psiholoških posledica usled bola i agonije.

   Skraćivanje repa sa sobom nosi veliki rizik od stvaranja benignog tumora nervnog tkiva - traumatskog neuroma, na repu psa. Tu su i ništa manje ozbiljne posledice: infekcija, gangrena, obilno krvarenje, povreda repnih kičmenih struktura, paraliza, inkontinencija, hroničan bol, devijacije repa itd.

Kupirani i nekupirani doberman
Kupirani doberman (levo) i nekupirani doberman (desno)

   Posebno se treba osvrnuti na psihološki aspekt, jer pas doživljava veliku i bolnu traumu u ranom uzrastu, što se može odraziti na njegovo buduće ponašanje prema ljudima i drugim psima, kao i komunikacijski aspekt - jer psi međusobno upravo najviše komuniciraju i izražavaju svoje raspoloženje ušima i repom - koji, ukoliko nedostaju, mogu napraviti problem jedinki u interakciji sa drugima i sigurno ostavljaju posledice na ponašanje koje se mogu manifestovati povlačenjem u sebe, nepoverljivošću i agresivnošću.

Zaključak


   Iako je to zabranjeno, i danas viđamo pse sa kupiranim ušima i skraćenim repom koje njihovi vlasnici ponosno šetaju. Posle svega navedenog treba se zapitati da li je nešto što je ranije bilo norma, danas suštinski ispravno i u redu, kao i da li je rizik i bol koji takvi psi mogu iskusiti bio zaista vredan toga.

Dežurna veterinarska ambulanta Panvet Subotica

Panvet tim

Локација: Panvet veterinarska stanica, Subotica