28. 02. 2016.

Bolesti rektuma i anusa životinja

Bolesti rektuma i anusa životinja


 Od bolesti rektuma i anusa kod kućnih ljubimaca, najčešće se javljaju:
           - Sakulitis (zapaljenje analnih žlezda)
           - Perianalne fistule
           - Prolaps rektuma
           - Perianalni tumori
           - Adenokarcinomi analnih žlezda
           - Perinealna hernija (kila, bruh)

Sakulitis-burzitis paraanalis (zapaljenje analnih žlezda)

   Kod zdravih pasa analne žlezde se prazne naprezanjem prilikom izbacivanja stolice, ali ukoliko je izmet pasa duže vreme mekše konzistencije, analne žlezde se ne prazne dovoljno i dolazi do nakupljanja sadržaja u njima, što posledično izaziva infekciju. O upalnoj promeni analnih žlezda kod pasa možete više pročitati u zasebnom tekstu OVDE.

 Upala paraanalnih žlezda psa Panvet dežurna veterinarska stanica Subotica Upala paraanalnih žlezda psa
Upala paraanalne žlezde kod psa

Perianalna fistula

  Perianalna fistula je hronična progresivna bolest praćena ulceracijama (čir, rana), gnojnim apscesima i fistulama (fistula je patološki nastao kanalić koji spaja otvor na koži pored anusa sa istim takvim u unutrašnjosti debelog creva).

Fistula rektuma psa

  Fistularni kanali anatomski ne treba da se nalaze na mestima gde se pojavljuju, posledica su gnojne upale i mogu se širiti od upaljenog gnojnog mesta na koži prema potkožnom tkivu i analnim kesicama psa, a često se mogu otvoriti i u sam rektum, što dovodi do pogoršanja infekcije i direktnog kontakta sa fekalnim bakterijama! Bolest se često javlja kod starijih pasa bez obzira na pol.

  Uglavnom, predispoziciju za ovu bolest imaju rase koje nisko kose rep. Kod pojave ove bolesti vlasnici često uočavaju da pas liže koren repa, ili ga grize, otežano i bolno izbacuje stolicu, a može i da se javi gnojni iscedak iz okoline rektuma. Na pregledu se uočava fistularni kanal, a kod uznapredovalih slučajeva anus je potpuno okružen mnogobrojnim fistularnim kanalićima, upaljen je, uz prisustvo obilnog gnojnog iscedka. Diferencijalno dijagnostički potrebno je isključiti fistulu i analnih kesica, jer to dodatno komplikuje sam proces izlečenja, pa i eventualnu hiruršku intervenciju.

Rase sklonije pojavi perianalnih fistula
Rase pasa koje nisko nose rep (ovčari i čuvari) imaju veće šanse za pojavu perianalnih fistula
  Životinje uglavnom bolno reaguju već na podizanje repa. Često se može uočiti da je okolina anusa zaprljana fecesom, a to može biti posledica smanjenog tonusa analnog sfingtera - kružnog mišića koji reguliše izbacivanje stolice usled hronične upale, ili nastanka komunikacije između fistule na koži i samog rektuma, te dolazi do izlaženja stolice i kroz ove kanaliće.

  Potrebno je hirurško otklanjanje promenjenog i nekrotičnog tkiva. Pri tome preporuka je da se promenjeno tkivo pošalje na patološko mikroskopsko ispitivanje, da bi se isključila mogućnost nastanka onkoloških procesa.

 Ovo stanje zahteva dužu upotrebu lokalnih i sistemskih antibiotika, kao i čestu i svakodnevnu dezinfekciju samog mesta promene 3% rastvorom hidrogena i sterilnim rastvorom rivanola, ili joda.

 Ukoliko se radi o onkološkom procesu (tumor, ili kancer rektuma/anusa) od imunosupresivnih lekova preporučuje se korišćenje ciklosporina.

  Potrebno je i do 7-8 nedelja lečenja da bi došlo do potpunog nestanka perianalnih fistula. Na žalost kod velikog broj pasa postoji i mogućnost pojave recidiva - tj. ponovne pojave bolesti na istom ili drugom mestu u okolini.

Prolaps rektuma 

Prolaps rektuma podrazumeva vidljivo izlaženje sluzokože rektuma kroz analni otvor životinje u spoljnu sredinu i može biti delimičan (samo sluznica anusa prolabira kroz anus), ili potpun prolaps ( kada svi slojevi rektuma prolabiraju kroz anus, kao na slici mačeta ispod).

  Prolaps obično nastaje sekundarno, zbog napinjanja - kao posledica kolitisa, upornih proliva, stranog tela u rektumu, tvrde stolice, nemogućnosti defekacije itd.

  Vlasnici se javljaju kod veterinara,  jer uočavaju cilindričnu masu koja izlazi iz anusa. Zavisno od dužine trajanja bolesti zavisi boja prolabiranog dela creva, jer tkivo koje prolabira sklono je infekciji, otoku i odumiranju tkiva. Uspostaviti dijagnozu nije teško, ali je veći problem dijagnostikovati primarni uzrok .

  Lečenje i prognoza zavise od primarne bolesti koja je dovela do prolapsa rektuma. Pre repozicije (hirurškog vraćanja prolabiranog tkiva na svoje anatomsko mesto) bitno je održati zid prolabiranog rektuma vlažnim i na taj način sprečiti dalje sušenje i nekrozu (odumiranje) tkiva kao komplikaciju ovog stanja. Nakon smanjenja edema (otoka) i hirurške repozicije prolabiranog dela rektuma, postavlje se kružni šav oko anusa da bi se suzio analni otvor. Ovaj kružni šav mora dovoljno da suzi anus da bi se sprečio ponovni prolaps, ali mora da bude i dovoljno širok da bi životinja mogla vršiti nesmetano pražnjenje creva. Ukoliko je došlo do nekroze prolabiranog dela creva, potrebno je izvršiti njegovu delimičnu amputaciju.

Prolaps rektuma kod mačeta Panvet dežurna veterinarska stanica Subotica
Prolaps rektuma kod mačeta

Perianalni karcinomi i tumori

  Perianalni tumori - u perianalnom područiju javljaju se benigni i maligni tumori, a od svih najčešći su adenomi perianalnih žlezda. Ovi tumori se češće javljaju kod nekastriranih mužjaka. Pored perianalnog područja tumorske promene se mogu javiti i u području perineuma (dela kože od anusa prema testisima), zatim na bazi repa, na bedrima i preponama. Odlikuju se vidljivom, ili opipljivom tumoroznom masom, iscetkom, lokalnom upalom i bolom. Veterinar pregledom može relativno lako utvrditi stepen i rizičnost samog oboljenja. Za ovaj tip promene preporučuje se hirurška intervencija bez odlaganja!

Hirurgija tumora analne žlezde kod psa
Prikaz slučaja hirurškog uklanjanja tumora analne žlezde kod engleskog buldoga. Foto: Panvet Instagram (@pan_vet)
  Karcinomi analnih žlezda - najčešće se javljaju adenokarcinomi analnih žlezda, tj. maligni tumori u regionalnim limfnim čvorovima oko anusa, vagine/ili testisa, koji se često šire i na žlezde u preponama, ili maligne promene na samom rektumu i anusu.

Kolorektalni adenokarcinom kod psa
Kolonoskopija i mikroskopski prikaz kolorektalnog adenokarcinoma psa. Foto: Panvet Facebook (@panvetsubotica)
  Ovi karcinomi se češće javljaju kod kuja. Od simptoma se uglavnom uočava perinealni edem - otok regiona oko međice, bol, neredovna defekacija, krvarenje/krvave stolice ili iscedak iz vagine, povišena telesna temperatura i loša krvna slika. Nažalost, obično se javljaju i metastaze na plućima kao posledica osnovne bolesti, ukoliko se ne otkrije na vreme.

Perianalna kila - hernija

  Perinealna hernija (kila, bruh) nastaje kod pasa kao posledica slabosti i odvajanja mišića perinealnog (međičnog) zida, što dovodi do prolapsa (propadanja u spoljnu sredinu) unutrašnjih organa u karlici: prostate, mokraćne bešike, debelog creva i ostalih organa koji se nalaze između mišića perinealnog zida i rektuma. Bruh se dosta često javlja kod starijih pasa, starosti između 7-9 godina. Perinealna  hernija može biti unilateralna (jednostrana), ili bilateralna (obostrana).

Perianalna hernija kod psa
Velika perianalna hernija sa prolapsom mokraćne bešike i prostate kod mešanca, najverovatnije kao posledica udarca automobila. Foto: Panvet Instagram (@pan_vet)
  Uzrok perinealne hernije nije poznat, ali predisponirajući faktor za njen nastanak su napinjanje pri defekaciji, povećanje prostate, poremećaj u koncentraciji polnih hormona, jak udarac, ili pritisak na abdomen životinje itd.

Hirurška sanacija perianalne hernije u Panvet ambulanti
Hirurška sanacija perianalne hernije u Panvet ambulanti Foto: Panvet Instagram (@pan_vet)
  Vlasnici najčešće uočavaju otok u okolini anusa i javlja se problem pri defekaciji koja je otežana. Za uspeno lečenje potrebno je izvršiti hiruršku intervenciju kod koje je vrlo često potrebno postavljanje mrežice. Ova procedura se rutinski radi u našoj veterinarskoj stanici.

Dežurna veterinarska ambulanta Panvet Subotica

Panvet tim
Локација: Panvet veterinarska stanica Subotica