22. 02. 2016.

Dilatacija i torzija želudca kod pasa (nadimanje i uvrtanje želudca)


Torzija želudca kod psa nadimanje i uvrtanje

  Do dilatacije - preteranog širenja želudca (nadimanja), dolazi usled gutanja vazduha u toku jela i konzumacije neadekvatne hrane. Prvenstveno se javlja kod lakomih i "proždrljivih" pasa, zatim kao posledica stresa i loših navika u ishrani koje uključuju jedan veliki obrok u toku dana umesto nekoliko manjih obroka, ili loš tip hrane, kao i hranu koja je previše suva. 

  Ovo staje može biti veoma ozbiljno, čak i životno ugrožavajuće i zahteva hitnu reakciju i sveobuhvatnu terapiju u veterinarskoj ambulanti. Do nakupljanja gasova dolazi naglo i u većini slučajeva problem se javlja odmah posle uzimanja obroka.

  Predisponirane rase za ovo stanje su prvenstveno psi velikih rasa - nemačke doge, nemački ovčar, veliki šnaucer, mastifi, baseti, bernardinci... ali to ne znači da se ne mogu nastati i kod pasa manjih rasa. 

Nemački ovčar Panvet dežurna veterinarska stanica Subotica
Velike rase su sklonije nadimanju i torziji (uvrtanju) želudca

 Simptomi

   Vlasnici primećuju da je pas “naduven“, da mu je uvećan i tvrd stomak, da je pas izuzetno miran, ili pak da je vrlo uznemiren, ne može mirno da leži, već konstantno menja svoje mesto. Uočava se pojava bola u abdomenu, slabost i blede desni.

   Pas često pokušava da povraća, ali obično izbacuje vrlo malu količinu sluzave pene, jer je ulaz u želudac sužen usled uvrtanja i pritiska. Kasnije se javlja pojačana salivacija (pojačana produkcija pljuvačke), ubrzan srčani rad i kratkoća daha.

  Dilatirani želudac vrši pritisak na druge organe poput slezine i jetre, takođe i na velike krvne sudove u trbušnoj duplji što onemogućava povratak venske krvi u srce, te kako proces odmiče, dovodi do velikih cirkulatornih smetnji, šoka, otkaza vitalnih organa i smrti.

  Ni sam želudac u takvom stanju ne dobija dovoljnu količinu krvi, pa na njemu počinje odumiranje tkiva i nastaju jaka oštećenja želudačne sluznice.

Izgled normalnog želudca psa koji se pod uticajem gasova i tečnosti nadima i uvrće
Izgled normalnog želudca, koji se pod uticajem gasova i tečnosti nadima i uvrće

Terapija

  Kod nekomplikovanih slučajeva, ponekad se sondom može ući u želudac putem jednjaka, a ukoliko na taj način nije izvodljivo evakuisati želudačni sadržaj i nakupljene gasove - jedina preostala opcija je abdominalna hirurška intervencija.

  Psu je potrebno dati infuziju, da bi se predupredilo stanje šoka i uspostavila bolja cirkulacija uz prateću simptomatsku terapiju (terapija bola, krvnog pritiska, antikoagulansi...)
Antacidi, H2 blokatori, ili inhibitori protonske pumpe - lekovi koji se daju protiv pojačanog lučenja želudačne kiseline se daju obavezno, da bi se sluzokoža želudca zaštitila od daljeg propadanja i dejstva jake želudačne kiseline.

Prikaz slučaja torzije želudca kod nemačkog ovčara na Panvet instagramu (@pan_vet)
   Hitna hirurška intervencija je neophodna kod ozbiljnih stanja, gde se u totalnoj anesteziji želudac otvara i prazni njegov sadržaj; potom se želudac, slezina i susedni organi vraćaju u fiziološki položaj; kao i uklanja eventualno odumrlo tkivo želudca koje se pojavilo kao posledica prekida cirkulacije.

Hiruško zbrinjavanje torzije kod psa
Hiruško zbrinjavanje torzije kod psa. Foto: Panvet Facebook (@panvetsubotica)
  Ukoliko je ipak došlo do potpune torzije (uvrtanja) želudca, procenat preživljavanja psa zavisi od brzine prepoznavanja simtoma, stepena torzije i brzine sprovođenja same hirurške intervencije .

  Po završetku operacije - preporuka je da se uradi gastropeksija (prišivanje želudca za trbušni zid) da bi se mogućnost ponovnog uvrtanja svela na minimum.

Gastropeksija želudca psa Panvet dežurna veterinarska stanica Subotica
Gastropeksija - fiksiranje želudca za trbušni zid psa

Preventiva

   Vlasnicima predispozicioniranih rasa u toku prvih par poseta u ambulanti veterinar treba da predoči uputstva i preporuke oko hranjenja kako bi se izbegle dilatacija i torzija želudca, a to su:
  - da se u toku dana psu daju 2-3 manja obroka, kao i da se posle jela fizičke aktivnosti svedu na minimum.
  - da se posuda sa hranom drži da povišenom postolju kako bi se onemogućilo gutanje vazduha u toku uzimanja obroka.
  - ako se pas hrani gotovom granuliranom hranom, koja uvek traba da bude natopljena.

  Više o gastritisu (upali želudca) i upali creva kod ljubimaca možete pročitati u našem tekstu OVDE, a o pravilnoj ishrani pasa i mačaka možete pročitati OVDE.

Dežurna veterinarska ambulanta Panvet Subotica

Panvet tim
Локација: Koste Racina 5, Subotica 24000, Serbia