02. 03. 2016.

Promene na očima kod pasa

Promene na očima kod pasa - Panvet blog

 
   Oko, kao kompleksan organ jednog od najvažnijih čula psa - čula vida, ima veliku ulogu u primanju spoljnih informacija, snalaženju u prostoru i traganju za hranom.

   Najznačajnije promene na oku su posledica genetskih predispozicija za određene bolesti, zatim virusnih i bakterijskih infekcija - konjuktivitis, zatim alergije, starosti (katarakta), dijabetesa i povreda izazvanih borbom, igrom, ili stranim telom kao što je na primer seme biljke Popino prase. Više o nekim od ovih problema možete pročitati u našim zasebnim tekstovima na ovom blogu.

Povreda oka

   Oko je veoma osetljiv organ i lako se može desiti da ga Vaš ljubimac u toku igre, trčanja, češanja, ili kontakta sa drugim psom povredi. Lezija (ranica) na oku može nastati i kao posledica virusne i bakterijske infekcije, ili prisustva stranog tela. Ovakvo stanje je izuzetno bolno, neprijatno za životinju i izaziva suzenje, treptanje i osetljivost na svetlost. Posledice mogu biti trajno narušavanje kvaliteta života, hroničan bol i upala, kao i slepilo ukoliko vlasnik ne odreaguje na vreme, tako što će ljubimca što pre odneti veterinaru i primenjivati adekvatnu terapiju koja mu je data.

Dijagnostika povreda oka radi se tako što se u oko ukapa fluorescentno obojeni rastvor, koji se potom osvetljava svetlom određene talasne dužine iz oftalmoskopa. Ukoliko se javlja kolekcija obojenog rastvora na jednom mestu, došlo je do povrede oka i formiranja lezije. 

Dijagnostika povrede oka pomoću fluorescentnog rasvora i oftalmoskopa. Po poziciji kolekcije obojenog rastvora vidimo gde se nalazi povreda oka. Izvor: Panvet Instagram (@pan_vet)
   Terapija je simptomatska: sprečavanje psa da šapama dira oko, ukapavanje antibiotskih kapi, veštačkih suza, rastvora natrijum-hijaluronata za bržu regeneraciju, kao i aplikovanje kapi za oči  protiv bolova i zapaljenja. Ukoliko je potrebno, može se uz ovu lokalnu terapiju uvesti i oralna terapija antibioticima i lekovima protiv bolova.

Dislokacija oka iz svog ležišta

   Kod brahiocefaličnih pasmina - pasa kratke njuške i plitkih očnih jabučica (pekinezer, buldog, mops, boston terijer...), moguća je dislokacija oka iz svog ležišta usled povrede, ili udarca. Ovakva stanja se smatraju hitnim u veterini i potrebno je zašiti ivice očnih kapaka kako bi oko ostalo na svom mestu i izbegle dalje komplikacije.

Vraćanje oka u ležište nakon povrede psa
Bostonski terijer posle hitne intervencije vraćanja oka u ležište nakon povrede. Foto: Panvet Instagram (@pan_vet)

Urođene promene na očima


  Od promena na očima koje se rešavaju hirurškim putem najčešće su : 
  • entropium                                                                                                                         
  • ektropium                                                                                                                       
  • cista trećeg očnog kapka - trešnjino oko

Entropium

  Entropijum je genetska promena položaja očnih kapaka, odnosno uvrtanje kapka/dela kapka prema unutra.  Najčešće je u pitanju samo deo kapka gde je formiran nabor - koji pored genetske predispozicije dosta često može da se javi i kao posledica čestih konjuktivitisa.

Entropijum - uvrtanje kapka ka unutra Panvet Subotica
Entropijum - uvrtanje kapka ka unutra
   Zbog uvrtanja kapaka, trepavice i dlačice na kapku vrše iritaciju oka, pa životinja ima osećaj stranog tela u oku, usled čega su pojačani znaci upale. Posledično dolazi do bakterijske infekcije, pa tako iscedak iz oka može postati gnojan i dolazi do svaranja krmelja posebno posle spavanja.

   Simptomi entropijuma su crvenilo, bol, suzenje i reakcija na svetlost, a zbog konstantne iritacije rožnjače mogu nastati i oštećenja oka koja mogu biti veoma ozbiljna. U nekim slučajevima iritacija može biti tolika da u roku od samo par dana nastane zamućenje rožnjače i gde može da dođe do nastanka čira na oku.

   U terapiji entropiuma hirurški tretman je neizbežan. Postoji veliki broj hirurških tehnika koje su opisane za korekciju entropiuma, no izbor tehnike zavisi od slučaja tj. dela kapka koji je uvrnut.

   Rase pasa kod kojih se najčešće pojavljuje entropijum su: šarpej, chow chow, mops, bernardinac, buldog i mešanci ovih rasa.

Mops je rasa psa sklona entropijumu kapka
Mops je rasa psa sklona entropijumu kapka
   Pri operativnom zahvatu treba voditi računa da isečeni nabor ne bude isuviše veliki, jer ukoliko je odstranjeni nabor veći, po zarastanju rane može doći do izvrtanja kapka - ektropiuma.

Ektropium

  Ektropijum je takođe nepravilan položaj kapka, koji je najčešće urođena mana i češće se javlja na oba oka. 

  Kod ektropiuma kapci su izvrnuti ka spolja, a samo oko više je izloženo spoljnim uticajima i sušenju. Zbog stalne iritacije i jakih upala vremenom može da nastane oštećenje vida.

  Da bi se sprečile stalne iritacije potrebno je izvršiti hiruršku intervenciju, i primeniti simptomatsku terapiju korišćenjem kapi veštačkih suza, ispiranjem fiziološkim rastvorom, antibiotsku i terapiju bola ukoliko je to potrebno.


Ektropijum oka psa Panvet dežurna veterinarska stanica Subotica
Ektropijum - izvrtanje kapka ka spolja
Ektropijum oka psa 2 Panvet dežurna veterinarska stanica Subotica


Cista trećeg očnog kapka - trešnjino oko/cherry eye

  Cista trećeg očnog kapka nastaje zbog povećenja i upale žlezde koja se nalazi u trećem očnom kapku. Osnovna funkcija ove žlezde je produkcija suza. Različiti su uzroci nastanka ovog problema, kao što su spoljašnji uticaji (prašina, polen itd.), kalcifikacija, ili genetska predispozicija. 


Cista trećeg očnog kapka - trešnjino oko Panvet dežurna veterinarska stanica Subotica
Cista trećeg očnog kapka - trešnjino oko
  Žlezda se povećava i izlazi ispod treceg očnog kapka kao “trešnjica”. Ovu pojavu najčešće ćemo videti kod brahiocefaličnih pasa - pasa kratke njuške.

  Nastali problem se ne može lečiti kapima za oči! Važno je da se, kada se cista pojavi, što pre obratite veterinaru koji će hirurškim putem “uvrnuti“ cistu,tj. vratiti žlezdu u fiziološki položaj i njenim fiksiranjem definitivno rešiti problem.

  Ukoliko se odlaže rešavanje problema, zbog iritacije oka mogu da se jave uporne sekundarne infekcije kao i oštećenja na samoj cisti, pa se takve ciste moraju hitno odstraniti - što je poslednja solucija i značajno komplikuje tok izlečenja uz bol i otoke. 

Cista trećeg očnog kapka - trešnjino oko, posle hiruške intervencije Panvet dežurna veterinarska stanica Subotica
Cista trećeg očnog kapka - trešnjino oko, posle hiruške intervencije
  Jedna od post-operativnih komplikacija je mogućnost pojave tzv. suvog oka. Kod ovakvih slučajeva trajno se moraju koristiti preparati koji će nadoknaditi proizvodnju suza tzv. veštačke suze, koje ukapavate svom ljubimcu. 

  Da do ovakvih slučajeva i dodatnih komplikacija ne bi došlo, naša preporuka je da, ukoliko primetite bilo kakve promene na očima svog ljubimca, obavezno se obratite svom Panvet veterinaru.

Više o bolesti oka - katarakti kod pasa i mačaka možete pročitati OVDE.

Da li ste znali da psi raspoznaju boje?
Izvor: Panvet Facebook (@panvetsubotica)

Dežurna veterinarska ambulanta Panvet Subotica

Panvet tim
Локација: Panvet veterinarska stanica Subotica