28. 02. 2016.

Zapaljenje analnih žlezda kod pasa

Zapaljenje analnih žlezda kod pasa


  Analne žlezde su parne invaginacije kože koje se nalaze sa obe strane rektuma psa. Svaka analna žlezda ima izlazni kanal  na površinu koji se otvara na mestu gde sluznica anusa prelazi u kožu. 

  Kod zdravih životinja analne žlezde se prazne naprezanjem prilikom izbacivanja stolice, ali ukoliko je izmet pasa duže vreme mekše konzistencije, analne žlezde se ne prazne dovoljno i dolazi do nakupljanja sadržaja u njima, što posledično izaziva infekciju. 

  Analne kesice okružene  su velikim brojem lojnih i apokrinih žlezda koje izlučuju smeđ, mastan sadržaj vrlo neprijatnog mirisa. Smatra se da taj miris igra vrlo značajnu ulogu u socijalnom životu pasa. Ukoliko se sadržaj analne žlezde iz nekog razloga ne istiskuje onako kako bi trebalo, vlasnik uočava tzv. ”sankanje” tj. kako pas vuče guzu po zemlji i nervozno liže područije oko anusa.

Analne žlezde Panvet veterinarska ambulanta Subotica
Tzv. "sankanje" po guzi psa je jedan od znakova upale analnih žlezda
   Intenzivnim lizanjem i grickanjem te regije javlja se dermatitis (crvenilo kože, svrab) i vrlo često se javljaju i ranice sa krastama na tom područiju. 

  Problemi sa analnim žljezdama javljaju se uglavnom kod pasa manjih rasa, mada ne treba isključiti mogućnost pojave i kod srednje velikih i velikih rasa.

  Ukoliko dođe do upale žlezde, potrebno ih je manuelno cediti. Ovaj proces može biti neprijatan i bolan, pa bi trebalo da ga uradi stručno lice, ili da bude pod nadzorom stručnog lica dok vlasnik psa ne uđe u rutinu. Pre samog ceđenja potrebno je oprati ovu regiju i koristiti jednokratne rukavice.
  Posle ceđenja treba tretirati regiju blagim dezinfekcionim sedstvom i lokalno aplikovati lekove koji smanjuju upalu i suzbijaju infekciju. Pored toga treba uključiti i sistemsku terapiju antibioticima po preporuci veterinara.  


Analne žlezde kod psa
Pozicija analnih žlezda kod psa

   Mnogi vlasnici analne žlezde “cede“ sami, bez konsultacije sa veterinarom - što nije preporučljivo, jer vrlo lako mogu da povrede životinju i podstaknu infekciju prilikom grubog istiskivanja sadržaja.

   U  slučajevima kada primetite da se pas intenzivno liže regiju oko rektuma, ili vuče guzu po tepihu, ili betonu, bolje da se obratite veterinaru da izvrši pregled, jer vrlo često može da se desi da ove radnje pas ne radi zbog upale analnih žlezda, već sasvim drugih stvari.

   Kod pasa sa recidivirajućim upalama analnih žlezda potrebno je davati suvlju hranu koja sadrži veće količine vlaknastih materija, od koje će pas imati čvršću i obilniju stolicu. Na taj način se vrši veći pritisak na analne žlezde koje će se lakše kontinuirano prazniti.


Zapušena analna žlezda - okidač za infekciju Panvet veterinarska ambulanta Subotica
Zapušena analna žlezda - okidač za infekciju

   Hirurško odstranjivanje analnih žlezda se preporučuje samo u slučajevima kada se upala vrlo često ponavlja, ukoliko postoji onkološki problem, ili kada infekcija analnih žlezda često fistulira (pravi kontakt kroz tunele sa drugim organima sa kojima ne bi trebalo da bude povezana, što je opasno stanje, zbog velike mogućnosti komplikacija, prvenstveno sepse). Hirurško odstranivanje žlezde je vrlo radikalno i ukoliko je to moguće treba ga izbeći. 
   Konzervativnim lečenjem antiboticima, lokalno antibiotskim mastima, dezinfekcijom, pravilnom higijenom i manuelnim istiskivanjem mogu se postići puno bolji rezultati.  

   Više o ostalim oboljenjima rektuma i anusa životinja možete pročitati u tekstu na našem blogu OVDE.

Dežurna veterinarska ambulanta Panvet Subotica

Panvet tim
Локација: Panvet veterinarska stanica Subotica