23. 04. 2016.

Bolest srčanog crva - dirofilarioza

Bolest srčanog crva - dirofolarioza

    Srčani crv je parazit, najčešće pasa, sve češće i mačaka, kao i vukova, kojota i lisica, feretki i još nekih životinjskih vrsta. Bolest se razvija kada ljubimca ubode zaraženi komarac i prenese mu larveni oblik (mikrofilariju) parazita koji se zove Dirofilaria immitis.

   Od skora, ovo oboljenje karakteristično za predele sa toplijom klimom postalo je izuzetno prisutno i kod nas - pogotovo u predelima Vojvodine u blizini reka, jezera, kanala i bara - ukratko na svim onim mestima koja imaju veću populaciju komaraca. 

   Larvice ovog parazita jedno vreme borave u potkožnom vezivnom tkivu, kasnije sazrevaju i ulaze u krvne sudove, te dolaze i do velikih krvnih sudova pluća i srca, i tu se razvijaju kao odrasli paraziti.
     
    U plućnim krvnim sudovima primarno, a kasnije i u srčanim krvnim sudovima, kao i u desnoj pretkomori i komori srca dolazi do stvaranja odraslih crva, jednog, ili više njih - koji svojim prisustvom dovode do patoloških promena i posledično do oštećenja srca, kao i pratećih poremećaja zdravstvenog stanja ljubimca koje može biti nepovratno narušeno.
  Mogućnost parazitiranja postoji i u samom tkivu pluća, bronhijama, kao i torakalnoj duplji i ono se manifestuje najčešće tegobama disanja i čestim suvim kašljem.      

    
Distribucija dirofilarioze u Evropi - Panvet Subotica
Sve toplija klima pogoduje razvoju ovog parazitarnog oboljenja

  Ljubimci koji žive napolju u velikom su riziku, ali čak i ljubimci koji žive u stanovima nisu potpuno bezbedni. Smatra se da u našim predelima bolest pretežno prenose tzv. tigrasti komarci, ali je dokazano da  D. immitis larvice može preneti bilo koja vrsta komaraca.

Razvojni ciklus srčanog crva 

   Odrasle ženke srčanog crva žive u zaraženom psu, ili nekom drugom domaćinu i izbacuju u krvotok svoje mlade, koji se zovu mikrofilarije (microfilaria).  Komarci se zaraze mikrofilarijama dok se hrane krvlju zaražene životinje.
Tigrasti komarac prenosilac dirofilarije - Panvet
Tigrasti komarac je medju najčešćim prenosiocima dirofilarije
  Tokom narednih dana, microfilaria u komarcu sazreva u infektivni oblik. Kada komarac ujede psa, mačku, ili neku drugu osetljivu životinju - larva preko usta komarca izlazi na površinu kože životinje i kroz svežu ranu od uboda komarca aktivno ulazi u novog domaćina.

  Unutar novog domaćina, tokom narednih šest meseci (i duže) infektivna larva sazreva u odraslog parazita. Odrasli srčani crv živi pet do sedam godina, a zbog njihove dugovečnosti, svaka sezona komaraca dovodi do veće frekvencije oboljenja kod naših ljubimaca.

Izgled srčanog crva - Panvet
Izgled srčanog crva i njegova pozicija u desnoj komori srca

  Odrasli parazit je beličaste boje, mužjaci su dugacki  u proseku 15 cm,  a ženke oko 25 cm .
                                    

Nalaz i dijagnostika

  Nalaz srčanog crva kod psa podrazumeva nalaz mikrofilarija srčanog crva u cirkulaciji psa i/ili nalaz odraslih parazita u srcu i plućnim krvnim sudovima. 

  Postoji više vrsta testova koji otkrivaju prisustvo parazita kod ljubimca i na osnovu nalaza i stanja psa se oboleli ljubimci kategorišu u 4 kategorije na osnovu kojih se bira adekvatan način lečenja:

- U  1. grupu spadaju psi sa nalazom microfilaria ali još uvek bez prisustva odraslog parazita u srcu - ovo je ujedno najbolji scenario za lečenje.
- 2. grupu čine psi sa nalazom mikrofilarija i nalazom odraslog parazita u srcu, ali potpuno zdravi i bez kliničkih simptoma.
- 3. i 4. grupa su psi sa poremećenim zdravstvenim stanjem kod kojih je došlo do dekompenzacije srca.


Video snimak sa Panvetovog instagrama (@pan_vet) Ultrazvučni prikaz slučaja srčanog crva i kardioloških komplikacija u vidu prisustva tečnosti u srčanoj šupljini (perikard), kao i popuštanju srčanog zalistka. Kliknite dva puta za puštanje video snimka.

   Zbog toga se kod pasa preporučuje godišnje testiranje da bi se problem eventualno otkrio na vreme dok još nije došlo do ozbiljnijeg poremećaja zdravstvenog stanja psa i radi pravovremenog lečenja. Testovi za testiranje su uglavnom testovi na još 3 ozbiljne bolesti-elisa testovi na LymeErlichiu i A.phagocitophylum. Testiranje je preporučeno pre sezone insekata tj otprilike u rano proleće.

Izgled brzog testa iz  krvi psa Panvet veterinarska stanica Subotica
Izgled brzog testa krvi


Simptomi 

 Simptomi bolesti kod pasa su raznoliki, ali su najčešće vezani za probleme srčanog rada koji nastaju u kasnijim fazama bolesti. Dolazi do toga da pas zbog prisustva parazita postaje ozbiljan srčani bolesnik. Javljaju se simptomi zamora, kašalj, otežano disanje, nakupljanje vode u stomaku (ascit).

  Srčani crv živi i parazitira u plućnim i srčanim krvnim sudovima psa i u početno vreme ne dovodi do vidnih problema kod psa, ali sa povećanjem njihovog broja i patološkog delovanja dovodi do oštećenja endotela tj. intime krvnih sudova, zapaljenja, tromboze, kao i do srčanih mana do kojih dolazi usled tamponade - prisustva velikog broja parazita koji zauzimaju srčane šupljine i onemogućava fiziološki protok krvi i rad srca.


  Srčani crv takođe može izazvati zdravstvene probleme na drugim organima sem srca: u plućima, bubrezima i jetri.

Lečenje

    Jedini registrovani i odobren  preparat za lečenje bolesti srčanog crva je melarsomine dihydrochloride (Immiticide ®), preparat koji nije dostupan na našem tržištu lekova i veoma je skup.


Neki od preparata za lečenje i preventivu srčanog crva Panvet subotica
Neki od preparata za lečenje i preventivu srčanog crva koji se koriste i u Panvet veterinarskoj stanici

  Ovaj lek se daje u mišić i ima vrlo teške propratne neželjene efekte i zahteva dugotrajnu pripremu pre lečenja, kao i post-aplikacioni tretman.  Sve ovo značajno utiče na cenu tretmana.

  Drugi načini lečenja se svode na kombinacije lekova koji sterilišu ženke srčanog crva i onemogućavaju njihovo dalje umnožavanje.  U PANVET  ambulanti su ovi načini lečenja češće primenjuju zbog njihove mnogo manje cene.
Potrebno je oko 2- 6 meseci da dođe do izlečenja pasa ovom metodom, ali treba napomenuti da postoji i rizik od ponovne infekcije.

Preventiva je svakako nešto gde bi bilo neophodno obratiti najviše pažnje.  U PANVET ambulanti često se srećemo sa situacijom da ljudi nikada nisu čuli za ovo oboljenje i samim tim nisu ni potražili adekvatnu prevenciju koja je jedini garant zaštite zdravlja Vašeg ljubimca od ovog parazita i teških zdravstvenih komplikacija koje on donosi. .

Preventiva

  Suština preventive je da se larvice koje komarac ubacuje u potkožje psa ubiju adekvatnim dozama antiparazitika pre nego što se dalje razviju u odrasle oblike i izazovu ozbiljniji oblik oboljenja.
                           
  Preparati na bazi abamektina - Heartgard, Ivehart, zatim i Milbemycin, kao i Moxydectin se koriste u svetu za uspešnu prevenciju.
  Bitno je da se ti preparati daju svaki mesec u godini, uključujući i zimske mesece tj 12 puta godišnje. Postoje i spot-on preparati koji sem što štite od buva i krpelja takođe deluju pr. razvojnih oblika D.immitis.
  Smatra se da ovi preparati ako se adekvatno koriste štite u 95-99% naše ljubimce.


Životni ciklus srčanog crva
Životni ciklus srčanog crva, kliknite na sliku za uvećanje (+) Izvor: Panvet Facebook (@panvetsubotica)

Bolest kod mačaka

  Oblik bolesti kod mačaka je ređi, ali često se previdi i mnogo se teže otkriva nego kod pasa. Simptomi kod mačaka su sličniji mačijoj astmi, jer mačke prvenstveno reaguju na prisustvo crva u plućima.
  Javlja se kašalj, gubitak apetita, a kasnije i ascit (nakupljanje vode u stomaku), kao i poremećaji srčanog rada. Odrasli paraziti dospevaju i u plućnu arteriju, gde mogu zapušiti neki od  njenih ogranaka, što dovodi do plućne embolije, sa mogućim smrtnim završetkom. Kod mačaka ne postoje adekvatni lekovi za lečenje, samim tim treba obratiti mnogo više pažnje na prevenciju.

Dirofilarioza kod mačke
Simptomi dirofilarioze kod mačke donekle se razlikuju od onih kod pasa
Postoji oblik ove bolesti i kod ljudi!
Veoma je važno shvatiti da je bolest stvarna i da je prisutna uveliko na našim prostorima.  



   Mikroskopski izgled larve dirofilarije možete videti OVDE.

  Kontaktirajte PANVET  veterinare i konsultujte se sa njima oko testiranja i adekvatne prevencije, jer je reč o vrlo ozbiljnoj bolesti sa potencijalno vrlo ozbiljnim i lošim ishodom.

Dežurna veterinarska ambulanta Panvet Subotica

Panvet tim


                                                                      
Локација: Panvet veterinarska stanica Subotica