04. 08. 2017.

Gubitak sluha - gluvoća kod ljubimaca

Gubitak sluha, gluvoća kod ljubimaca


   Mnogi zdravstveni problemi koji utiču na ljude - uključujući i gubitak sluha, takođe utiču i na naše kućne ljubimce. Na sreću, većina kućnih ljubimaca veoma dobro se prilagođava ovom nedostatku uz malu pomoć svojih vlasnika.

Šta uzrokuje gubitak sluha kod kućnih ljubimaca?


   Neki kućni ljubimci su rođeni gluvi, ili nagluvi - kao što je to uglavnom slučaj sa albino rasama, dok drugi izgube sluh u nekom trenutku svog života uglavnom kao posledica starosti, ili bolesti.

   Gubitak sluha tokom života se često vezuje za starost životinje, izloženost teškim metalima i trovanju, ili može nastupiti nakon što Vaš ljubimac uzme određene lekove, uključujući lekove za hemoterapiju, diuretike, ili neke antibiotike. Zbog toga je uvek potrebno konsultovati veterinara za terapiju da bi se predupredile moguće neželjene posledice.

   Tumori u ušnom kanalu, ili mozgu takođe mogu biti odgovorni za gubitak sluha, ili gluvoću. Drugi potencijalni uzroci uključuju hronične infekcije ušiju, preveliko nakupljanje cerumena (ušni vosak) u ušnom kanalu, hipotireoidizam, dijabetes, štenećak, moždani udar, ili različite povrede i strana tela u ušnom kanalu.

   Gubljenje sluha u nekim slučajevima može izazvati i probleme u hodu, koordinaciji i ravnoteži, budući da informacije o orijentaciji u prostoru dolaze do mozga takođe iz unutrašnjeg uha. U ovom slučaju neophodno je davati oralno posebnu grupu lekova i suplemente za stimulaciju cirkulacije u ovom delu lobanje. Ako Vaš pas, ili mačka ima ovaj problem tzv. Vestibularni sindrom, više o tome možete pročitati OVDE.


Da li su neki kućni ljubimci predispozicioniraniji za gubitak sluha?


   Gubitak sluha može biti povezan sa genetikom u nekim slučajevima. Problem je verovatniji ako je kućni ljubimac beo, bez pigmenta (albino). Zapravo, oko 80% belih mačaka sa plavim očima pokazaće znake gluvoće već četiri dana nakon rođenja. Problem se javlja usled genetski uslovljenih degeneracija u unutrašnjem uhu, te se vibracije ne pretvaraju u nervne impulse i ne stižu do mozga, koji tumači nervne impulse kao zvuke.

Anatomija čula sluha kod psa
Anatomija čula sluha kod psa


   Pigmentno povezana gluvoća kod pasa nastupa kada je ograničeno snabdevanje krvi u kohleji - anatomskom delu unutrašnjeg uha, što uzrokuje smrt nervnih ćelija i prekid prenošenja impulsa do mozga. Do gubitka sluha u vezi sa pigmentom može doći kod bilo koje rase pasa, ali dva gena koja uzrokuju ovu vrstu gluvoće se najčešće nalaze kod: Nemačke doge, Kolija, Starog engleskog i šetlandskog ovčara, Staford terijera, Samojeda, Dalmatinaca i Bul terijera.

Koji su znaci gubitka sluha kod ljubimaca?Znaci gluvoće kod životinja
Ako primetite da Vaš ljubimac ne razume stare komande, ili se ne obazire na zvukove u okolini velika je šansa da ima probleme sa sluhom

Ako Vaš ljubimac pati od gubitka sluha, možda ćete primetiti jedan, ili više sledećih znakova:

- Vaš ljubimac više ne dolazi kada ga zovete, ili pokazuje druge promene ponašanja.
- Vaš pas, ili mačka ne reaguje na glasne zvuke i buku.
- Vaš ljubimac može mirno spavati pored gužve u prostoriji, ili oluje napolju.
- Vaša mačka konstantno mjauče, ili Vaš pas laje više nego inače.
- Vaš ljubimac naginje glavom na jednu stranu.
- Vaš pas, ili mačka se ne pojavljuje u trenutku kada otvorite konzervu hrane za kućne ljubimce.

Kako mogu da pomognem mom ljubimcu?


   Odvedite svog ljubimca veterinaru čim uočite probleme sa sluhom. Iako tretman nije delotvoran u svim slučajevima - ako je gubitak sluha uzrokovan upalom, infekcijom, lošom cirkulacijom, ili tumorom - lekovi, ili hirurgija mogu pomoći da se potpuno, ili bar delimično vrati sluh.

   Ako je gubitak sluha trajan, potrebno je vremena za Vas i Vašeg ljubimca da se prilagodite novoj situaciji. Čuvajte svog krznenog prijatelja tokom šetnje na povodcu, jer neće čuti Vašu komandu, ili na primer da nailaze kola.

   Uspostavljanje novih, vizuelnih, znakova komunikacije zahteva vremena i strpljenja. Često ćete, na početku, upadati sa svojim ljubimcem u različite situacije o kojima ranije niste razmišljali. Moraćete koristiti i svetlosne signale mobilnim telefonom, ili baterijskom lampom da bi privukli pažnju Vašem ljubimcu u igri kada hoćete da mu se obratite, ili naredite nešto.

Novi gestovi, mimika i signali rukom neophodni su za komunikaciju
Novi, vizuelni, način komunikacije je neophodan u svakodnevnim aktivnostima

   Ranije je Vaš krzneni prijatelj znao da lupanje vrata znači da ste napustili kuću, ali sada ako Vas ljubimac ne vidi da odete i ne može da Vas nađe po kući, on može biti jako uznemiren. Možete sprečiti ovu konfuziju započinjanjem novih rituala koje ćete koristiti u svakodnevnoj komunikaciji sa njim.


Signali rukom koje Vaš ljubimac može lako naučiti


   Signali rukom mogu biti veoma efikasan način komunikacije sa kućnim ljubimcem, bez obzira da li je nagluv, ili ste jednostavno na bučnom mestu. Provedite nekoliko minuta svakog dana navikavajući ga na ove signale. Ne zaboravite da ohrabrujete svog kućnog ljubimca tokom treninga uz poslastice.

Sedi

Signal rukom za gluve ljubimce, sedi   Držite ruku ravno dlanom prema dole. Pomerite ruku malo nadole da biste pokazali da Vaš ljubimac treba da sedne. Nežno pritiskati zadnji deo leđa ljubimca ka dole, dok mu dajete naredbu, može mu olakšati da razume šta signal znači.

Dođi


Signal rukom za gluve ljubimce, dođi


  Držite ruku pred Vama dlanom okrenutu prema sebi. Primičite kažiprst, ili celu šaku ka svom telu da biste naznačili da želite da ljubimac dođe kod Vas, kao što bi isti gest pokazali i čoveku.

Dobar pas, ili mačka


Signal rukom za gluve ljubimce, dobar pas, ili mačka


   Vaš ljubimac više ne može da čuje pohvalu kada mu kažete da je dobar, ali možete mu to pokazati rukom. Svaki signal i gest koji često koristite kada je uradio nešto dobro, uz poslasticu, bilo da je to palac gore, ili kratko maženje po glavi, vremenom će dobiti smisao pohvale kada ga životinja bude razumela.

Ostavi to, ne, no-no


Signal rukom za gluve ljubimce, ostavi, ne


   Pravi način da pokažete ljubimcu da je neki njegov gest nepoželjan, loš, ili kažnjiv - najbolje bi bilo da uz gestove neodobravanja (odmahivanje glavom, ozbiljno lice, oštar pogled) pomeranjem kaziprsta levo - desno pokažete svoje nezadovoljstvo. Posle nekog vremena Vaš ljubimac će shvatiti značenje ovih signala.

Ako ste zabrinuti da Vaš kućni ljubimac možda pati od gubitka sluha, pozovite nas i zakažite pregled u Panvet veterinarskoj stanici, Subotica.

Dežurna veterinarska ambulanta Panvet Subotica


Panvet tim
Локација: Panvet veterinarska stanica, Subotica