16. 11. 2017.

Karcinomi kod pasa i mačaka

Karcinomi kod pasa i mačaka


   Kancer je jedan od vodećih uzroka smrti pasa i mačaka. Svaki drugi pas i svaka treća mačka, posebno u starijem dobu, su podložni razvoju onkoloških oboljenja - tumora i kancera.

   Tumorom se obično smatra onkološka promena benigne prirode, bez metastaza i tačno definisanih ivica u odnosu na zdravo tkivo. Kancerom se smatra svaka maligna (zloćudna) onkološka promena koja daje metastaze, može se proširiti u druge organe i tkiva i nema jasno definisane granice u odnosu na zdravo okružujuće tkivo, odnosno prožima ga - samim tim teže je za lečenje i prognoza ovog tipa bolesti je lošija i neizvesnija.

Tumor noge psa Panvet blog
Hirurško otklanjanje benigne  - tumorske promene na nozi psa. Foto: Panvet Instgram (@pan_vet)
  Kancer je masa tkiva koja sadrži funkcijom i mikroskopskim izgledom izmenjene ćelije, koje se nekontrolisano dele i bujaju na račun zdravog tkiva, pritom trošeći hranu i resurse organizma, i dovode do niza zdravstvenih problema kao što su: pad imuniteta, krvarenje, opstrukcije velikih krvnih sudova, urinarnih, disajnih i digestivnih puteva, pritiskanje okolnog zdravog tkiva, gubljenje funkcije organa i organskih sistema. Kancerozne ćelije ignorišu prirodne ćelijske regulatore koji određuju rast, razvoj, deobu i smrt svake normalne ćelije u telu životinje.

   Pošto se onkološke promene mogu razviti u svakom tkivu, postoji mnogo tipova tumorskih promena, različitih po svojim osobinama, agresivnosti (benigni i maligni), kao i lokaciji u telu gde se nalaze. Posebnu zdravstvenu komplikaciju predstavlja i pojava metastaza kod agresivnijih oblika, gde se putem krvi i limfe delovi kancerozne mase raznose u druga tkiva i organe, gde nastavljaju rast i razvoj uzrokujući sve veće zdravstvene komplikacije.

   Veterinarska onkologija je jedna od grana veterine koja se najviše razvija u novije vreme. Napretkom veterinarske medicine, novim saznanjima, sve boljom dijagnostikom i poboljšanjem terapije, sve je više slučajeva koji se otkriju u ranijoj fazi - što značajno povećava šansu za izlečenje i pojeftinjuje terapiju. Prevencija je takođe bitan segment rešavanja ove problematike, uzimanjem u obzir poznatih faktora rizika i obavljanje redovnih sistematskih pregleda ljubimaca.

Onkološke bolesti ljubimaca Panvet infografika
Kliknite na sliku za uvećanje (+) Izvor: Panvet fejsbuk (@panvetsubotica)

Uzrok kancera

   Vremenom, brojna istraživanja na ovu temu utvrdila su moguće uzročnike kancera. Naravno, svaka onkološka bolest je individualna, nastaje kombinacijom raznih faktora, a simptomi su često šarenoliki, a u početnoj fazi i prikriveni.

   Najčešći uzročnici kanceroznih i tumorskih promena kod ljubimaca su: genetska predispozicija, virusna oboljenja, neadekvatna ishrana sa nedovoljno nutrijenata, izloženost određenim hemikalijama, radioaktivnosti i UV zračenju, zatim loš imunitet, hormonski poremećaji, predhodne povrede i iritacije, gojaznost, starost i izloženost duvanskom dimu.

Uticaj duvanskog dima na zdravlje mačaka
Uticaj duvanskog dima na zdravlje mačaka

   Genetska predispozicija se uglavnom odnosi na rasu i najbliže srodnike životinje. Selektivnim razmnožavanjem kod određenih rasa stvorio se i afinitet ka određenim onkološkim oboljenjima.
Ono što su dosadašnje studije nepobitno utvrdile je da pripadnost psa određenoj rasi stvara predispozicije za određenu onkološku promenu. Tako su bokseri, bostonski terijeri i zlatni retriveri medju rasama koje su posebno sklone razvoju mast cell tumora - mastocitoma. Velike rase kao što je doga, rotvajler i bernandinci skloniji su kancerima kostiju od manjih rasa. Kanceri krvi češći su kod bernskog planinskog psa, buldoga i boksera.

   Veoma je važno da vlasnici znaju za ove genetske predispozicije pasa da bi na vreme uočili simptome i radili na adekvatnoj prevenciji zajedno sa veterinarima.

   Danas se u velikim naučnim centrima razvijenih zemalja uveliko radi na preciznom otkrivanju gena koji imaju bitnu ulogu u stvaranju limfoma i leukemije kod pasa. Svaki pas koji ima određeni gen je podložniji stvaranju bolesti, i u budućnosti će verovatno ovakvi psi na osnivu genetskog određivanja biti isključivani iz priploda.

   UV zračenje sunca takođe može mnogo doprineti razvoju kožnih onkoloških promena kao što su melanomi, posebno kod pasa i mačaka koje žive na otvorenom i ljubimaca koji imaju bele uši i nos, i kratku dlaku.

   Hemikalije kao što su herbicidi za Vašu baštu mogu kod škotskog terijera mnogostruko povećati šanse za razvoj tumora mokraćne bešike kom je ova rasa sklona.

Uticaj duvanskog dima na pse
Izloženost pasa duvanskom dimu povećava šansu za razvoj tumorskih promena na plućima i bronhu za 50%
   Kod životinja je, za razliku od ljudi, mnogo više izražena veza između onkoloških oboljenja i virusa koji ih izazivaju. Virus mačije leukemije izazivao je velike zdravstvene probleme u mlađoj mačijoj populaciji pre pronalaska vakcine koja je to sprečila. Papiloma virusi ne postoje samo kod ljudi, ova vrsta seksualno prenosivih virusa postoji i kod konja, i izaziva takođe onkološke bolesti grlića materice kobile.

   Velika specifičnost psećih u odnosu na ljudske onkološke bolesti je to što psi mogu dobiti posebnu vrstu prenosivih tumora od drugih pasa: ujedom, lizanjem, parenjem i maženjem. Ovi uglavnom kontaktno-prenosivi tumori ponašaju se kao zarazne bolesti i vrlo su patogeni, a pored pasa pojavljuju se kod tasmanijskog đavola i sirijskog hrčka.

Mačke


   Specifičnost mačaka u odnosu na ostale sisare je pojava tumorskih promena u koži i podkožnom tkivu na mestu aplikacije vakcine. Rastvarači vakcine mogu izazvati pojavu tumorske promene, stoga je izuzetno važno odabrati kvalitetne proizvođače kod kojih je ova šansa svedena na minimum. Ovaj problem se vrlo retko pojavljuje prilikom vakcinacije pasa i drugih ljubimaca.

Uticaj vakcine na onkološke bolesti mačaka
Specifične onkološke promene mogu se stvoriti na mestu aplikacije vakcine kod mačke

   Kod mačaka vodeći uzročnici nastanka onkoloških oboljenja su virusi - u prvom redu virus mačije leukemije, potom izloženost UV zračenju, duvanskom dimu, hemikalijama i toksinima koji mogu biti nađeni na krznu i koži, a potom i uneti u organizam mačke kroz lizanje i čišćenje krzna.

   Najčešće onkološke bolesti kod mačaka su: limfom, leukemija, tumor dojke, kancer kože, mast cell tumor (kod persijskih mačaka) i tumori u abdomenu različite etiologije (uzroka). Ostale vrste tumora postoje kao i kod pasa, ali su veoma malo zastupljene.

   Svi ovi faktori vremenom dovode do grešaka u replikaciji DNK prilikom deobe ćelija, i mutacija koje mogu otići u neželjenom pravcu.

Simptomi 


   Simptomi kanceroznih oboljena su veoma šarenoliki i zavise od tipa oboljenja, lokacije i vrste tkiva koja je zahvaćena. Takođe ovi znaci mogu upućivati na druge bolesti, te se samo dobrom obzervacijom i primenom više dijagnostičkih procedura može što ranije utvrditi da li je neka promena onkološka.

Pas i mačka Panvet blog

   Neki od najčešćih pokazatelja da je u pitanju baš onkološka promena su: gubljenje telesne težine, umor, konfuzija, hroničan bol, otok, rane koje teško zarastaju, neobjašnjive groznice, konstantno povraćanje i proliv, bledilo desni, dug i uporan kašalj, loša krvna slika, hormonski disbalans itd.

Dijagnostika


   Redovni pregledi ljubimca su osnova za rano otkrivanje simptoma povezanih sa onkološkim bolestima. Na raspolaganju veterinaru su brojne procedure: rendgensko snimanje, ultrazvuk, endoskopija, laboratorijske i biohemijske analize... kojima se mogu detektovati određene promene, kao i veličina i struktura tumorske mase - koje se kasnije uzorkovanjem (biopsijom) tkiva na problematičnom mestu mogu pogledati pod mikroskopom i utvrditi o kom tipu promena se radi. Često se uzorkuju i najbliži limfni čvorovi oko same promene, da bi se utvrdilo koliko se kancerozno tkivo proširilo i da li je dalo metastaze. Zajedno sa kliničkim znacima i simptomima bolesti, može se sagledati kompletna slika, tip i sadijum bolesti, a to je od suštinske važnosti za dalju prognozu i lečenje.

Najčešće vrste kancera kod ljubimaca


 - Limfom

   Limfom je kancer krvi koji nastaje među ćelijama limfocita u limfnim čvorovima. Ovo je jedan od najzastupljenijih vrsta kancera kod pasa i mačaka. Psi su posebno podložni ovoj onkološkoj bolesti, čak 2 do 5 puta više nego ljudi, a limfom čini 1/5 svih onkoloških bolesti pasa, kod mačaka nešto manje. Ova vrsta kancera može se pojaviti kod svih rasa i u svim uzrastima, ipak najzastupljenija je kod zlatnih retrivera. U zavisnosti da li je u pitanju periferni limfom, ili limfom u unutrašnjosti tela bliže vitalnim organima - postoje i različiti simptomi bolesti.

   Zajedničke odlike oba tipa limfoma su uvećanje limfnih žlezda na telu, posebno u predelu vrata, vilice, ramena i iza kolenog zgloba često praćene letargijom, pospanošću i gubitkom apetita životinje, povraćanjem, dijarejom, bolovima u stomaku i problemima sa disanjem. Organi kao što su jetra i slezina mogu biti uvećani, a laboratorijske i biohemijske analize pokazuju uvećan broj belih krvnih zrnaca, povišene enzime jetre i anemiju.

   Oni limfni čvorovi koji su previše uvećani i smetaju funkciji organa, ili ometaju disanje i prolaz hrane, mogu biti hirurški odstranjeni, dok je citostatska terapija uz upotrebu kortikosteroida, kao što je prednizolon, potrebna da bi se otok limfnih čvorova povukao. Većina ljubimaca dobro odreaguje na citostatsku terapiju, koja može da im produži život bez većih tegoba i godinu dana od pojave prvih simptoma.

Mikroskopski prikaz limfoma kod psa
Mikroskopski prikaz limfoma kod psa


 - Leukemija

   Leukemija je takođe kancer krvnih ćelija pasa i mačaka, najčešće leukocita (vrste belih krvnih zrnaca), drugih ćelija krvi i koštane srži koja ih produkuje. U nalazu krvi i koštanoj srži obolelih životinja od leukemije, može se najčešće naći mnoštvo nezrelih leukocita koji nemaju svoju funkciju.

   Iz toga proizilaze sledeći simptomi: slabost, brzo zamaranje, malokrvnost, nizak imunitet, smanjen broj crvenih krvnih zrnaca i krvnih pločica u uzorku krvi, krvarenje, groznica, uporne infekcije, otoci limfnih žlezda, uvećanje slezine i jetre.

   Smatra se da zračenje, hemikalije i posebno virusi imaju veliku ulogu u stvaranju leukemije, posebno kod mačaka.
Terapija je obično citostatska u kombinaciji sa kortikosteroidima i većina ljubimaca na nju dobro odreaguje.


 - Osteosarkom

   Osteosarkomi su najčešće kancerozne promene koštanih struktura kod pasa. Uglavnom pogađaju duge kosti ekstremiteta, ali se mogu naći i na lobanji, ili rebrima. Nešto sklonije su im velike rase poput doga uzrasta od 7-10 godina starosti.
Promene su agresivne, brzo se šire, izazivaju veliku bol, razaranje strukture i patološke lomove kosti pri najmanjem pritisku, ili povredi.

Osteosarkom kod psa
Mikroskopski i rengenski prikaz osteosarkoma kod psa, zatamnjena površina na kosti označava mesto gde je koštana struktura uništena, a kost meka i sklona lomu

   Uglavnom se rešavaju hitnom hirurškom amputacijom zahvaćenog ekstremiteta. Ipak i pored ovako agresivnog zahvata, u velikom broju slučajeva već postoje mikroskopske metastaze na drugim kostima i dužina preživljavanja obično bude oko pola godine uz stalne kontrole, hemoterapiju, suplementaciju kalcijumom i upotrebu bisfosfonata - lekova koji sprečavaju razgradnju kostiju, u terapiji.

Osteosarkom i amputacija noge kod kakadua
Amputacija noge palminog kakadua usled uznapredovalog osteosarkoma i rekonstrukcija proteze. Panvet Instagram (@pan_vet)


 - Mast cell tumor, ili mastocitom

   O ovoj vrsti podkožnih tumora, koja je jedna od najčešćih kod pasa možete pročitati više u našem tekstu OVDE.

Mast cell  - mastocitom tumor kod psa
Hirurška intervencija uklanjanja mast cell tumora kod mužjaka psa u bulbo-uretralnom tkivuFoto: Panvet Instgram (@pan_vet) 

 - Melanom

   Ova maligna bolest potiče od nekontrolisanog bujanja pigmentisanog tkiva kože, prvenstveno pasa. Rase koje se odlikuju tamnim krznom i kožom, kao što su škotski terijer, pinč, ili dobreman posebno su joj sklone.

   Melanomi spadaju u jedne od najagresivnijih onkoloških promena i vrlo brzo po svom pojavljivanju mogu se proširiti na limfne čvorove, tkiva i druge organe kao što su pluća.
Tumori locirani u ustima, ili na šapama i donjem delu ektremiteta su najteži za lečenje, sa najlošijom prognozom.

   Invazivno i što hitnije hirurško uklanjanje promene i okružujuće regije povećava šanse za oporavak životinje. Takođe, potrebno je da se pas kloni sunčevog zračenja i agresivnih hemijskih supstanci koji su dokazano najveći izazivači ove vrste kancera.

Tumor kod šteneta
Hirurško uklanjanje benigne melanomske promene kod šteneta. Foto: Panvet Instgram (@pan_vet)
   Citostatska terapija i radiološka terapija imaju prilično ograničen učinak u ovom slučaju. Vakcine koje se daju posle hirurške intervencije u cilju kontrole bujanja pigmentisanog tkiva kože još uvek su u fazi testiranja i izuzetno su skupe, ali to je pravac u kom će se razvijati lečenje ove bolesti u budućnosti.


 -  Skvamozni karcinom

   Ova vrsta karcinoma uglavnom se javlja na koži i u unutrašnjosti usne duplje kod pasa, a ređe na bronhu uglavnom kod pasa dugoročno izloženih duvanskom dimu, pesticidima, zagađenju i hemikalijama.

   Veoma je agresivan što se tiče rasta i širenja. Sastoji se od površinskih ćelija kože i sluzokože koje se brzo dele, prodiru duboko u okružujuća zdrava tkiva i izazivaju vlažne rane sklone bolu, krvarenju i upali.

   Promena na koži se brzo primeti od strane vlasnika, ali one u usnoj duplji uglavnom postanu velike pre nego što se primete, što umnogome smanjuje šanse za uspešno hirurško uklanjanje i izlečenje - smatra se da samo 10% pasa sa skvamoznim karcinomom u usnoj duplju preživi jednu godinu posle uspostavljanja dijagnoze.


 - Hormonski zavisni karcinomi

   U ovu grupu karcinoma spadaju karcinomi žlezda sa unutrašnjim lučenjem i polnih organa, kako ženki tako i mužjaka (dojke, prostate, jajnika i materice i testisa).

   Ovi karcinomi su uglavnom vezani za stariju dob životinje, kada dolazi do kolebanja nivoa hormona u organizmu. Brzo se razvijaju i šire zahvatajući druga tkiva, limfne čvorove, unutrašnje organe (pluća, mozak...) i kosti. Oko 50% ovih karcinoma je maligno.

   Rastom ovih tkiva dolazi do daljeg narušavanja hormonalnog balansa i tegoba poput krvarenja, urinarnih problema, opstrukcija disanja, smetnji u varenju i otoka. Na površini  karcinoma dojke može doći do pojave otvorenih rana koje ne zarastaju, krvarenja i infekcija.

Hirurgija tumora dojke kod psa
Hirurško uklanjanje uznapredovalog tumora mlečne žlezde kod ženke psa. Foto: Panvet Instgram (@pan_vet)
   Hirurško uklanjanje širokog pojasa tkiva i susednih limfnih čvorova oko promene je metoda izbora za lečenje ovog tipa karcinoma - kod ženki se uz jajnike uklanja i materica, a kod mužjaka uz testise i prostata, i obrnuto.
Hemoterapija i lekovi koji inhibiraju hormonalne receptore u tkivima poželjno je uključiti u toku post-operativnog oporavka kako bi se osiguralo potpuno ozdravljenje.

   Prevencija ove bolesti u vidu kastracije i sterilizacije jedinki koje ne služe za priplod, poželjna je, i izvodi se u ranom dobu, pre prvog polnog žara ljubimca. Ova metoda se pokazala uspešnom preventivom kod više od 40% ljubimaca čiji su preci imali hormonski zavisne karcinome.


 - Adenokarcinom analnih žlezda pasa

   Adenokarcinom je vrsta malignog tumora koji se javlja u žlezdanom tkivu. Psi imaju parne analne žlezde sa obe strane analnog otvora koje se prazne defekacijom i ispuštaju mirise koji imaju veliku ulogu u komunikaciji životinja. Ova vrsta karcinoma se pojavljuje relativno retko, ali je izuzetno agresivna i teška za hirurško uklanjanje, a da se pritom ne radi i rekonstrukcija ulaza u analni otvor, što dovodi do narušavanja kvaliteta života psa.

Adenokarcinom analnih žlezda kod psa
Hirurško uklanjanje adenokarcinoma analnih žlezda kod ženke engleskog buldoga. Foto: Panvet Instgram (@pan_vet)
   Simptomi ove bolesti su specifični, gde pored otoka i promena na analnoj žlezdi može doći i do velikih poremećaja u organizmu - budući da ovaj tip karcinoma produkuje supstance slične hormonima koje izazivaju visoke koncentracije kalcijuma u krvi na uštrb strukture kostiju i pravilnog rada bubrega - što dovodi do mučnine, slabosti, osteoporoze (omekšavanja) kostiju i kardiovaskularnih komplikacija poput lupanja srca i visokog krvnog pritiska. Laboratorijske analize krvi pokazuju visok nivo kalcijuma u krvi.

   Psi na vreme podvrgniti hirurškom uklanjanju adenokarcinoma analnih žlezda uglavnom žive oko godinu dana od uspostavljanja dijagnoze.


 - Hemangiosarkom

   Hemangiosarkom je vrsta tumorske promene nastale od endotela - unutrašnjeg zida krvnih sudova. Ova bolest je skoro isključivo vezana za pse srednje dobi, svih rasa, a posebno zlatne retrivere i nemačke ovčare. Kod mačaka i konja se retko pojavljuje.

   Sam tok bolesti je često podmukao, jer se ne vide posebni znaci bolesti, ona je bezbolna, sporo se razvija i utiče na zahvaćeni krvni sud, najčešće na koži, ili slezini.

   Tek kada razvoj promene odmakne, uglavnom se desi pucanje krvnog suda što izaziva masivna unutrašnja krvarenja i hipovolemijski šok životinje - slabost, konfuziju, bledilo desni, brzo i plitko disanje, pad telesne temperature,  modrice i nakupljanje velike količine krvi u grudnoj, ili trbušnoj duplji. Ova vrsta tumora može se razviti i u vitalnim organima kao što su srce, pluća, ili jetra, što je čini posebno opasnom i nepredvidivom.

Uklanjanje brzo-rastućeg tumora kod osmogodišnje ženke zlatnog retrivera teškog više od 5 kg. Izvor Panvet Fejsbuk (@panvetsubotica)
   Hitna hirurška intervencija podrazumeva zaustavljanje krvarenja ukoliko je to moguće, a često i uklanjanje slezine, punkciju krvi iz telesnih šupljina i transfuziju.
Na žalost, kod ovog tipa onkološke bolesti stopa preživljavanja je niska i uključuje agresivnu hemoterapiju i stalnu pozornost, kako vlasnika, tako i ordinirajućeg veterinara u slučaju krvarenja.


 - Lipom

   Lipom je benigni, površinski tumor kože koji se sastoji od kolekcije masnog tkiva. Obično se javlja na torzou pasa, ili uz ekstremitete. Uglavnom se sporo razvija, ali može dostići težinu od 1 kilograma za kratko vreme.

Hirurgija lipoma kod psa Panvet blog
Hirurško uklanjanje masivnog lipoma kod labradora. Izvor: Panvet fejsbuk (@panvetsubotica)
   Preporučuje se hirurško uklanjanje u ranijoj fazi, da tumor ne bi uticao na kretanje životinje i da bi se izbegla hirurška rekonstrukcija kože i podkožnog tkiva posle uklanjanja masivnog tumora. Maligna vezija ovog tumora se razvija vremenom i naziva se liposarkom koji daje metastaze u udaljene organe i tkiva.

Lečenje


   Hirurški metod lečenja je i dalje u veterini primaran i nezamenljiv - ukoliko govorimo o šansama za potencijalno izlečenje bolesti i ako se promena nalazi na operabilnom mestu. Ova mera može se kombinovati sa citostatskom terapijom, kao i zračnom terapijom ukoliko je to potrebno kod agresivnijih i težih stadijuma bolesti. Pravi se radikalan rez, koji zahvata i deo zdravog tkiva u okolini, da bi bili sigurni da smo uklonili sve izmenjene ćelije iz organizma.

Hirurško uklanjanje karcinoma psa
Naši veterinari izvode hirurško otklanjanje tumora kod psa
   Ako je bolest progredirala i dalje se razvija, ili ima metastaze, kao i kod nekih kancera krvi - citostatska terapija po tačno određenim protokolima i ciklusima ponavljanja je izbor lečenja koja će dovesti do sprečavanja prekomerne deobe ćelija. Ljubimci često ovu vrstu terapije podnose bolje nego ljudi. Mana ove terapije je pored cene i to što je često neselektivna i utiče kako na bolesne ćelije, tako i na zdravo tkivo uzrokujući negativne efekte poput naglog obaranja imuniteta, pogoršanja krvne slike, krvarenja, opadanja dlake, neuroloških poremećaja, povraćanja, stvaranja čira na želudcu, depresije koštane srži i gubitka apetita.

   Radiološka terapija (terapija zračenjem) podrazumeva tretman tačno određenih tačaka na telu gde se promena nalazi, u našoj zemlji ovaj vid onkološke terapije ljubimaca je retko u upotrebi.

   Palijativna terapija i suportivna terapija kanceroznih oboljenja uključuje tretman propratnih pojava vezanih za kancer, ili citostatsku terapiju, kao i lekove kojima se pokušava postići bolji kvalitet života uz minimalne neželjene efekte. U ovu terapiju spadaju lekovi protiv bolova, preparati gvoždja, vitaminski i mineralni suplementi, lekovi za zaštitu jetre i bubrega, lekovi protiv povraćanja i proliva, lekovi za supresiju hormona, kao i transfuzija.

Hirurgija tumora na koži kod konja Panvet
Hirurško uklanjanje tumorske promene na koži kod konja. Foto: Panvet Instgram (@pan_vet)

Preventiva


   Promena načina života podrazumeva kvalitetniju i zdraviju ishranu, boravak na čistom vazduhu, povećanje fizičke aktivnosti, mršavljenje, čuvanje ljubimca od izloženosti duvanskom dimu i od direktnog sunčevog zračenja u periodu od 10-16 časova, vakcinaciju mačaka protiv virusa koji izaziva leukemiju, kao i preventivnu sterilizaciju i kastraciju do prve godine života - za koje je dokazano da značajno smanjuju žansu za dobijanje hormonski zavisnih onkoloških oboljenja dojke, testisa, jajnika, materice i prostate u starijem dobu. Polovina svih promena na dojci kod pasa i 80% promena na dojci kod mačaka su maligne i agresivne prirode, stoga značaj sterilizacije može biti od velike važnosti.

Hirurško uklanjanje tumora slezine kod ježa. Foto: Panvet Instagram (@pan_vet)
   Eutanazija ljubimca je krajnja opcija, ukoliko je stadijum bolesti takav da nema pomoći i poboljšanja, ukoliko životinja ima bolove i teško narušen kvalitet života, ukoliko je tumor na mestu koje je neoperabilno, a ne reaguje na druge vidove terapije - što se neretko dešava kod tumora mozga i sl.

Dežurna veterinarska ambulanta Panvet Subotica


Panvet tim
Локација: Panvet veterinarska stanica, Subotica