01. 08. 2017.

Eutanazija ljubimca - da li i kada reći poslednje zbogom

Eutanazija kućnog ljubimca


   Eutanazija u prevodu sa grčkog jezika znači ubistvo iz milosrđa, ili samilosti - ovo praktično znači omogućavanje lake i bezbolne smrti kod neizlečivih bolesti, ili ukoliko pacijent trpi neizdržive bolove.
  Većina pravnih sistema zemalja ovakav postupak kažnjava i smatra ubistvom, iako u mnogim jurisdikcijama stručno lice može zakonito odlučiti da se ne nastavi pacijentov život, ili da izda lekove koji ublažavaju bol čak i kad skraćuju život pacijenta.
  Udruženja koja se zalažu za zakonitu eutanaziju postoje u mnogim zemljama. Ova tema izaziva često oprečna mišljenja i kontroverze, zato je potrebno tačno definisati kada je, i u kojoj meri zastupljena kao krajnja mera u veterini.

Proces donošenja odluke nije lak za vlasnika
Proces donošenja odluke prate brojne moralne i emotivne dileme

   Nije lako reći zbogom voljenom ljubimcu, posebno onom koji je živeo dug i srećan život uz nas. Iako možda u ovom trenutku ne možete zamisliti život bez svog kućnog ljubimca, ili Vam se ovakvo razmišljanje čini neprihvatljivim - eutanazija (uspavljivanje) može biti jedina odluka koju možete doneti kada Vaš četvoronožni prijatelj pati.

Donošenje odluke


   Ako je Vaš kućni ljubimac ozbiljno povređen u strašnoj nesreći, ima drastične komplikacije teške hronične bolesti, ili je vrlo star sa brojnim zdravstvenim problemima i ne očekuje se oporavak - eutanazija je očigledno najhumanija opcija.

   Ipak, izbor nije uvek jasan u drugim situacijama. Usponi i padovi su česti kada kućni ljubimci pate od teških hroničnih bolesti koje im utiču na kvalitet života i svakodnevne aktivnosti, što može otežati odluku.

Procena kvaliteta života


   U ovakvim situacijama treba sebi postaviti pitanje i dati iskren odgovor - da li Vaš ljubimac uživa u životu uprkos teškoj bolesti, ili stanju? Ako je Vaš pas, ili mačka u stalnom bolu, ili neudobnosti, uprkos dobrom i sveobuhvatnom veterinarskom tretmanu i izgleda da ne može i neće biti poboljšanja, možda će biti vremena za razmatranje eutanazije sa nadležnim veterinarom.

Zakon o dobrobiti životinja sankcioniše eutanaziju osim u striktno definisanim slučajevima

Zakon o dobrobiti životinja u našoj zemlji zabranjuje eutanaziju, osim u strogo definisanim slučajevima kada stručno lice - veterinar zaključi da su iskorišćene sve medicinske opcije za terapiju i poboljšanje kvaliteta života ljubimca, a one nisu dale rezultate.


Znaci da ljubimac može imati loš kvalitet života uključuju:

 - Bol koji se ne može kontrolisati lekovima. U mnogim slučajevima, kućni ljubimci mogu imati dobar kvalitet života ukoliko im se hronični i jaki bolovi olakšaju lekovima. Kada lekovi više ne pomažu, možda je pravo vreme za eutanaziju. Ako imate poteškoća u proceni nivoa boli, pitajte veterinara Vašeg ljubimca za mišljenje.

Lekovi protiv bolova mogu pomoći u velikom broju slučajeva, ali u izuzetno teškim stanjima ova terapijska mera ne daje adekvatne rezultate

 - Konstantne gastrointestinalne smetnje - povraćanje i dijareja. Ako Vaš ljubimac vremenom postaje sve bolesniji bez očiglednih šansi za ozdravljenje - povraćanje, zatvor i dijareja mogu postati svakodnevne pojave, posebno kod onkoloških procesa. Zato nije iznenađujuće što ove pojave mogu prouzrokovati da Vaš krzneni prijatelj dodatno izgubi na težini, postane hronično dehidriran i potpuno letargičan.
  Često se ova stanja donekle mogu preduprediti jakim i skupim lekovima, ali u krajnjim fazama bolesti počinje da dolazi i do potpunog zastoja u varenju, kao i stomačnih krvarenja koje dodatno narušavaju zdravlje i onemogućavaju svaki unos hrane, ili vode u organizam.
   U tim trenucima pitanje je vremena kada će Vaš već namučeni ljubimac završiti svoj životni put, stoga je najbolje konsultovati se sa veterinarom kada je najbolje razmotriti opciju eutanazije.

 - Otežano disanje/gušenje. Da li je svaki dah borba za život Vašeg ljubimca? Problem otežanog disanja, krvarenja i vode u plućima je izuzetno neprijatan i čak vrlo bolan. Ukoliko nema pomoći klasičnim medicinskim procedurama, ili one nisu dostupne, proces eutanazije se nameće kao jedina ispravna opcija.

 - Nema interesovanja za omiljene aktivnosti, teška letargija, neurološki ispadi i nepokretnost. Ozbiljno bolesni kućni ljubimci često izgube interesovanje za svoje omiljene aktivnosti, ili prosto nisu više u stanju da ih obavljaju, kao što su one najprostije - igranje i šetnja. Kod nekih oboljenja dolazi do teških i vrlo frekventnih epileptičnih napada i oduzetosti. Kao posledica starenja, tromboze, udarca, ili pada može se desiti oštećenje centralnog nervnog sistema i pojava oduzetosti dve, ili sve četiri noge. Specijalno dizajnirana invalidska kolica mogu pomoći kućnim ljubimcima sa nepokretnostima zadnjih udova i mogu biti dobar izbor ukoliko je Vaš ljubimac mlad i u dobrom opštem zdravlju - obavezno pitajte svog veterinara o svim opcijama pre donošenja bilo kakve odluke.

 - Izuzetno loša krvna slika, teška anemija i potpuno oslabljen imunitet. U nekim slučajevima teških bolesti, čak i agresivan tretman, kao ni transfuzije krvi neće spasiti Vašeg psa, ili mačku, već će samo produžiti patnju u preostalom vremenu. Kada je prognoza data od strane veterinara loša, eutanazija može sprečiti nepotrebnu patnju kako za njega, tako i onu emotivno-psihološku za Vas.

 - Inkontinencija. U određenom trenutku, ozbiljno bolesni ljubimac više ne može kontrolisati rad svoje bešike, ili creva. Ovo stanje kasnije dovodi do niza drugih posledica, najčešće teških upala i bolova čije rešavanje predstavlja samo trku sa vremenom, agoniju i iscrpljuje kako samog ljubimca koji je već narušenog zdravlja, kao i njegove vlasnike. Više o inkontinenciji možete pročitati u našem postu OVDE.

Eutanazija ljubimaca

Ko bi trebao biti uključen u odluku?


   Uključivanje svih članova porodice, ili drugih članova Vašeg domaćinstva u odluku može sprečiti povređena osećanja i grižu savesti tokom već vrlo emotivnog perioda.

   Objasnite ukućanima da se Vaš ljubimac neće oporaviti od bolesti, ili stanja i da pati uprkos odličnoj nezi koju ste mu pružili. Čak i mlađa deca mogu biti uključena u diskusiju, ako koristite odgovarajući jezik i na pravi način objasnite o čemu se radi.

   Iako je često neophodna neposredna eutanazija za sprečavanje patnje u teškim okolnostima, postupak se može nakratko odložiti da omogući dovoljno vremena za svakoga ko je brinuo o ljubimcu da se oprosti u većini situacija.

Proces Eutanazije


   Pre nego što počne proces, moraćete da odlučite da li želite da ostanete uz svog kućnog ljubimca u ovim teškim trenucima.

   Neki ljudi u poslednjim minutima ostaju sa svojim kućnim ljubimcem, dok neki za to prosto nemaju srca, ali mnogi veterinari dozvoljavaju i ohrabruju vlasnike ljubimaca da budu sa svojim kućnim ljubimcima kroz ovaj proces. Iako će Vam biti teško, patnja Vašeg voljenog kućnog ljubimca često bude tolika da ceo proces donosi olakšnje i uverenje o neophodnosti i ispravnosti takvog postupka.


Proces eutanazije
Proces davanja eutanazije počinje ubrizgavanjem sedativa

   Komfor Vašeg kućnog ljubimca je glavna briga tokom procesa eutanazije. Pacijent prvo dobija jak sedativ koji će izazvati pospanost. Nakon što sedativ počne da deluje, veterinar ubrizgava posebne kombinacije supstanci za eutanaziju u prednju, ili zadnju nogu. Lek uzrokuje da vaš ljubimac postane nesvesan, a onda zaustavi i srce.
Smrt se obično javlja samo nekoliko minuta nakon što ljubimac dobije injekciju.

  Iako je Vaš ljubimac umro, možda ćete primetiti neki pokret noge, ili pokret mišića u telu nekoliko minuta nakon smrti. U vreme smrti, često se dešava pražnjenje bešike, ili creva usled opuštanja mišića.

Zaključak


   Obrada ove teme je neophodna, jer ljubimac nije igračka koju možete ostaviti, ili uraditi eutanaziju nad zdravom i mladom životinjom bez očiglednog povoda - već živo biće sa potrebama, osećanjima i nagonima koje naprosto ima kraći životni vek od čoveka i vrlo je verovatno da će svaki odgovoran vlasnik doći u situaciju da mu u nekom periodu bude predložena i ovakva opcija.

  U praksi se, nažalost, dešavalo da zbog nemogućnosti za brigu o ljubimcu, velikih finansijskih opterećenja prilikom terapije hroničnih bolesti, ili zato što im je ljubimac naprosto "dosadio" - sam vlasnik predloži eutanaziju kao rešenje, što NIKAKO nije opcija dokle god postoji nada i realni uslovi za izlečenje i zdravstveno poboljšanje.

Dežurna veterinarska ambulanta Panvet Subotica

Panvet tim
Локација: Panvet veterinarska stanica Subotica