Demodikoza - oboljenje kože pasa


  Demodikoza je upalno kožno oboljenje pasa, čiji je uzročnik parazit Demodex canis.

  Ovi paraziti su normalni stanovnici u dlačnom folikulu i lojnim žlezdama zdravih pasa i mačaka, ali ukoliko iz nekog razloga (pad imuniteta, loša ishrana, autoimune bolesti, stres, hormonski poremećaj, povreda...) dođe do prekomernog umnožavanja Demodex-a - doćiće i do nastanka vidljivih promena na koži i širih posledica po zdravlje ljubimca, koje zahtevaju dugotrajno i uporno lečenje.

Demodex canis slika Panvet veterinarska ambulanta Subotica
Demodex canis


Uzročnik

  Demodex canis ima 4 razvojna stadijuma u svom razvojnom ciklusu. 
Razvojni ciklus počinje iz fusiformnog jajašceta. Iz jajašceta se razvija naredni oblik - larva sa 6 nogu, koja se potom presvlači u nimfu koja ima 8 nogu i koja se potom preobražava u završni - adultni oblik ove grinje. Ceo razvojni ciklus se završava u periodu od oko 3 nedelje. Svi razvojni stadijumi se mogu naći u dlačnim folikulima psa pri pregledu skarifikata kože pod mikroskopom.

Demodex canis se razvija u dlačnim folikulima Panvet veterinarska ambulanta Subotica
Demodex canis se razvija u dlačnim folikulima
  Demodex canis se prenosi najčešće sa kuje na štenad u prva tri dana života. Neki eksperimenti su pokazali da ukoliko su štenci posle carskog reza odmah odvojeni od majke, nije došlo do prenosa parazita. Ipak, pas će vremenom svakako doći u kontakt sa grinjom kroz kontakt sa drugim psima u toku života.

  Kod većine pasa prisustvo parazita ne izaziva nikakve zdravstvene probleme, ali kod onih pasa koji imaju određeni sklop predispozicija, kao što su genetske, ili rasne (buldozi, ptičari, dobermani, terijeri, doge, šar pei...), zatim hormonalni disbalans, dijabetes, alergijske reakcije, skotnost, infekcija, pad imuniteta i sl., mogu se razviti klinički znaci demodikoze praćeni zdravstvenim problemima različitog obima.

Simptomi


  Demodikoza se najčešće javlja kod mladih pasa u periodu između trećeg i osmog meseca starosti, u pubertetu, ili u periodu zamene mlečnih zuba, međutim bolest može da se javi i kod starijih pasa kod kojih se u pozadini pojave demodikoze krije neko drugo oboljenje (diabetes, hipotireoza...) koja je dovela do pada imuniteta i do enormnog povećenja populacije Demodex grinja u koži.

Kod demodikoze, klinički se prepoznaju dva oblika bolesti :  - lokalizovan i
                                                                                                   - generalizovan  


  Tipična slika lokalizovane demodikoze je jedno, ili više manjih okruglih eritemetoznih  
ne-pruritičnih alopecija (iritacija kože praćenih gubitkom dlake). Ovi simptomi su blaži i uglavnom ne ostavljaju posledice po kvalitet života psa ukoliko se drže pod kontrolom, tretiraju na vreme i dugotrajno, uz adekvatnu terapiju i korekciju ishrane i ponašanja.

  Ove promene se najčešće javljaju na glavi i nogama, ali se mogu naći i na drugim delovima tela.


Demodikoza na glavi psa Panvet veterinarska ambulanta Subotica
Demodikoza na glavi psa
 Generalizovana demodikoza može da zahvati nekoliko većih regija na telu (glava, šape, donji deo trupa) sa težim znacima bolesti: izrazitim crvenilom i upalom kože - praćenim težim, sekundarnim, bakterijskim i gljivičnim infekcijama, otvorenim ranama po koži, težim alergijskim reakcijama i daljim padom imuniteta.

Demodikoza kod psa Panvet
Težak slučaj generalizovane demodikoze kod psa sa mikroskopskim prikazom uzorka kože. Foto: Panvet Instagram (@pan_vet) 
  Usled pucanja dlačnih folikula punih Demodex grinja, promene se manifestuju crvenilom, svrabom, otokom i bolom, a kasnije i prisustvom sekundarnih bakterijskih/gljivičnih infekcija. Javlja se dalje opadanje dlake, najčešće na glavi, obrazima, oko očiju i na šapama.

  Dijagnoza demotikoze se postavlja na osnovu detaljne anamneze i pregleda obolelog psa. Uz karakteristične simptome, laboratorijske analize, bris rane i kompletnu krvnu sliku, konačnu dijagnozu možemo potvrditi mikroskopskim pregledom skarifikata sa promenjenog dela kože. 


Terapija

  Terapija podrazumeva strategiju u eliminaciji uticaja predispozicije koja je dovela do demotikoze, kao i tretmanu samog uzročnika  - grinje Demodex canis sistemskim antiparaziticima, lokalnim antiparazitnim preparatima, a po potrebi i antibioticima, antimikoticima i antihistaminicima. 

  Terapija same bolesti se mora sprovoditi pod stalnim kontrolama veterinara. Vlasnicima treba predočiti da lečenje može trajati duži vremenski period ( 6-8 nedelja ), ali ni tada, posle prestanka vidljivih kliničkih simptoma, životinja se ne smatra zdravom, jer postoji mogućnost za recidiv (povratak bolesti). 
  
Demodikoza na šapi psa Panvet
Demodikoza na šapi psa

  Za pse koji su lečeni od demotikoze se nikako ne preporučuje parenje, zbog prenošenja genetske predispozicije za nastanak bolesti na potomstvo, već se preporučuje sterilizacija.

  Posebnu pažnju treba posvetiti suplementaciji vitaminima B grupe, vitaminima C i E, suplementima koji poboljšavaju imunitet, preparatima za adekvatnu negu dlake, spot-on preparatima protiv kožnih parazita, kao i upotrebi hipoalergene hrane sa smanjenim udelom proteina.


Dežurna veterinarska ambulanta Panvet Subotica

Panvet tim