Sekcija za nove klijente - Panvet

Novi klijenti u Panvetu
Četiri sale, operacioni, stacionarni, dijagnostički i izolacioni blok na raspolaganju našim pacijentima


*Prvi put u Panvetu - šta očekivati na prvom pregledu?


*Kako se pripremiti za hiruršku intervenciju?


*Hitna stanja


   Kada birate veterinarsku kliniku, računate na najbolju negu za Vašeg ljubimca i odličnu uslugu. Kod nas u Panvet veterinarskoj ambulanti za kućne ljubimce - Subotica, očekuje Vas izvrstan tim veterinarskih stručnjaka koji mogu pružiti najbolju moguću zdravstvenu zaštitu za Vašeg kućnog ljubimca, po poslednjim standardima i po pristupačnim cenama - nižim od cena u regionu i većim gradovima u našoj zemlji.
  U 17 godina dugom radu izlečili smo mnoge kuce, mace, kuniće, gmizavce, glodare, domaće i divlje ptice, tropske vrste, zaštićene vrste, kao i životinje koje se retko susreću u svakodnevici.
Pozovite 024/571-920 za zakazivanje pregleda i naćićemo vreme koje Vam je odgovarajuće. Naša adresa je Koste Racina br. 5, Subotica. (MAPA)

Radno vreme, adresa i telefon Panvet ambulante


Prvi put u Panvetu - šta očekivati na prvom pregledu?

    Prva poseta veterinaru sa novim ljubimcem uključuje opšti pregled, a može uključiti i krvnu analizu u našoj laboratoriji, čipovnje, savete za ishranu, preventivu, a takođe i ostale dijagnostičke procedure (digitalni rendgen, ultrazvuk...) i strategiju lečenja - ukoliko postoji neki zdravstveni problem.

   Mimo redovnih vakcinacija, poželjno je da jednom godišnje dovedete svog ljubimca za kompletan sistematski pregled. 


Pregled u Panvetu


   Donesite staru medicinsku istoriju koju imate za svog kućnog ljubimca ukoliko nije bio naš pacijent kada dođete u našu veterinarsku kliniku. Najbolje je držati svu dosadašnju dokumentaciju na jednom mestu. Ako imate nešto ovakvo, uštedećete našem timu mnogo vremena i fokusiraćemo se na prave stvari. 

Kalendar vakcinacije ljubimaca
Kalendar vakcinacije i čišćenja od parazita u Panvet ambulanti, u zavisnosti od potrebe i zdravstvenog stanja veterinar može korigovati vreme i frekventnost vakcinacije.. Kliknite na sliku za uvećanje (+)


   Uz najbolju dijagnostiku poput digitalnog rendgena, ultrazvučnog aparata najnovije generacije i kompletnu laboratorijsku dijagnostiku, kao i ogromno iskustvo naših veterinara, svaki zdravstveni problem Vašeg ljubimca biće lakši za rešavanje. 

Laboratorijska dijagnostika
Brza laboratorijska dijagnostika zauzima važno mesto u svakodnevnoj praksi

Na raspolaganju su Vam mnogobrojne usluge koje nudimo, navešćemo samo mali deo njih:
- VAKCINACIJE I ČIPOVANJE
- FCI sertifikat ocene kukova i laktova kinološkog saveza
- DIGITALNI RENDGEN
- ULTRAZVUK I KOLOR DOPLER
- LABORATORIJSKE ANALIZE
- SVE VRSTE HIRURGIJE
- ORTOPEDSKI I INTERNISTIČKI PREGLEDI
- PRAĆENJE TRUDNOĆE I PORODjAJA
- STERILIZACIJU / KASTRACIJU
- TRETMAN BUVA, KRPELJA I OSTALIH PARAZITA
- STACIONARNO LEČENJE
- CARSKI REZ
- GASTROSKOPIJU, KOLONOSKOPIJU, BRONHOSKOPIJU... i još mnogo toga!

   Spisak svih usluga koje radimo u Pavet veterinarskoj stanici možete pogledati OVDE.

Upotreba digitalnog rendgena u dijagnostici
Upotreba digitalnog rendgena visoke rezolucije je svakodnevni dijagnostički standard u našoj praksi

   Pridružite se velikoj porodici Panvetovih pacijenata na Fejsubuku i na Instagramu, čeka Vas mnoštvo korisnih saveta, interesantnih slika iz svakodnevne prakse i promocija.

   Plaćanje se očekuje kada se usluge izvrše. 
Prihvatamo debitne kartice, kreditne kartice (Visa, Mastercard), kao i gotovinu. Sve kartice moraju biti potpisane od strane vlasnika kartice. Za informacije o cenama usluga pozovite naš broj 024/571-920.


Hirurška intervencija kod loma potkolenice


   Mišljenje naših klijenata nam je veoma važno, stoga smo pored virtuelne knjige utisaka na sajtu i blogu uveli i kutiju za primedbe sa formularom za popunjavanje u čekaonici Panvet ambulante. Svaki konstruktivan predlog, pohvala, ili primedba biće detaljno razmotreni u cilju da budemo još bolji nego do sada!

Kutija za primedbe u Panvet čekaonici

Kako se pripremiti za hiruršku intervenciju?


   Nama u Panvet veterinarskoj stanici, Subotica, prvenstveno je važna sigurnost intervencije i kontrola bola - uvek! 

Nijedna dijagnostička, a pogotovo hirurška procedura ne može proći bez pravilne pripreme u vidu analiza krvi, EKG-a, pregleda pre procedure, davanja adekvatne premedikacije (lekovi protiv bolova, protiv povraćanja, za smirenje, za regulaciju pritiska, regulaciju srčanog ritma, protiv proliva i krvarenja), u toku same procedure naši krzneni pacijenti uvode se u stanje opšte gasne anestezije koja je procedura izbora i u humanoj medicini - Vaši ljubimci ne zaslužuju ništa lošiji tretman!

   Više o samoj ansteziji koju primenjujemo možete pročitati na našem blogu OVDE.

   U Panvetu se uspešno rade najkompleksije ortopedske i hirurgije mekih tkiva. Ukoliko je Vaš ljubimac na listi čekanja za neku hiruršku proceduru, verovatno imate nekoliko pitanja o brizi pre i posle operacije. Skrećemo Vam pažnju na preporuke o nezi i pomoći kojom ćete osigurati da operacija bude samo manje ometanje normalne rutine Vašeg ljubimca.

Devet zlatnih pravila pre operacije:

1) Ne hranite ljubimca

   Vaš ljubimac će morati preskočiti obrok pre operacije. Ovo je izuzetno važno, jer ako Vaš pas, ili mačka jede pre operacije - nagon na povraćanje i naprezanje može dovesti do povreda, bolova, neprijatnosti, pa čak i pucanja konca posle operacije. Sadržaj želuca kod nepotpuno svesne životinje može biti udahnut u pluća i izazvati infekcije, upalu pluća, ili respiratorni distres sindrom, što značajno komplikuje proces izlečenja. Tačno vreme koje Vaš ljubimac mora prestati da jede će varirati u zavisnosti od toga kada je operacija zakazana i obično je naznačeno u formularu koji dobijete u Panvet ambulanti. U većini slučajeva potrebno je preskočiti jedan, ili dva obroka (9-12h pre intervencije). Vaš krzneni prijatelj još uvek može piti vodu do nekoliko sati pred operaciju.

Panvet hirurgija Dr. Slobodan Stevanov

   Izuzetak od ove standardne procedure postoji ako ljubimac ima dijabetes, pa veterinar može preporučiti malu količinu hrane kako bi sprečio kolebanje šećera u krvi. Mladim životinjama po savetu veterinara može biti predloženo da pojedu izuzetno malu količinu hrane pre operacije, da bi je bolje podnele. 
   Nemojte hraniti svoje ljubimce pre intervencije koja podrazumeva anesteziju, osim ako se to od Vas posebno ne traži!

2) Spremite neophodnu opremu

   Sat vremena pre operacije nije idealno vreme za pokušaj pronalaženja nedostajućeg lanca, povodca, zaštitne korpe, ili nosača za sitne životinje. Na vreme pronađete ove predmete dan pre operacije i poštedite sebe i svog ljubimca dodatnog stresa. Ukoliko imate ljubimca koji loše reaguje na kavez, nosač, ili povodac, biće potrebno vreme da se životinja primiri i navikne na njih - uzmite to u obzir. Takođe sva zaštitna oprema je dobrodošla, jer Vaš inače dobar i poslušan ljubimac može postati veliki problem u sredini gde je okružen nepoznatim ljudima, drugim životinjama u stacionaru, a pod dejstvom je opijata.

3) Pakovanje hrane i lekova

   Pitajte veterinara da li je potrebno da ponesete standardnu terapiju za ljubimca i malo hrane sa sobom. Iako će posle operacije ljubimac u stacionaru dobiti hranu ukoliko ostaje preko noći, uvođenje nove hrane može izazvati stomačne probleme, posebno kod životinja sa nekim tipom alergije na hranu, ili kod onih koje su sklone stvaranju kamena u bubregu.

4) Dovedite svog ljubimca ranije

   Dan operacije će biti naporan za Vašeg kućnog ljubimca. Dovedite ga na vreme da se realizuju ove bitne procedure:
- Medicinski pregled
- EKG (elektrokardiogram)
- Krvni testovi
- Postavljanje katetera, ako je potrebno
- Uključivanje infuzije
- Medikamentozna priprema za anesteziju i terapija bola

   Operacije se izvode po naprednim protokolima uz upotrebu premedikacije (lekova koji izazivaju uspavljivanje, zaustavljaju povraćanje, proliv, krvarenje...), adekvatnu terapiju bola, uz intubiranje i upotrebu gasne anestezije i kiseonika kojima se održava anestezija. Time je osigurano da rizik od komplikacija i negativnih efekata bude na najnižem mogućem nivou.
Više o hirurgiji ljubimca možete pročitati OVDE, a o anesteziji u veterini OVDE.

   Vaš ljubimac će posle hirurške intervencije biti u Panvetovom stacionaru - čistim kavezima pod posebnim monitoringom dok se potpuno ne probudi, kod komplikovanijih i težih stanja boravak u stacionaru može trajati nekoliko dana zbog neophodnih dodatnih analiza, ponovne dijagnostike i praćenja procesa oporavka.

5) Šta posle operacije?

Posle same intervencije već smo napomenuli da pacijent provodi vreme u Panvetovom stacionaru gde se prate njegovi parametri i sam proces buđenja. Posle je uvek potrebno dati određene lekove koji se standardno koriste posle hirurške intervencije kao što su lekovi protiv bolova, krvarenja, za smirenje kao i antibiotici. 

   Upravo zbog primene svih ovih procedura, potrošnje lekova i sanitetskih sredstava nije moguće izvoditi besplatne sterilizacije/kastracije, ili masovne hirurške intervencije koje nude neke veterinarske klinike - a da se ispoštuje obavezan protokol sigurnosti i terapije bola koji mora biti individualan za svaku životinju, ako nam je zaista stalo do njene dobrobiti. 

   U danima posle operacije normalno je da postoji crvenilo, sukrvica i otok oko rane. Važno je da ljubimac nikako ne liže, ili češe ranu! Da bi se to izbeglo ljubimci najčešće dobijaju kragnu. Ranu ukoliko je potrebno treba očistiti dezinfekcionim sredstvom. Ukoliko primetite da rana pojačano krvari, otiče, gnoji se, ima iscedak čudnog mirisa, ili pucaju šavovi obavezno pozovite veterinara!


Hirurška sanacija komplikovanog i višestrukog loma karlice
Hirurška sanacija komplikovanog i višestrukog loma karlice. Foto: Panvet Instagram (@pan_vet)


6) Pripremite ugodno mesto za oporavak kod kuće

   Vašem ljubimcu treba udobno i toplo mesto za oporavak od operacije i efekata anestezije. Ako imate malu decu, dobro bi bilo da pronađete mirnu prostoriju za kućnog ljubimca kako biste osigurali da bude što manje uznemiravan.

7) Ograničiti kretanje

   Iako je Vaš ljubimac možda malo mamuran od anestezije i lekova, to ga verovatno neće odvratiti od pokušaja da ustane, šeta, ili skače. Držite kućnog ljubimca dalje od stepeništa, ili drugih prepreka sve dok se efekti anestezije ne izgube. Ako Vaš ljubimac mora apsolutno da miruje, posle ortopedskih i komplikovanih operacija - zatvaranje u manju kutiju, kavez, ili malu prostoriju je najbolje rešenje, iako vaš krzneni prijatelj neće biti srećan zbog toga što je zatvoren morate biti istrajni, to je u njegovom interesu.

8) Higijena mesta za oporavak

   Kućni ljubimci primaju infuziju pre, tokom i posle operacije, što u prvih nekoliko sati uzrokuje često uriniranje u kući. Obezbedite adekvatne promenljive podloge za mesto gde će ljubimac biti smešten u kući. Održavanje higijene dela gde boravi ljubimac posle operacije je apsolutni imperativ da ne bi došlo do pojave infekcija rane i urinarnih puteva.

9) Pratite raspored davanja lekova

   Ako se Vaš kućni ljubimac vratio kući sa prepisanim antibiotikom, ili drugim lekovima, obavezno pratite uputstva za doziranje i rasporede kako biste osigurali da ljubimac ima neometan oporavak.

   Pozitivan ishod hirurške intervencije za Vašeg kućnog ljubimca je naš cilj! Obavezno nas kontaktirajte ako imate bilo kakvih pitanja o operaciji svog ljubimca.

Hirurška intervencija na makaki majmunu u Panvet veterinarskoj stanici. Izvor: Panvet Facebook (@panvetsubotica)

   Pet najčešćih hirurških intervencija u veterini, bar što se kućnih ljubimaca tiče, su sterilizacija/kastracija, oralne intervencije, carski rez, otklanjanje stranih tela i uklanjanje onkoloških promena. 

   Rana sterilizacija se radi u starosti od 3 meseca, kod štenadi i mačića. Optimalna sterilizacija se radi u starosti od oko 5,5 meseci, tj. pre prvog polnog žara životinje, koja sledi najčešće u 6 mesecu starosti.

   Kada se uradi sterilizacija u ovom periodu života Vašeg kućnog ljubimca, mogućnost da ženka dobije npr. tumor dojke u starosti, manji je od 85 %! Ujedno, kada se radi sterilizacija kod mladih životinja, nema potrebe da se vadi i materica, već samo jajnici - ova procedura se naziva ovariektomija, i ova procedura ima brojnih prednosti.

   Uzevši u obzir zdravstvene rizike i benefite ovakvog čina po Vašeg kućnog ljubimca, nameće se zaključak da pravovremena sterilizacija pasa i mačaka ima dugoročne pozitivne efekte sa aspekta nege, držanja i lečenja. Takodje ne treba zanemariti i finansijsko-materijalni aspekt cele priče, jer sterilizacija u ranom uzrastu ne ostavlja posledice po pravilan rast i razvoj životinje, a Vas lišava dodatnih troškova poroda, kao i lečenja eventualnih teških onkoloških promena koje bi Vaš ljubimac imao u starosti. 

Hitna stanja


   Veoma često novi vlasnici ne znaju kada je vreme da se obrate veterinaru ukoliko primete neku fizičku promenu, ili promenu ponašaja kod svog ljubimca. 
Putem ove jednostavne infografike potrudićemo se da damo odgovor šta je to hitno, a šta ne.

Kliknite na sliku za uvećanje (+)

   Desi se da su neki vlasnici u panici zbog toga što je ljubimac jednom odbio hranu, ili su mu se upalile desni, do druge krajnosti kada na stolu za pregled imamo životinju u ozbiljnom stanju koja danima povraća, a vlasnici su se nadali da će to proći samo od sebe. 

   Bitno je napomenuti da naše obaveze ne prestaju sa prestankom naše smene. Kao referentna ambulanta koja pruža kompletnu zdravstvenu uslugu, u mogućnosti smo da pružimo naše usluge 24h dnevno, 7 dana u nedelji u slučaju veterinarskih hitnih stanja, koja imaju apsolutnu prednost u odnosu na redovne slučajeve. Stanja koja nisu hitna, a urađena su van zvaničnog radnog vremena ambulante podležu posebnoj tarifi naplate.

Telefon za hitna stanja 069/571-9200
Kliknite na sliku za uvećanje (+)


Naš moto: "Samo zdrav i voljen ljubimac je srećan ljubimac."
Za povratak na Panvetov sajt kliknite OVDE.

Veterinarska ambulanta Panvet Subotica

Panvet tim