03. 05. 2016.

Otrovne biljke i štetne namirnice za kućne ljubimce

Otrovne biljke za kućne ljubimce Panvet Subotica


  Svi znamo da naši mali istraživači, pored serviranog obroka, vole pogrickati i malo trave, ili bilje koje im odgovara u datom trenutku. Razlozi za to su mnogobrojni, od manjka nekog vitamina, ili vlakana u ishrani, želudačnih problema - do puke radoznalosti i dosade.

  Sobne i baštenske biljke su deo naše okoline i imaju mnogostruko pozitivnu ulogu u prostoru u kom se nalaze. Ono što treba znati je koje biljke možemo držati u stanu, ili dvorištu i koje neće ostaviti negativne posledice po zdravlje Vašeg kućnog ljubimca.

  Napravićemo i poseban osvrt na namirnice koje koristimo u svakodnevnoj ishrani, a kojima naš ljubimac ima pristup, ili može da ih "ukrade" sa stola, ili iz kuhinje. Tu su i greške koje nekada sami činimo hraneći naše kuce, mace i kuniće namirnicama koje i mi jedemo, a koje mogu kod njih izazvati čitav niz problema i rezultovati odlaskom kod veterinara, pa i fatalnim stanjima. O trovanjima uzrokovanim hemikalijama i lekovima možete više pročitati u našem tekstu OVDE.

Sobno i bašensko cveće je često uzročnik trovanja kućnih ljubimaca

  Problemi sa kojima se najčešće susrećemo u praksi vezani za trovanje biljem mogu se manifestovati različitim simptomima kao što su: slinjenje, povraćanje, proliv, različite kožne alergijske reakcije, srčane i disajne smetnje, nekoordinisano kretnje, ekscitaciju (razdraženost), a mogu dovesti i do trajnih oštećenja unutrašnjih organa, posebno jetre, bubrega, želudca i centralnog nervnog sistema.

  Ako tokom čitanja naidjete na biljku sa liste koja može biti opasna za Vašeg ljubimca, ne bacajte je, nekad je dovoljno - pogotovo ako imate ljubimca duži vremenski period i zna šta sme, a šta ne sme da dira - staviti je u drugu prostoriju koju ljubimac retko posećuje, ili na drugi način učiniti je nedostupnom sa zemlje (okačiti aksiju na plafon, staviti je na visoku policu i sl.).

  Posebnu pažnju treba obratiti ako imate štene, macu, ili mladog kunića, koji nemaju iskustva u odabiru hrane i vrlo su ljubopitljivi. Kod kunića je situacija donekle teža, jer kunići nemaju refleks povraćanja, pa trovanje biljkama koje inače izazivaju ovaj simptom vrlo lako može ostati nezapaženo sve dok ne bude prekasno.

Biljke koje mogu izazvati probleme kod Vaših kućnih ljubimaca


  Potrudili smo se da biljke poredjamo po abecednom redu i kažemo osnovne karakteristike, toksične supstance koje imaju u sebi i na šta da obratite pažnju ukoliko primetite čudno ponašanje, simptome nelagode, ili trovanja.

Aloja - izuzetno zdrava biljka za ljude, ali ne i za kućne ljubimce. Pojedena u većim količinama može biti otrovna, pa se svakako preporučuje oprez, posebno ako držite psa, ili mačku. Aloin - gorka supstanca iz ove biljke otrovna je i izaziva povraćanje, drhtavicu, crvenu boju urina i potištenost životinje.

Aloja Vera Panvet Subotica
Aloja

Amarilis – Česta ukrasna biljka. Listovi, tučak, a posebno lukovica su toksični za pse i mačke. Simptomi trovanja su bolovi u stomaku, slijenje, proliv, promena boje urina, ponekad povraćanje i drhtavicu.

Amarilis
Amarilis

Anturium – u slučaju konzumacije izaziva oticanje sluznice usne duplje i digestivnog trakta, što može dovesti do gušenja životinje. Posebno opasan za pse.

Anturium Panvet otrovna biljka za ljubimce
Anturium

Asclepias - korovska biljka u narodu poznata kao "svilenica". U Vojvodini, u okolini Subotice, konstatovana je visoka brojnost kako na obradivim površinama tako i na utrinama i pored puteva. Ova biljka je toksična za mačke prvenstveno i izaziva čitav niz problema digestivnog trakta kao što su proliv, povraćanje i grčevi.

Asclepias
Asclepias

Asparagus paprat - biljka je otrovna za pse i mačke, jer sadrži supstancu sapogenin. Ukoliko ljubimac unese u organizam bobice ove biljke, to može izazvati povraćanje, dijareju i bolove u stomaku. Takođe, ukoliko je životinja previše izložena ovoj biljci može doći do zapaljenja kože.

Asparagus Otrovna bljka za životinje
Asparagus

Begonija – biljka toksična najviše za pse. Simptomi trovanja su oralna iritacija, oticanje jezika, otežano gutanje, slinjenje i povraćanje.

Begonija otrovna biljka za pse
Sve vrste begonija su opasne za pse 

Bršljan – česta ukrasna dvorišna biljka, prekriva stabla, ili zidove kuća. Listovi i bobice bršljana su otrovni za pse, mačke, kuniće, pa i za čoveka. Simptomi su isti kao i za predhodne biljke: slinjenje, povraćanje, proliv, grčevi...

Bršljan
Bršljan

Božićna zvezda – biljka poznata je po prelepim crvenim cvetovima, ali i kao otrovna biljka za pse, mačke i kuniće. Simptomi su iritacija usne, stomaka, ponakada i blago povraćanje.
Božićna zvezda

Božur - može proizvesti teškoće u gutanju, jake grčeve, nadražaj crijeva, poremetnje u krvotoku posebno kod mačaka i pasa.

Božur otrovan za kućne ljubimce
Božur

Ciklama – biljni delovi sadrže alkaloide koji izazivaju želučane grčeve, mučninu i proliv. Potencijalno opasna za sve kućne ljubimce, naročito za pse, ako pojedu lukovicu ove biljke. Simptomi su teška iritacija creva, povraćanje, proliv, dehidracija, pa čak i smrt.

Ciklama Otrovna biljka za pse Panvet Subotica
Ciklama

Difenbahija – ova biljka, pogotovo u stabljici sadrži velike količine kalcijum-oksalata. Kalcijum - oksalat je poznati sastojak bubrežnog kamenja, pored problema sa bubrezima pasa, mačaka i kunića ova biljka izaziva još i iritaciju usne duplje i povraćanje.

Difenbahija
Difenbahija

Digitalis - višegodišnja biljka zvonastih cvetova raznih boja, sadrži alkaloide koji deluju otrovno na sve životinje i čoveka. Ova biljka se često može naći na otvorenom, te Vam savetujemo poseban oprez u šetnji sa psom, ili prilikom puštanja kunića u dvorište. Simptomi su prvenstveno vezani za kardiološke probleme, tahikardija (jako ubrzano lupanje srca), plitko ubrzano disanje, a u težim slučajevima koma i smrt.

Digitalis
Digitalis

Dracena – kora ove biljke sadrži crvenu smolu bogatu saponinima koja izaziva proliv i povraćanje posebno kod mačaka i pasa.

Dracena
Dracena

Djurdjevak - otrovna biljka, ima neke lekovite sastojke koji se koriste u medicini. Često se sadi u vrtovima kao ukrasna biljka. Cveta od početka proleća pa do kasne jeseni. Cveće đurđevka je otrovno, jer sadrži heterozide koji utiču na rad srca. Otrov uzrokuje mučninu, vrtoglavicu, povraćanje, bolove u ustima i trbuhu, proliv i grčeve. Đurđevak ima crvene otrovne plodove koji sazrevaju u septembru.
Durdjevak je otrovan za kućne ljubimce
Djurdjevak

Fikus – otkinuti listovi fikusa luče mlečno-belu tečnost koja je toksična kako za životinje, tako i za čoveka.

Fikus Benjamin otrovne biljke za ljubimce Panvet
Fikus Benjamin

Filadendron - u svom sastavu ima takodje kalcijum - oksalat. Ova saksijska biljka je cela otrovna. Simptomi su isti kao kod trovanja difenbahijom.

Filadendron Monstera otrovna biljka za kućne ljubimce
Monstera Filadendron

Hortenzija – biljka prelepih cvetova, ali se ubraja u vrlo otrovne biljke. Svi biljni delovi su otrovni za Vaše kućne ljubimce. Simptomi koji se pritom ispoljavaju, nemaju posebnih secifičnosti u odnosu na trovanja drugim biljkama.


Hortenzija
Hortenzija

Hrizantema - višegodišnja biljka. Izrazito je otrovna. Kod ljudi izaziva svrab i otoke. Vrtlari je često sade i kako bi oterali zečeve - naime, oni ovu biljku zbog njenih toksičnih svojstava izbegavaju. Isto važi i za kuniće.

Hrizantema
Hrizantema
Kaladijum - u narodu poznatija kao "slonovo uvo". Simptomi: oralna iritacija, povećano lučenje pljuvačke, poteškoće pri gutanju i povraćanje.

Slonovo uvo biljka
Slonovo uvo


Karanfil - čest u Vašoj bašti i cvetnim aranžmanima. Držati cvet i stablo dalje od ljubimca, jer karanfili i slične cvetnice mogu izazvati razne vrste kožnih alergija kod pasa i mačaka.

Karanfil je otrovan posebno za mačke
Karanfil

Kroton - otrovna biljka u celosti. Simtomi trovanja su slični kao i kod većine drugih biljaka.

Kroton
Kroton

Imela – ova biljka u svojim bobicama ima otrovni alkaloid viskotoksin, čak i mala količina ove biljke može izazvati ozbiljne posledice. Toksična za pse, mačke i kuniće.

Imela
Imela

Japansko drvo  - ako pas, ili mačka slučajno progutaju neki deo ove biljke, može doći do povraćanja, depresije, usporenog rada srca i gubitka kordinacije mišića.

Japanska glicinija - biljka retka za naše podneblje, ali se gaji u vrtovima kuća, cveta modro-ljubičastim cevtovima koji mogu izazvati digestivne i probavne smetnje kod svih životinja.

Japanska glicinija
Japanska glicinija

Kukuta - vrlo otrovna biljka za životinje i čoveka, nalazi se u prirodi i ima specifičan raspored cvetova koji lako možete prepoznati. Izuzetno toksična. U antičko vreme se ekstraktom ove biljke izvršavala smrtna kazna.

Kukuta biljka
Kukuta

Ljiljan - biljke iz porodice ljiljana su otrovne za mačke, redje i za pse. Mačke su zaprvo jedine životinje za koje su ljiljani toksični. Simptomi reakcije mace na ovu biljku uključuju povraćanje, letargiju u gubitak apetita, ali može doći i do otkazivanja bubrega, pa čak i do smrti ako se ne pruži hitna veterinarska pomoć.
Ljiljan
Ljiljan


Mrazovac - cela biljka je otrovna. Sadrži alkaloid kolhicin koji se smatra citostatikom. Simptomi: mučnina, povraćanje, nadražaj usta.

Mrazovac

Narcis – sve vrste narcisa sadrže alkaloidni otrov likorin. Osim lukovice, koja je posebno otrovna, opasni su i ostali delovi biljke. Generalno sve biljke iz porodice ljiljana, posebno cvetnice sa lukovicom su otrovne za kućne ljubimce. Simptomi variraju od iritacija, do ozbiljnih srčanih smetnji, pa i fatalnog ishoda.
Narcis
Narcis

Oleander – izrazito opasna biljka, mnogi su je okarakterizirali kao najotrovniju sa ove liste biljaka za sve životinje i čoveka. Poseban oprez se preporučuje ako imate ljubimca i ovu biljku u svom domu. Najbolje bi bilo da se postarate da ljubimac i oleander nemaju nikakav kontakt. Simptomi trovanja su specifični utoliko što se javljaju srčane smetnje, plitko disanje, grčevi i gubitak ravnoteže.

Oleander
Oleander

Paradajz - možda iznenadjenje na ovoj listi, ali lišće i stablo paradajza su otrovni za kućne ljubimce, posebno pse, gde izazivaju konfuziju, slabost, proširene zenice, usporen rad srca, tegobe u želudcu i sa bubrezima.

Ricinus – ova visoka ukrasna biljka je često u našim baštama. Cela sadrži otrovne alkaloide - posebno ricin koji je najkoncentrovaniji u listovima i semenu. Upotreba ricinusa je poznata od davnina u narodnoj medicini, koriste se veoma male količine biljnog materijala za spravljanje ulja. Ukoliko Vaš ljubimac pojede čak i samo 2-3 semenke često se desi da ishod bude fatalan. Simptomi su bolovi u stomaku, težak proliv, povraćanje, slinjenje, konvulzije (grčevi), koma.

Ricinus
Ricinus

Rododendron - biljka prelepih i otrovnih cvetova. Osim cveta gde su otrovni alkaloidi najkoncetrisaniji, alkaloida ima i u drugim delovima biljke. Toksičan je za pse, mačke i sve biljojede. Pored klasičnih simptoma trovanja, izraženi su neurološki poremećaji - slaba koordinacija, padanje, nemogućnost oslanjanja na zadnje noge, koma i smrt.

Rododendron
Rododendron

Spatifilum - korisna biljka za poslovni prostor, ali ne i za Vaš dom ukoliko imate kućnog ljubimca. Cela biljka je otrovna i izaziva tipične simptome trovanja kod životinje.

Spatifilum
Spatifilum

Šafran - kod ljudi cenjene ukrasna, lekovita i začinska biljka, a kod kućnih ljubimaca dovodi do opadanja broja crvenih krvnih zrnaca, krvavih stolica i povraćanja.

Šafran
Šafran

Šeflera - biljka koja se često nalazi u našim domovima. Izaziva povraćanje, grčeve i proliv.

Šeflera
Šeflera

Tisa - u formi žbuna, ili drveta raste često na našem podneblju. Iglice, kora i semenke tise su te na koje treba da obratite pažnju, jer u sebi imaju otrov taksin, od kog je kasnije farmaceutska industrija hemijskim putem napravila moćan citostatik paklitaksel. Jasno je da ako Vaš ljubimac pojede nešto od delova ove biljke dolazi do jakog trovanja.

Žbun Tise Otrovno bilje za kućne ljubimce
Žbun Tise

Zumbul - česta biljka u našim baštama, može dovesti do pojave krvavih proliva, i dehidracije Vašeg kućnog ljubimca.

Zumbul otrovan za kućne ljubimce
Zumbul

  Tu su još i arnika, bulka, velebilje, španat, rusomača, idjirot, zimzelen, pelin, mak, razne vrste kaktusa, visibabe, jasmin... ali one ne izazivaju potencijalno fatalna stanja, ili ih životinje instinktivno zaobilaze, samim tim je manja verovatnoća da se trovanje desi. Iz svega ovoga proizilazi da je jako važno informisati se i rasporediti životni prostor za Vas i Vašeg kućnog ljubimca na pravi način, da se mogućnost trovanja svede na najnižu moguću meru.

Namirnice koje mogu da štete Vašem kućnom ljubimcu


  Uglavnom smo navikli da dajemo kućnom ljubimcu istu hranu, ili ostatke hrane koje i mi jedemo, često nesvesni da to može ugroziti njihovo zdravlje pogotovo na duži vremenski period. Namirnice koje su poželjne u ljudskoj ishrani i njihovi nutrijenti često nisu ono što je potrebno i našem četvoronožnom prijatelju.

Hrana koja nikako ne bi trebala da se često nadje na meniju pasa, mačaka, a pogotovo kunića:

Crni i beli luk, kao i jela koja ih sadrže. Luk premda izuzetno zdrav za čoveka, kod naših ljubimaca narušava krvnu sliku, dovodi do anemije, želudačnih i disajnih problema. Ova biljka je posebno loša za pse.

Beli luk
Beli luk 

Žitarice u bilo kojoj formi, kao i kisela testa, nisu primarna hrana na koju su ljubimci evolutivno prilagodjeni, i zbog toga može doći do problema sa želudcem, pankreasom, jetrom i crevima, kao i alergije na gluten. Stoga žitarice i testa u ishrani ljubimaca mogu biti samo umereno zastupljene. Isto važi i za šećer, so i začine.

Groždje i suvo groždje nisu dobra solucija za hranjenje, posebno pasa kod kojih mogu i u maloj količini izazvati teška oštećenja bubrega.

Čokolada i bombone kojima se sladimo nemaju isti efekat i na našeg ljubimca. Psi teško metabolišu kofein i teofilin iz kakaa zbog čega on na većinu rasa ima toksičan efekat, koji se ispoljava, od laganih simptoma kao što su ubrzano disanje i rad srca, do ozbiljnih stanja sa smrtnim ishodom. Ksilitol i veštački zasladjivači u slatkišima mogu biti fatalni za psa zbog naglog lučenja insulina može se desiti da pas izgubi svest, ili da se loše oseća, da ne može na noge i sl.
Kafa nije dobra za kućne ljubimce
Kafa kao i kakao nije dobra za kućne ljubimce

Prava poslastica za Vašeg ljubimca bilo da je pas, mačka, ili kunić u pitanju uvek je sveže voće! Preporučuje se jabuke, kruške, lubenice, dinje, borovnice, banane. kajsije... ali predhodno plodove jabuke, kruške, kajsije i breskve morate očistiti od koštica koje mogu delovati toksično na organizam životinje. Povrće je takodje poželjno na meniju Vašeg kućnog ljubimca.

  Koštunjavo voće, osim kikirikija za pse, nije dobro za vašeg ljubimca, pa se suzdržite od hranjenja bademima, orasima, pistaćima, kao i brazilskim i indijskim orahom. Koštunjavo voće nije nešto na šta su psi navikli i može da dovede do problema sa varenjem kao i alergijske reakcije.

Koštunjavo voće nije dobro za ishranu kućnih ljubimaca

Vašem ljubimcu nemojte davati obroke u kojima ima pečuraka, mleka, alkohola, krompira i paradajza u većoj količini, kao ni sirovu ribu, ili sirova jaja. Slanina i masni delovi mesa mogu negativno uticati na Vašeg psa kao što utiču i na Vaše zdravlje. Držite ih podalje od insekticida, sredstava za čišćenje i higijenu, kao i cigareta, jer nikotin veoma štetno deluje na kućne ljubimce.

Krompir
Krompir

Lekovi su takođe česta stavka zbog koje dolazi često do neželjenih događaja i hitnih poseta veterinaru. Najčešća trovanja se dešavaju od lekova koje najveći broj nas ima u svojoj kućnoj apoteci, a koji izrazito negativno deluju na pse i mačke. pomenućemo neke: aspirin i ibuprofen pogotovo u dozama za ljude izrazito loše utiče na zdravlje pasa - mogu izazvati smetnje u disanju, čir na želudcu i krvarenja, kao i zastoj bubrega. Paracetamol je toksičan za mačke, a lekovi za smirenje kao i antidepresivi mogu izazvati teške neurološke probleme u dozama koje se primenjuju za ljudsku upotrebu.

Toksične namirnice za kućne ljubimce
Toksične namirnice za kućne ljubimce. Panvet infografika - kliknite na sliku za uvećanje (+) Izvor: Panvet Facebook (@panvetsubotica)
Panvet veterinarska stanica Subotica

Panvet tim
Локација: Panvet veterinarska stanica Subotica