Displazija kukova kod životinja

  Normalan kuk je mehanizam koji funkcioniše po sistemu “ključ-brava”. Zglob kuka je nezamenjiv mehanizam koji omogućava pokretnost i prenos snage sa mišića zadnjih nogu na telo. Površina zglobne hrskavice koja je podmazana zglobnom tečnošću omogućava pokrete. Ukoliko iz bilo kojih razloga dođe do poremećaja u ovim idealnim odnosima - to dovodi vremenom do ozbiljnih problema u kretanju životinje.

Karlica psa
Što je vrednost Norberg - Olsonovog ugla veća, manja je verovarnoća da glava butne kosti "isklizne" iz ležišta na kome treba da se nalazi tj. oblik i dubina acetabuluma su više odgovarajući

  Displazija kukova (dysplasio coxae) je termin koji označava brojne specifične razvojne anomalije koje obuhvataju zglob kuka životinje, gde je glava butne kosti nedovoljno duboko u jami karlične kosti - karličnoj čašici, acetabulumu, ili je blago izmeštena iz njega. Nekad je ova promena jedva uočljiva, sve do slučajeva kada se jasno vidi i manifestuje bolom i šepanjem životinje. Zbog toga je uvedena ocena stanja kukova kod rasa pasa posebno sklonih displazijama.

  Radi se o naslednom oboljenju, no na razvoj bolesti uticaj imaju i razni drugi faktori, kao što su, brz rast i preterana fizička aktivnost kod mladih pasa. Obolele jedinke bolest često prenose na potomstvo.

Displazija kuka kod pasa Panvet veterinarska stanica Subotica
Grafički prikaz displazije kuka
  Dijagnoza se uzpostavlja na osnovu nalaza koji se dobija procenom rendgenskog snimka kukova.
Na teritoriji naše zemlje postoji više veterinarskih stanica, medju kojima je i "PANVET", koje imaju pravo (licencu) snimanja i očitavanja RTG snimaka kukova i laktova od strane Kinološkog Saveza Republike Srbije.

  Sertifikati izdati od strane naših veterinara šalju se u Savez na overu i tek tada je to zvanično priznat dokument koji se priznaje i od strane FCI-a i zemalja koje su članice FCI-a...

Po klasifikaciji koja se kod nas priznaje stepeni displazije se označavaju sa: HD A, HD B, HD C i HD D.

Klasifikacija displazija kuka psa
Klasifikacija stanja displazije kukova pasa, internacionalna i nacionalna


  Uzroci nastanka displazije nisu u potpunosti razjašnjeni, ali postoje predisponirajući faktori koji
imaju veliki uticaj na njegov nastanak, a to su :
 - genetske predispozicije
 - brz rast i naglo povećanje telesne mase
 - neizbalansirana ishrana ( nepravilni odnos vitamina i minerala )...

  Često se dešava da vrlo mladi psi već u uzrastu od  3-4 meseca pokazuju znakove nesigurnog kretanja koja je obično posledica nestabilnosti kukova. U kasnijem dobu psi mogu da pokazuju različite stepene slabijeg oslanjanja na zadnje ekstremitete, ukočen hod, ali isto tako psi u ovom uzrastu uopšte ne moraju da pokazuju bilo kakve kliničke znakove, a da kada dođu na snimanje kukovi ne budu idealni.

Displazija kuka kod psa
Blaga displazija kuka kod psa (desno) u odnosu na normalan kuk (levo)


  Na osnovu  procene RTG snimka blagovremeno se može pristupiti ranim oblicima terapije, a takođe ukoliko se procenom utvrdi oboljenje - jedinku treba isključiti iz priploda, kako se ovo oboljenje ne bi prenosilo dalje na potomstvo. U zavisnosti od stepena oboljenja, starosti, kao i veličine psa, pristupa se terapiji. Kako je reč o neizlečivom oboljenju, terapija se u ranim fazama uglavnom svodi na davanje medikamenata koji umanjuju bol i time, uz dodatne vežbe ojačavanja muskulature, smanjuje opterećenje na zglobovima i kukovima.

  Na tržištu postoje i posebne medicinske hrane koje su po svom sastavu takve da ojačavaju muskulaturu, kao i sastav zgloba i na taj način olakšaju kretanje psa. Ove hrane su tako izbalansirane da sadrže optimalnu koncentraciju glukozamina i hondroitina koji su bitni za funkcionisanje zglobova.


Displazija kuka Panvet veterinarska stanica Subotica
Kuk psa


  Na žalost smanjivanje bola ne daje dugoročno dobre rezultate, jer se radi o progresivnom oboljenju, pa se često mora pristupiti i hirurškim intervencijama koje mogu u potpunosti promeniti kvalitet života jedinke na bolje ( intervencije dovode do bezbolnosti kuka ). U svetu jedna od tehnika koja je na prvom mestu je ugradnja veštačkog kuka, na žalost, kod nas, ova tehnika uglavnom nije dostupna zbog skupocenosti implantata koji se ugrađuje u psa - međutim postoje i druge, alternativne i efikasne hiruške metode putem kojih se odstranjuje bol i na taj način pas ima kvalitetniji život.

  Veterinarska stanica PANVET ima dugogodišnje veliko iskustvo u hiruškom i konzervativnom lečenju displazije kukova.

Panvet veterinarska stanica Subotica

Panvet tim