02. 03. 2016.

Bolesti ušiju kod životinja

Bolesti ušiju kod životinja

  Jedan od najčešćih  problema zbog kojih se vlasnici pasa javljaju kod veterinara jesu problemi sa ušima. O gubitku sluha - gluvoći kod ljubimaca možete više pročitati u zasebnom tekstu.
  Prvi znaci koje se primete jesu: češanje uha, trešenje glave, ili žuljanje glave (uha) po podu.

Pregled uha psa Panvet dežurna veterinarska stanica Subotica
Pregled uha psa

  Uzroci upale uha (otitis) mogu biti :
    - ALERGIJE (atopije, preosetljivost na hranu)
    - STRANO TELO (trava tzv. popino prase )
    - PARAZITI (ušna šuga)
    - INFEKCIJE (bakterijske, gljivične...)
    - ANATOMSKE NEPRAVILNOSTI (velika količina dlake u ušnom kanalu, sužen ušni kanal, teške obešene uši, itd)

  Zbog česte pojave recidiva potrebno je izvršiti temeljno lečenje , a da bi rezultat lečenja bio dobar prvenstveno treba uspostaviti  dobru dijagnozu.

Čulo sluha kod psa

  Otitisu (upali uha) su skloni svi psi, bez obzira na starosnu kategoriju, zato je preporuka vlasnicima da obrate pažnju na ponašanje svojih ljubimaca i ako primete bilo kakve promene (neprijatan miris uha, nečistoće na ušnoj školjci, vlažne uši, trljanje glave, nagnuta glava itd.) da se obrate svom veterinaru, jer lečenja uha mogu trajati vrlo dugo da bi se postigao dobar rezultat.


Panvet dežurna veterinarska stanica Subotica
Rase pasa sa velikim spuštenim ušima imaju veće predispozicije da obole od upale uha
  Psi koji su alergični na hranu, ili na alergene iz okoline vrlo često imaju probleme sa ušima, a ponekad je to i jedini simptom alergije. S obzirom da se kod alergija menjaju uslovi sredine u slušnom kanalu, vrlo često  kao posledicu imamo sekundarne infekcije bakterijama i gljivicama. To znači da nije dovoljno lečiti samu infekciju već je vrlo bitno rešiti i primarni uzrok.

  U letnjem periodu i početkom jeseni vrlo često se javljaju vlasnici sa psima kod kojih se iznenada javlja bolnost na dodir baze ušne školjke i vrlo intenzivno trešenje galave. Uzrok tome jeste strano telo tzv. popino prase . Važno je što pre obratiti se veterinaru, jer je u pitanju trava u obliku klasa koja se samo specijalnim instrumentom može izvaditi, a pas pritom mora da se sedira.


Trava popino prase - čest uzrok nedaća ljubimaca sa ušima Panvet Subotica
Trava popino prase - čest uzrok nedaća ljubimaca sa ušima
  Od ušnih parazita sve češće se javljaju upale uzrokovane ušnim šugarcima - grinjama. Glavni simptom kod ovakve upale je mrvičast crni talog u ušnom kanalu i javlja se izrazit svrab ušiju. Mikroskopskim pregledom ušnog taloga mogu se pronaći ušni šugarci - Otodectes cynotis.


Ušni paraziti kod psa Panvet Subotica
Ušni paraziti

  Zdravo uho ima dobar odbrambeni mehanizam prema bakterijama i gljivicama, ali ako dođe do promena sluznice i normalne flore uha usled prekomerne vlage i alergija, bakterije i gljivice će početi da se preterano razmnožavaju.


Video prikaz dijagnostike ušnog šugarca kod mačke sa sekundarnom bakterijskom infekcijom. Kliknite dva puta za puštanje snimka. Izvor: Panvet Instagram (@pan_vet)

  Vrlo je važno naglasiti da su ove infekcije obično sekundarne i samo njihovo lečenje obično neće dovesti do trajnog rešenja problema - bitno je pronaći primaran uzrok upale uha (strano telo, anatomski, ili alergijski uzročnik). 

  Pojavom učestalih sekundarnih upala nastaju hronične upale i dolazi do trajne promene zida ušnog kanala tj. zadebljanja zida, pri čemu nastaje suženje ušnog kanala. Samim tim dolazi do otežanog pražnjenja upalnog sekreta, pa ušni kanal postaje vlažan i topao  što pogoduje nastanku sekundarne infekcije. 


Otitis - upala uha Panvet dežurna veterinarska stanica Subotica
Otitis - upala uha
  Ako se ove infekcije ne leče blagovremeno, ili adekvatno, može da dođe do upale srednjeg uha - otitis media. Ukoliko primetite bilo kakve simptome koji ukazuju na nekakav problem sa ušnim kanalom, nemojte ništa kapati u ušni kanal na svoju ruku pre odlaska veterinaru, jer se neće dobiti prava slika bolesti.


Uzimanje uzorka ušnog sekreta na analizu Panvet Subotica
Uzimanje uzorka ušnog sekreta na analizu

  Prvi korak  u dijagnostici i lečenju infekcije je uzimanje brisa sluznice ušnog kanala koji se posmatra pod mikorskopom, gde se utvrđuje prisustvo gljivica i bakterija.
  Ako su prisutne bakterije štapićastog izgleda - bris se šalje u laboratoriju da bi se izvršila identifikacija bakterija i određivanje najefikasnijeg antibiotika. 
  Nakon uzimanja uzorka ušni kanal treba dobro očistiti od upalnog sekreta da bi lek koji se lokalno koristi imao što bolji efekat. Vrlo je bitno  da se pored sistemske terapije koristi i  lokalna terapija, jer samo na taj način može doći do brzog i trajnog izlečenja životinje.   

Panvet veterinarska stanica Subotica

Panvet tim
Локација: Суботица, Србија