15. 05. 2017.

Bolesti nadbubrežne žlezde pasa - Kušingova i Adisonova bolest

Bolesti nadbubrežne žlezde pasa - Kušingova i Adisonova bolest

   U endokrini sistem spada više žlezda koje luče i kontrolišu nivo hormona u telu. Jedna od njih je i nadbubrežna žlezda, koja luči hormon kortizol - takozvani "hormon stresa", odgovoran za metabolizam proteina i ugljenih hidrata, a takođe reguliše i pravilan proces varenja, srčani rad i krvni pritisak.
   Ukoliko dođe do patološke promene nivoa ovog hormona u krvi, dolazi do čitavog niza poremećaja organa, organskih sistema i metabolizma ljubimca uopšte. Nadbubrežne (adrenalne) žlezde su parni organi, i kao što im samo ime kaže, pozicionirane su u trbušnoj duplji u neposrednoj blizini bubrega.

HIPERADRENOKORTICIZAM (Kušingova bolest)


  Hiperadrenokorticizam označava preterano lučenje hormona kortizola iz kore nadbubrežne žlezde.

   Najčešći uzrok Kušingove bolesti je u velikom broju slučajeva benigno uvećanje hipofize, ili pojava sporo-širećeg tumora hipofize - žlezde odgovorne za rad i koordinaciju svih ostalih žlezda sa unutrašnjim lučenjem - samim tim i nadbubrežnih žlezda, čiji rad stimuliše adrenokortikotropnim hormonom (ACTH).
Tako uvećana hipofiza produkuje više ACTH, koji dovodi do povećanja nivoa kortizola u krvi psa.


Funkcija i pozicija hipofize i nadbubrežne žlezde u telu psa
Funkcija i pozicija hipofize i nadbubrežne žlezde u telu psa 

   U manjem broju slučajeva, kod spontanog hiperadrenokorticizma, uzrok je kortizol-oslobađajući adrenokortikalni kancer u nadbubrežnoj žlezdi koji lako može metastazirati i u druge organe i tkiva. Među uzročnicima mogu biti i neke druge vrste tumora nadbubrežnih žlezda.
   Simptomi ovog poremećaja se mogu javiti i kod životinja koje su dobile visoke doze lekova kortikosteroida u tretmanu upala, ili težih alergija. Uglavnom pogađa odrasle i starije jedinke.

Simptomi


  Simptomi mogu varirati u jačini i pojavi, a takođe ne moraju biti svi zastupljeni. Najveće promene se zapažaju u urinarnom traktu, vaskularnom sistemu i koži.

  Najčešći simptomi su:
    - konstantna žeđ, glad i pojačano uriniranje
    - gojaznost i karakteristično nakupljanje masnih naslaga na vratu, ramenima i stomaku
    - gubitak dlake (alopecija)
    - apatija, mišićna slabost
    - nesanica (insomnija)
    - tamna, istanjena koža sklona otoku i modricama, često sa belim "pečatima"
    - kod ženki izostanak menstrualnog ciklusa, a kod mužjaka smanjenje testisa
    - gljivične infekcije kože i pad imuniteta
    - visok, ili varirajući krvni pritisak
    - ubrzan srčani rad
    - otečenost stomaka
    - ubrzano disanje, dahtanje
    - problemi sa zglobovima, artritis

  Pregled ljubimca, kompletna krvna slika, analiza hormona, analiza kroz testove (najčešće test supresije deksametazonom), ili biohemijske analize, ultrazvuk nadbubrežne žlezde, ili rendgenski snimak mogu lako pokazati da je reč o ovoj bolesti, kog je ona porekla i da li postoje metastaze kanceroznog tkiva.

  Testovima supresije deksametazonom dokazujemo da ljubimac ima Kušingovu bolest. Davanjem određene doze deksametazona intravenski (ima isto dejstvo kao i kortizol), merimo odgovor organizma u vidu smanjenja lučenja kortizola u narednih 24-48h kod zdravih pasa. Ukoliko nivo kortizola ostane nepromenjen, to je pouzdan znak da Vaš ljubimac ima Kušingovu bolest.

Lečenje


  Kod pasa koji imaju tumorne promene, ili karcinom manjeg obima bez metastaza na hipofizi, Kušingova bolest može da se reši hirurškim putem odstranjivanjem obolelog tkiva hipofize (hipofizektomija - pristupom kroz nosnu šupljinu i sinuse), pod uslovom da je lokacija promene operabilna. Ovakav tip operacija se ne radi u našoj zemlji prvenstveno zbog izuzetno visokih troškova same hirurgije i propratnog lečenja.
 Psi kod kojih promene nisu operabilne dobijaju lek trilostan, kao i simptomatsku terapiju, ali moraju biti pod stalnim nadzorom zbog mogućih neželjenih efekata i nužne korekcije doze lekova za krvni pritisak, srčani rad, smirenje, protiv povraćanja itd. Lekove Vaš pas mora piti kontinuirano, do kraja svog života.


Trilostan je lek izbora za hiperadenokorticizam - Kušingovu bolest
Lek izbora za medikamentozno lečenje hiperadenokorticizma


 Takođe, veterinar može razmotriti opciju uklanjanja obe nadbubrežne žlezde ukoliko to može imati pozitivnog efekta na tok bolesti. Ova intervencija se radi kod nas. Ishod terapije često zna biti vrlo neizvestan, a hormonalna terapija koja se potom primenjuje je takođe doživotna.


HIPOADRENOKORTICIZAM (Adisonova bolest)


  Mineralokortikoidi i glukokortikoidi (kortizol) su hormoni koji potiču iz kore nadbubrežne žlezde i vrlo su važni za pravilno funkcionisanje metabolizma i funkcije ostalih organa u telu Vašeg ljubimca. Svaki poremećaj u lučenju hormona dovodi do niza metaboličkih promena i posledica po zdravlje. Hipoadrenokorticizam je poremećaj rada ovih žlezda, gde dolazi do smanjenog lučenja hormona nadbubrežne žlezde - što dovodi do simptoma kao što su: slabost, pospanost, dehidratacija, nizak krvni pritisak...

  Ova bolest je relativno retka kod pasa, a najskloniji su joj mladi psi, kao i rase pudla, border koli, rotvajleri i terijeri bele boje.

Border koli rasa sklonija je hipoadenokorticizmu - Adisonovoj bolesti
Psi rase Border Koli su nešto skloniji pojavi Adisonove bolesti od drugih rasa

Simptomi


  Simptomi bolesti kod pasa zavise od stepena smanjenja količine hormona u krvi, starosti ljubimca i vremenske dužine bolesti. Mogu biti uzrokovani urođenim deficitom u sintetisanju hormona, problemom u radu hipofize i štitne žlezde koje utiču i na rad nadbubrežnih žlezda, metastatskim tumorom koji pritiska okolno adrenalno tkivo, nekom povredom, trombozom, teškom infekcijom, ili naglim ukidanjem lekova kortikosteroida koji su dugo bili u terapiji neke druge bolesti, na primer zbog upala zglobno-koštanih struktura, ili alergije.

  Najčešći simptomi smanjenog lučenja hormona nadbubrega su:
    - letargija
    - dehidratacija
    - nizak krvni pritisak
    - usporen srčani rad
    - povraćanje
    - krv u stolici
    - gubitk telesne težine
    - žeđ i često uriniranje
    - loš kvalitet i gubitak dlake
    - bolovi u abdomenu
    - vrtoglavica i kolaps
    - nizak nivo šećera u krvi
    - problemi u radu jetre

  Bolest se otkriva pravilnom anamnezom i pregledom veterinara, laboratorijskim testom krvi i urina, sagledavanjem biohemijskih parametara, ultrazvučnim pregledom nadbubrežnih žlezda i sl.

Laboratorijske analize su veoma bitan segment dijagnostike hormonskih poremećaja. Foto: Panvet Facebook (@panvetsubotica)
  Laboratorijske analize pokazuju visok nivo fosfora i uree u krvi, anemiju, visok nivo belih krvnih zrnaca - prvenstveno eozinofila i limfocita, nizak nivo natrijuma i hlorida u krvnoj plazmi, nizak nivo šećera u krvi, visoke vrednosti jetrenih enzima (AST i ALT) i nizak nivo hormona kortizola u krvi.
Test davanjem analoga hormona hipofize ACTH takođe može biti sproveden radi potvrde oboljenja. Ukoliko pod uticajem datog hormona ne dodje do povećanja nivoa kortizola u krvi u narednih 24-48h to je definitivna potvrda da pas ima hipoadrenokorticizam tj. smanjenu funkciju nadbubrežnih žlezda.

Lečenje


  Akutna i nagla epizoda Adisonove bolesti je hitno stanje koje može ugroziti život Vašeg psa i zahteva brz odlazak i stacionarno lečenje u veterinarskoj ambulanti.
Simptomatska terapija zavisi od težine bolesti npr. lekovi za povećanje krvnog pritiska i ubrzanje srčanog rada, lekovi protiv proliva i povraćanja, lekovi protiv bolova itd., a opšta terapija podrazumeva davanje infuzije za nadoknadu tečnosti i elektrolita, kao i davanje kortikosteroidnih lekova, ili leka Zycortal©.

  Veterinar će na osnovu nivoa kortizola u krvi odrediti tačnu dozu hormona koju pas treba da dobije unošenjem kroz infuziju, subkutano (pod kožu, u vidu depo preparata), ili oralno u narednom periodu, uz redovne kontrole i provere stanja.

  Ukoliko takav pas ide na neku hiruršku intervenciju, na putovanje, ili ima infekciju - nivo hormona koje uzima treba da bude korigovan.

Adekvatna ishrana i suplementacija potrebna je psima sa Adisonovom bolešću
Adekvatna ishrana i suplementacija potrebna je psima sa Adisonovom bolešću

  Takođe potrebno je ljubimcima sa ovom bolešću davati hranu koja sadrži natrijum-hlorid i kalcijum, kao i više tečnosti - posebno u toplom periodu godine i pri zahtevnijim fizičkim aktivnostima. Generalno, kvalitet života kod ovog stanja može biti zadovoljavajuć na duži vremenski rok uz adekvatnu suplementaciju, ishranu i davanje hormona.

Veterinarska ambulanta Panvet Subotica

Panvet tim
Локација: Panvet veterinarska stanica Subotica