07. 01. 2018.

Petarde vatromet i ljubimci

Pirotehnička sredstva i psi

  Sačuvajmo ljubimce tokom praznika od stresa i traume izazvanih pirotehničkim sredstvima! 

  U periodu godine kada se na našim prostorima slave božićni i novogodišnji praznici, raste broj ljubimaca koji pobegnu od svojih vlasnika preplašeni bukom pirotehničkih sredstava, dožive stres, ili se iz radoznalosti približe i povrede u kontaktu sa nekim pirotehničkim sredstvom.

  Pitanje brojnih vlasnika ljubimaca, posebno vlasnika pasa, konja i mačaka u toku zimskih praznika svodi se na jedno - kako pomoći ljubimcu da prebrodi uznemirujuće trenutke dok petarde, vatrometi i druga pirotehnička sredstva odjekuju svuda oko nas?

  Uznemirenost, povlačenje u sebe, ili pak agresija normalne su reakcije ljubimaca na jake zvuke i svetlosne efekte koji odjednom dolaze sa svih strana i čest razlog ostanka njihovih vlasnika kod kuće u toku praznika kako bi ih pazili.

Koliko je ovaj problem čest?


  Istraživanja pokazuju da čak 45% pasa pati od stresa i anksioznosti tokom praznika uzrokovanih bukom pirotehničkih sredstava (vatrometa i petardi). Jedna četvrtina ove populacije pokazuje veoma izraženu osetljivost na sve jake zvuke - poput udara groma, zvuka velikih mašina, glasne muzike, ili velike grupe ljudi. Kod mačaka i konja ovaj postotak životinja je još veći.

  Za posledicu, uznemirenost jakim zvucima ima promene u ponašanju i svakodnevnoj rutini životinje poput:
  • odbijanja hrane
  • drhtanje, šok, epileptični napad
  • skrivanje glave
  • "kopanje" tepiha
  • nedostatak sna
  • sakrivanje, ili panično trčanje po domu
  • glasno lajanje/mjaukanje i zavijanje
  • pokušaj bekstva
  • ljupanja šapama/kopitima o zemlju
  • nesvesno uriniranje iz straha i sl.


Šta uraditi?


  Za početak uvedite ljubimca u svoj dom ukoliko je napolju, zatvorite sve prozore i vrata, navucite zavese i odvedite ljubimca u najizolovaniju prostoriju - najčešće su to ostava, ili toalet.
  Dok mu pravite društvo, budite staloženi i pribrani, jer će životinja još više paničiti ako vidi svog vlasnika kako ispoljava znake nervoze, uznemirenosti, ili ljutnje. Ne odbijajte da ih mazite ukoliko to traže od Vas.
  Odvlačenje pažnje igranjem, ili omiljenom hranom je dobar metod da odobrovoljite ljubimca. Uključite mirnu muziku u pozadini. Klikom OVDE idete na YouTube video sa opuštajućom muzikom za pse i mačke koji možete pustiti dok traje buka pirotehničkih sredstava.

Vatromet i petarde lako mogu uplašiti psa

  Kod težih slučajeva i fobičnih jedinki postoje preporuke da im se tokom čitave nedelje pre praznika povremeno puštaju značajno utišani jaki zvuci (npr. na filmu, CD-u, ili video snimku) dok za to vreme mazite životinju uz ohrabrujuće reči i ponudite je omiljenom poslasticom. Stručnjaci za ponašanje životinja tvrde da ovo može pripremiti životinju na predstojeće traume. Klikom OVDE idete na YouTube video za desenzibilizaciju ljubimaca sa fobijom na jake zvuke, u početku puštati video sa značajno smanjenim tonom (trajanje 9 minuta).

  Sitne životinje poput ptica, gmizavaca i glodara treba zaštititi tako što ćete njihov kavez odneti u izolovaniji deo doma, pokriti kavez debelim ćebetom, ali tako da jedan deo kaveza ostane nepokriven kako bi životinja mogla videti šta se oko nje u prostoriji dešava.

Lekovi - šta možete dati ljubimcu?


  Lekovi i prirodni medikamenti mogu donekle pomoći kod nemira, panike i fobičnog ponašanja životinje, ali ne očekujte da će sami od sebe rešiti stvar - najbitnije je, ipak, da svojim prisustvom, ponašanjem i adekvatnim merama pomognete ljubimcu i zajednički prebrodite težak period.

  Biljni preparati na bazi valerijane i bilja sličnog dejstva, mogu se slobodno kupiti u prodavnicama medikamenata za kućne ljubimce u obliku paste, kapi, ili tableta.

  Tablete melatonina, inače prirodnog hormona koji reguliše spavanje, takođe donekle mogu pomoći Vašem ljubimcu da lakše zaspi posle pretrpljenog straha usled pucanja vatrometa i petardi.

Petarde i eksplozivna sredstva mogu uzrokovati fobije kod ljubimaca

  Anksiolitici, poput popularnih benzodijazepina (diazepam, bromazepam) moraju biti propisani od strane veterinara i dati samo uz konsultaciju sa veterinarom! Ove lekove nikako ne treba davati ljubimcu na svoju ruku i povećavati doze, jer neće smiriti psa na način kako to većina vlasnika očekuje! Tada postoji rizik od predoziranja i trovanja lekovima, što spada u hitna stanja - a niko ne želi da provede porodične praznike u veterinarskoj ambulani.

  Jaki lekovi koji se daju za uspavljivanje životinja pre anestezije, poput acepromazina imaju niz negativnih efekata, čak je utvrđeno da mogu pogoršati stanje, jer životinja može čuti uzmeirujuće zvuke, ali fizički ne može odgovoriti na njih - što dodatno produbljuje već postojeću uznemirenost i stvaranje fobije u narednom susretu sa zvukom kada se životinja probudi. Ovi lekovi, po protokolima, mogu se davati i biti propisani samo uz odobrenje, opravdanje i prisustvo stručnog lica.

  Panvet veterinarska stanica ovim putem apeluje na sve samosvesne ljude i iskrene ljubitelje životinja da paze svoje, kao i tuđe ljubimce i preporučuje nekoliko mera koje zaista mogu pomoći da ovi praznici prodju u najboljoj mogućoj atmosferi.

Panvet Subotica - kako zaštiti ljubimca od buke petardi
Osnovne mere zaštite ljubimaca od buke pirotehničkih sredstava
Dežurna veterinarska ambulanta Panvet Subotica

Локација: Panvet veterinarska stanica Subotica