15. 09. 2019.

Pankreatitis kod pasa i mačaka

Pankreatitis kod pasa i mačaka


  Pankreas (gušterača) je deo endokrinog i egzokrinog sistema, koji je i sastavni deo digestivnog trakta u kojem ima dve veoma važne uloge: stvara enzime koji pomažu u svarivanju hrane i proizvodi insulin - hormon koji je neophodan u metabolizmu šećera u telu.

Pozicija pankreasa u telu psa


  Kada se pojave uzroci koje izazivaju upalu pankreasa, protok enzima u probavnom traktu može biti poremećen, prisiljavajući enzime iz pankreasa da natapaju okolna tkiva što može biti veoma opasno, kao i remećenje normalne endokrine funkcije i lučenje insulina.

  Ako se to dogodi, probavni enzimi će početi da razgrađuju masti i proteine u okolnim organima, kao i u pankreasu - umesto u hrani. Zbog  blizine creva, bubrega i jetre, kao i velikih trbušnih vena i centralne arterije (Aorta), zapaljenski proces, kao i dejstvo enzima lako može proširiti upalni proces i uzrokovati još teže probleme, poput krvarenja i sepse. Ukoliko dođe do krvarenja u pankreasu, može lako uslediti šok, pa čak i smrt životinje.

  Upala pankreasa (ili pankreatitis) češće pogađa pse nego mačke, ali se kod pasa lakše i leči, često bez trajnih oštećenja organa. Kod mačaka je ova bolest teža za dijagnostiku i lečenje, a samim tim nosi i veće posledice. Međutim, ako pankreatitis prođe dugoročno bez lečenja, lako i kod pasa može doći do ozbiljnog oštećenja svih vitalnih organa.

  Akutni pankreatitis je iznenadna upala koja traje kratko vreme. Može varirati od blage nelagodnosti do teške, po život opasne bolesti.

  Hronični pankreatitis je dugotrajna upala pankreasa. Najčešće se dešava nakon epizode akutnog pankreatitisa, ukoliko nije prepoznat na vreme, ukoliko nije utvrđena adekvatna terapija, usled pojave kamena u žuči, sistemskih problema digestivnog trakta, prisustva stranih tela, autoimunih stanja, ponovljenih operativnih zahvata u regiji trbuha, neprilagođene ishrane, visokog nivoa masnoće u krvi i genetskih (naslednih) faktora - vezanih za jedinku, ili njenu rasu.

Simptomi pankreatitisa kod pasa


  Postoje različiti simptomi koji se mogu primetiti kod životinja, uključujući:

    •  Intenzivan, dugotrajan bol u trbuhu koji može zračiti na leđa i grudi - ovo daje karakteristično savijanje kičme tzv. Šaranova leđa
    •  Groznica
    •  Povraćanje
    •  Proliv i nadimanje
    •  Gubitak apetita (anoreksija)
    •  Gubitak kilograma (češće kod mačaka)
    •  Dehidracija
    •  Umor i tromost
    •  Jak trbušni bol odmah nakon jela
    •  Depresija, letargija
    •  Ubrzani otkucaji srca
    •  Otežano disanje


Simptomi pankreatitisa kod pasa i mačaka


Uzroci pankreatitisa kod pasa


  Pankreatitis se može pojaviti kod bilo koje rase pasa, ipak on se češće pojavljuje kod malih rasa, posebno minijaturnih šnaucera, minijaturnih pudlica i koker španijela. Upala gušterače je takođe češća kod ženki nego kod mužjaka, a češća je i kod starijih jedinki.

  Postoji nekoliko mogućih uzroka upale pankreasa. Najčešći su prehrambeni faktori - zatim određena metabolička stanja, poput visokog nivoa masti u krvi (lipemija), visokog nivoa kalcijuma u krvi (hiperkalcemija), usled dejstva nekih lekova, ili toksina. Gojaznost povezana sa ishranom koja u sebi ima visok udeo masti i malo ugljenih hidrata takođe se pokazala kao faktor rizika za upalu.

  Pankreatitis se u nekim slučajevima javlja i kada životinja kod koje vlasnici vode računa o izbalansiranoj ishrani, pojede veliku količinu masne hrane. Ovo se obično događa tokom praznika, kada se psima daju ostaci sa trpeze, koji inače nisu deo njihove svakodnevne ishrane.

Prejedanje ljubimaca hranom zaostalom posle prazničnih trpeza čest je uzrok pankreatitisa
  Jedan od izuzetno retkih uzroka pankreatitisa, prvenstveno zbog geografskog položaja naše zemlje, jeste i ubod škorpiona, ili zmija otrovnica. Otrov škorpiona može izazvati reakciju pankreasa, što dovodi do upale.

Dijagnostikovanje pankreatitisa kod pasa


  Pored uzimanja podataka od vlasnika o prehrambenim navikama psa, primećenim simptomima i standardnog palpatornog pregleda - gde je stomak na dodir obično bolan i tvrd, veterinar će obično hteti i da stanje u abdomenu proveri ultrazvukom, da bi se videlo da li u regiji ima masnog tkiva, cista, ili apscesa. Uz ultrazvuk se može uzeti i biopsija iglom ukoliko se prvenstveno sumnja na onkološku bolest.

  Vaš veterinar će proveriti i prisustvo kamena/peska u žuči, kao i stanje želudca i eventualni zatvor creva. Uzimanje krvi na analizu može pokazati prisustvo upale, dok biohemijske analize mogu lako pokazati neravnotežu unosa hranjivih materija, a jetreni enzimi, nivo insulina i glukoze u krvi, kao i zapaljenski faktori mogu potvrditi postojanje pankreatitisa. Takođe rendgenski snimci mogu se koristiti za traženje dokaza o bilo kakvom oštećenju gušterače, ili prisustva stranog tela u digestivnom traktu.

  Po utvrđivanju pankreatitisa potrebno je kontinuirano sprovoditi merenje enzima pankreasa i enzima jetre iz krvi, kako bi se analiziralo stanje organa. Redovno treba meriti i inzulin, da bih proverilo da li je na normalnom nivou, jer upala lako može da prouzrokuje oštećenje ćelija koje proizvode inzulin, što može dovesti do dijabetesa. Dijabetes, kao posledica pankreatitisa češće se javlja kod pasa, posebno kod hroničnih formi pankreatitisa.

Lečenje pankreatitisa kod pasa


  Procenat preživljavanja moze biti prilično veliki ukoliko se simptomi pankreatitisa prepoznaju na vreme i ukoliko se započne sa adekvatnom i sveobuhvatnom terapijom i izmenom nacina ishrane.

Pankreatitis kod pasa


  Upala pankreasa leči se najčešće primenom injekcionih preparata i infuzija u Vašoj veterinarskoj ordinaciji, ili u stacionarnim uslovima ukoliko je stanje ozbiljno. Uključivanje infuzije sa lekovima koje pomažu u povećanju protoka krvi u venama i arterijama, atropina, dodacima elektrolita i kalijuma - jer nivo kalijuma često opada kada životinja proživi ovo zdravstveno stanje. Antibiotik po antibiogramu, terapija bola, oralni enzimi pankreasa u tabletama su takođe obavezan deo terapije, a ponekad, ukoliko to pokažu laboratorijski nalazi - glukoza i inzulin se uključuju u terapiju. Ako upalu izaziva neki lek, ili toksin koji je Vaš pas pojeo, potrebno je uraditi procedure detoksikacije i izbacivanja toksina iz tela. Lekovi protiv proliva i hepatoprotektivi (za zaštitu jetre) takođe mogu biti uklučeni u terapiju.


  Važno je ograničiti nivo aktivnosti Vašeg ljubimca za vreme lečenja. Hrana i oralni unos tečnosti treba zaustaviti na nekoliko dana kod pasa, kako bi pankreas dobio vreme za odmor i usporio proizvodnju probavnih enzima. Ovo je efikasan metod prevencije povraćanja i dehiratacija koje često prate ovakvo stanje, za to vreme tečnosti se unose intravenskim putem.

 Ako je povraćanje dugotrajnije, biće propisani i efikasni lekovi koji ga kontrolišu.

  Što se tiče dijete, hrana se uvodi nakon nekoliko dana od početka terapije, u dogovoru sa veterinarom. Preporučuje se laka hrana, sa malo masti i visokim udelom ugljenih hidrata. Najbolje barena nezačinjena piletina sa malo riže. Ako je pankreatitis ozbiljan, ili je hroničan (ponavlja se), ovaj plan ishrane možda ćete morati trajno da utvrdite, kako biste zaštitili pankreas i druge unutrašnje organe Vašeg psa.

Prevencija i način života posle pankreatitisa


   Dijete koje sadrže veliki udeo masnoća treba dugoročno da budu ograničene, kao i dijete koja sadrže visok udeo proteina. Redovna hidratacija ljubimca je jedan od najvećih prioriteta. Vaš veterinar će u određenim vremenskim razmacima vršiti kontolu stanja kako bi se osiguralo izlečenje i prevencija hroniciteta.Preventivne mere takođe uključuju i:

    • Smanjenje težine psa (ako ima prekomernu težinu) i pravilno upravljanje težinom
    • Izbegavanje lekova koji mogu povećati upalu

Pankreatitis kod mačaka

 Specifičnosti kod mačaka

  Većina informacija o uzrocima, dijagnostici i lečenju pankreatitisa kod pasa je ista i važi i za mačke, ono u čemu se ove dve vrste razlikuju je to što kod mačaka prvi simptomi prolaze uglavnom neopaženo. 

  Postoji nekoliko dodatnih mogućih uzroka upale pankreasa kod mačaka!
Neki od njih su:
    1) Istodobna upalna bolest creva, ili jetre (kombinacija upalne bolesti jetre, pankreasa i creva toliko je česta kod mačaka da ima svoje ime - „triaditis“. Gotovo je sigurno da mačaka koja ima dijagnostikovanu bolest jednog od ovih organa - da će imati određeni stepen upale i ostala dva.)
    2) Kao uzrok, ali i kao posledica tu je šećerna bolest (dijabetes)
    3) Određene vrste infekcija (npr. Toksoplazmoza)
    4) Abdominalna trauma
    5) Izloženost organofosfatnim insekticidima

Pankreatitis mačke


  Za razliku od pasa, kod mačaka upala pankreasa nije povezana sa prehrambenim faktorima. U mnogim slučajevima ne može se utvrditi osnovni uzrok pankreatitisa.


  Iako se pankreatitis može pojaviti kod bilo koje rase mačke, otkriveno je da se češće pojavljuje kod sijamske mačke. Upala gušterače je takođe češća kod ženki nego kod mužjaka, i češća je kod starijih mačaka.

Pankreatitis kod mačaka


  Hidratacija je jedna od najvećih briga tokom lečenja pankreatitisa mačke i treba je pratiti redovno u roku od 24 sata od terapije, dok se mačka ne oporavi u potpunosti. Pošto pankreatitis kod mačaka nije povezan sa sadržajem masti u njihovoj hrani, pacijenti ne moraju da jedu hranu bez masnih kiselina  da bi se izlečili, ili sprečili povratak bolesti. Smanjenje masne hrane poželjno je samo kod mačaka koje imaju prekomernu težinu, ili neki od procesa na bubrezima, ili jetri.

  Mačke koje ne jedu i nemaju apetita su u velikom riziku od bolesti koja se naziva jetrena lipidoza. Dakle, suprotno onome što se obično radi sa psima, mačka mora uzimati hranu svo vreme terapije, bila ona kuvana, ili iz konzerve.


Panvet tim
Локација: Panvet veterinarska stanica Subotica