10. 03. 2017.

Trovanja ljubimaca - simptomi i lečenje

Trovanja ljubimaca - Panvet blog



   Nije neobična pojava da životinje pojedu, ili na drugi način dodju u kontakt sa otrovnim i opasnim supstancama. Ako Vaš ljubimac odjednom počne da se ponaša neuobičajeno nakon što Vam nije bio u vidokrugu neko vreme, velika je verovatnoća da je pojeo neku toksičnu supstancu.

   Najčešći otrovi koje pojedu ljubimci potiču iz njihove neposredne blizine - domaćinstva, ili dvorišta. Često se trovanje desi i tokom šetnje napolju. Uglavnom je u pitanju ljudska hrana koju ljubimci ne mogu dobro da metabolišu, lekovi, hemikalije za čišćenje domaćinstva, produkti nafte i razredjivači, baštenske biljke, otrovi za glodare i pesticidi... Više o tome koje su kućne i baštenske bilje, kao i ljudske namirnice otrovne za ljubimce možete pročitati u našem zasebnom tekstu OVDE.

 
Trovanje psa - panvet blog
Trovanje izaziva čitav niz poremećaja

   Trovanje se manifestuje naglo, u roku od nekoliko sati, a dramatičnost i ozbiljnost dejstva toksina na ponašanje i funkciju organa ljubimca zavisi od vrste supstance i količine koja je uneta u organizam.

   Neki zajednični simptomi za sva trovanja su: povraćanje, dijareja (proliv), letargija i sužena svest, pospanost, drhtavica, nemogućnost kretanja, kolaps cirkulacije, promena rada srca, plitko disanje, uporan kašalj, odbijanje hrane i vode, loši parametri krvne slike i urina...

   Ukoliko ne znate šta je ljubimac pojeo, ili sa čim je došao u kontakt, od velike pomoći veterinaru će biti ako donesete uzorak povraćene tečnosti, kao i detaljan opis simptoma koje ste primetili kod ljubimca predhodnih sati.


Trovanje mačaka - Panvet blog
Umor, pospanost, letargija i gubljenje svesti su česti simptomi trovanja

   Lečenje intoksikacija je uglavnom simptomatsko, primenom antidota (protivotrova), neutralizacijom supstance absorbensima, prevencija dalje apsorbcije izazivanjem povraćanja, ispiranje želudca, čišćenje creva, dodavanje tečnosti, elektrolita i infuzija, kao i primena lekova koji snižavaju nivo kiseline u želudcu, regulišu krvni pritisak, smanjuju bol i uznemirenost i olakšavaju disanje.

   Proces oporavka zavisi od ozbiljnosti samog stanja, kao i veličine i starosti životinje, stanja organa i pedhodnih hroničnih oboljenja. U proces oporavka ulazi i simptomatska terapija kod kuće koju je prepisao veterinar, prilagodjena ishrana, mirovanje i uklanjanje spornih supstanci iz okoline ljubimca.

Neka od najčešćih trovanja ljubimaca, njihove osobenosti i lečenje:

O trovanjima unosom ljudske hrane i štetnosti kontakta ljubimaca sa opasnim baštenskim biljem pisali smo u ranijim tekstovima koje možete pročitati OVDE.


Posebna pažnja se mora povesti oko hrane dostupne Vašem ljubimcu


Trovanje rodenticidima - otrovima za glodare


   Psi i mačke lako mogu da se otruju ukoliko dođu u kontakt sa ovom vrstom toksina, bilo da pojedu postavljene "zamke", kao i ako dodju u kontakt, ili pojedu otrovane glodare.
   Većina rodenticida sadrži strihnin - to je veoma jaka i opasna supstanca koja čak i u malim količinama izaziva dramatične efekte koji se ispoljavaju u roku od nekoliko minuta do par sati i rezultuju smrću ukoliko se pomoć veterinara ne potraži na vreme. Strihnin izaziva gušenje usled spazma (grč) mišića za disanje, te životinja umire u agoniji.

 
Trovanje strihninom brzo i dramatično ispoljava prve simptome
Trovanje strihninom brzo i dramatično ispoljava prve simptome

   Ostali simptomi trovanja strihninom su: grčenje ekstremiteta i čitavih delova tela - najčešće vrata, čitave kičme i glave, nemogućnost hodanja, drhtavice koje se pojačavaju sa izloženošću svetlosti, ili buci, zatim ubrzan srčani rad, visoka temperatura i konstantno povraćanje.
   Analize krvi obično pokazuju abnormalno povišene vrednosti enzima kao što su kreatin kinaza i laktat dehidrogenaza, nizak kiseonik u krvi, dok urin pokazuje prisustvo proteina u mokraći što je znak pogoršanja funkcije bubrega.

   Terapija je simptomatska i mora biti brzo sprovedena bez odlaganja, jer ovakvi problemi ljubimaca spadaju u hitna i životno ugrožavajuća stanja. Ispiranje želudca, velike količine infuzije i diuretici, adsorbensi i lekovi za opuštaje mišića su standard kod ovakvih trovanja. Kada se situacija malo stabilizuje, poželjno je da se ljubimac ostavi u zatamnjenoj i od buke izolovanoj prostoriji (stacionar), gde će se pažljivo nadgledati njegov dalji oporavak.

   Vreme je ovde bitan faktor - ukoliko što ranije dovedete životinju veterinaru, značajno se povećava verovatnoća dobrog ishoda stanja i smanjuje šansa za otkazivanje vitalnih organa. Kontrolisanje napada grčeva se sprovodi i u danima nakon puštanja ljubimca kući. Tokom ponovnih poseta veterinaru na kontroli, utvrdjuje se očuvanost bubrežne funkcije, nervnog sistema i ostalih organa.


Trovanja kod pasa


   Druga vrsta rodenticida su analozi vitamina D3 (holekalciferol), zinka i selena koji su uspešni protiv glodara, jer glodari nemaju mehanizme da metabolišu velike količina vitamina D što dovodi do skoka nivoa kalcijuma u tkivima i izaziva životno opasne simptome kao što je srčana aritmija, poremećaj krvnog pritiska i kompletan zastoj srca.

   Prvi simptomi trovanja ovim otrovom često prodju neopaženo. Potrebno je 18-36 sati da bi nivoi kalcijuma u organizmu psa, ili mačke porasli na smrtonosan nivo. Ukoliko Vaš ljubimac preživi ovo trovanje, imaće visoke vrednosti kalcijuma u organizmu nedeljama posle trovanja.
Ostali simptomi uključuju: umor, povraćanje, pojačana žedj, često mokrenje, drhtavica i grčevi mišića, povišen krvni pritisak i problemi u srčanom radu.
Terapija je slična kao i za ostala trovanja, bez posebnih specifičnosi.

   Treba spomenuti i sporo-delujuće antikoagulante (bromadiolon) koji izazivaju masivna unutrašnja krvarenja i krvarenja iz sluznica kod glodara, Ukoliko Vaš ljubimac dodje u kontakt sa ovakvim otrovom, potrebno je odmah uključiti lekove koji zaustavljaju krvarenje i stimulišu stvaranje kraste na mestima gde se ono dešava.


Trovanje razredjivačima i produktima nafte


   Predpostavlja se da su ove supstance interesantne ljubimcima zbog svog specifičnog i prodornog mirisa. Benzin, rastvarači, podmazivači, farbe, lakovi i voskovi su najčešće otrovne supstance iz ove grupe. Interesantno je da se ovaj vid trovanja mnogo ozbiljnije manifestuje kod manjih životinja u odnosu na velike.

   Benzen (benzol, C6H6) i terpentin (sastojak razredjivača za boje) su vrlo isparljivi i mogu pri udisanju uzrokovati pneumonitis - otok tkiva pluća sa kojim su ove agresivne supstance došle u kontakt inhalacijom.

   Benzin za motorna vozila i kerozin u kontaktu sa kožom i oralnom sluznicom ljubimca prodiru u organizam i uzrokuju trovanja. Zbog toga je potrebno što pre da dobro isperete mesto kontakta na koži i krznu, i tako odstranite lepljivu tečnost.

   Standardna terapija kod kontakta sa produktima nafte ne preporučuje izazivanje povraćanja, jer indukovano povraćanje ovako isparljivih tečnosti može lako dovesti do ponovnog udisanja isparenja i komplikacija disanja.

Trovanje pasa razredjivačima
Psi posebno mogu biti skloni trovanju razredjivačima

   Simptomi, pored očiglednog mirisa ljubimca na petrolej uključuju groznicu, povraćanje, dijareju, opijenost, pospanost, konfuziju, depresiju, teškoće u disanju i gutanju, bol u stomaku, preteranu salivaciju - curenje pljuvačke, modre desni, probleme pri hodanju, nepravilan srčani ritam i otok sluznica.

   Terapija je simptomatska, s tim što je poželjno dati ljubimcu adsorbense kao što je aktivni ugalj, koji će vezati za sebe što veće količine ugljovodonika iz digestivnog trakta. Ispiranje želudca je takodje dobra opcija ukoliko nije progutana veća količina ovih toksičnih supstanci.
Životinju treba priključiti na kiseonik i dati lekove antiemetike i prokinetike da bi se maksimalno zaštitila pluća od isparenja ukoliko dodje do povraćanja sadržaja.


Trovanje arsenom i drugim teškim metalima


   Teških metala najviše ima u proizvodima kao što su lakovi za drvo, herbicidi i pesticidi, sredstva za čišćenje i sl.

   Simptomi koji prate intoksikaciju ovim proizvodima su povraćanje, proliv, bolovi u stomaku, letargija, krv u stolici, umor, niska telesna temperatura, gubitak svesti i loš apetit.

   Lečenje ovog tipa trovanja je uglavnom slično kao i kod ostalih vrsta trovanja, s tim što se posebno mora obratiti pažnja na primenu protektivnih suplemenata za jetru i za bubrege uz dosta tečnosti.


Trovanje antifrizom


   Antifriz je jedan od češćih uzročnika trovanja ljubimaca, kako kod nas, tako i u drugim zemljama. Sadrži etilen-glikol koji je vrlo štetan po organizam. U kontaktu sa antifrizom često stradaju vitalni organa životinje kao što su jetra, srce i bubrezi, kao i nervne ćelije na šta treba posebno obratiti pažnju. Izuzetno mala količina je potrebna, često manje od 100ml tečnosti, da otruje psa srednje veličine.


Trovanje ljubimaca antifrizom - Panvet blog
Trovanje antifrizom je posebno izraženo u zimskom periodu
   Pored loše koordinacije, povraćanja, proliva i pospanosti, specifičnosti simptoma trovanja ljubimaca antifrizom su i euforija (delirijum) kao kod alkoholizma, često uriniranje, ubrzan puls, drhtavica i nesvestice.

   Prvu pomoć i terapiju treba uključiti što pre, obzirom na agresivnost samog toksina, izazvati povraćanje 3% rastvorom hidrogena kojeg ljubimac treba da popije - ova metoda ima smisla samo ukoliko je Vaš ljubimac popio antifriz u prethodna 2 sata i ukoliko je očuvane svesti. Treba paziti da ljubimac ne udahne povraćeni sadržaj, tada se javlja aspiraciona pneumonija - zapaljenje pluća koja dovodi do još većih komlikacija.

   Terapija ovog vida trovanja je slična predhodnim: davanje adsorbensa - aktivnog uglja, velike količine infuzije, simptomatska terapija za pritisak, disanje i mokrenje. Davanje antidota 4-metil-pirazola može pomoći kod ovog vida trovanja ukoliko je ljubimac uneo malu količinu antifriza.
Prognoza oporavka zavisi od više faktora, ali generalno ukoliko je odreagovano na vreme, velike su šanse da dodje do oporavka bez težih posledica.


Trovanje lekovima


   Opšte je poznata činjenica da svaki lek - može biti i otrov, u zavisnosti od doze koja se uzima. Ljubimci često umeju da pojedu lekove, kako humane tako i one namenjene njima, ali u većoj dozi, usled čega dolazi do problema sa zdravljem. Pilule su lake za gutanje, zaobljenih ivica i često primamljivog mirisa, boje i ukusa kako bi bile što lakše za konzumiranje, zato treba voditi računa da lekovi ne stoje negde gde bi mogli biti dostupni ljubimcima.


Trovanja ljubimaca lekovima su jedna od najčešćih
Trovanja lekovima su jedna od najčešćih

   Posebno treba voditi računa o lekovima za smirenje i spavanje, potom za krvni pritisak, antiepilepticima i lekovima protiv bola i upale kao što su paracetamol/ibuprofen/acetaminofen.

   Prva pomoć i terapija je simptomatska i isključivo zavisi od vrste leka i količine koja je unet u organizam. Indukcija povraćanja 3% hidrogenom može dosta da pomogne u otklanjanju simptoma, jer se tablete relativno sporo rastvaraju u digestivnom traktu i duže ostaju u želudcu. Ukoliko postoji antidot za odredjeni lek, potrebno ga je administrirati u što kraćem vremenskom roku. Takodje tu su i adsorbensi, infuzija i diuretici kao izbor medikamentozne terapije kod ovakvih trovanja.

Toksini opasni za ljubimce
Kliknite na sliku za uvećanje (+) Izvor: Panvet Facebook (@panvetsubotica)
Dežurna veterinarska ambulanta Panvet Subotica

Panvet tim
Локација: Panvet veterinarska ambulanta Subotica