23. 05. 2016.

Pravilno održavanje higijene pasa i mačaka

Kupanje ljubimaca - Panvet blog

  Održavanje higijene naših ljubimaca je veoma bitna stvar - mnoge od procedura koje ćemo spomenuti su neophodne za njihovo dobro zdravlje i dugovečnost.

  Većina mačaka i pasa ne voli četkanje, sečenje noktiju, kupanje i pranje zuba, a ukoliko nemaju tu naviku - vrlo je moguće da će biti negodovanja, neprijatnih, pa i komičnih situacija. Zato je neophodno izvršiti odredjene pripreme i postupno navikavati ljubimca da će takve stvari biti deo njegove (i Vaše) svakodnevice.



Kupanje pasa Panvet



ČETKANJE

  Četkanje treba da bude sastavni segment higijene Vašeg ljubimca bez obzira koje je vrste i rase. Mekanom četkom potrebno je bar jednom nedeljno iščetkati ljubimca - tako se efikasno uklanjaju nečistoće, otpale dlake i rasplete krzno. Gradske pse je potrebno češće četkati nego one iz seoskih sredina, obzirom da su više izloženi negativnom uticaju zagadjenja i prašine sa ulice.
  Za dugoglake ljubimce je neophodno da četkanje bude svakodnevno. Samim tim se smanjuje potreba za čestim kupanjem, a i sam proces je manje stresan za životinju. Najbolje je da postavite ljubimca na neki sto, ili ravnu površinu - ako ima kratku dlaku koristite grubu četku i pažljivo prođite  po celom telu u pravcu rasta dlake (od glave prema repu, od leđa ka trbuhu, ne zaboravljajući na šape).
  Tokom četkanja je idealna prilika da proverite kožu Vašeg ljubimca, kao i oči, uši i šape... ako primetite rane, iritacije, ili parazite možete na vreme odreagovati i potražiti veterinarsku pomoć.


Pravilno kupanje pasa


  Predeo oko očiju treba čistiti jednom nedeljno tako što ćete prelaziti po obodu oka vatom natopljenom prokuvanom mlakom vodom, ili čajem od kamilice. Ukoliko Vašem psu često suze oči (ovaj problem se javlja često kod patuljastih rasa), trebalo bi ih čistiti svakodnevno.

  Uši treba redovno posmatrati, posebno opuštene uši, koje su osetljivije na parazite i infekcije. Uklonite dlaku koja zatvara ušni kanal makazama sa zaobljenim vrhom dva do tri puta mesečno. Očistite uši životinje vatom natopljenom proizvodom namenjenim za čišćenje ušiju i ubrizgajte malu količinu do dna ušnog kanala masirajući osnovu uha. Pas će ukloniti višak sekrecije, ili tečnosti  tresući glavom. Potom uho osušite tapkanjem suvom vatom.


Pravilna higijena kućnih ljubimaca Panvet Subotica

SEČENJE NOKTIJU

  Posebno bitna i delikatna stavka kod ljubimaca koje držimo u kući je sečenje noktiju i održavanje šapa.
  Da bi se izbeglo stvaranje čvorića i infekcija, pregledajte jastučiće na šapama posle šetnje i boravka na otvorenom, takođe poravnajte dlaku između prstiju životinje.
Sprečite stvaranje infekcije i rana redovnim proverama da li ima šljunka, trnja, ili „popino prase“ između prstiju Vašeg ljubimca.

Pravilno skraćivanje noktiju psa. Izvor: Panvet Facebook (@panvetsubotica)
   Sečenje noktiju je najbolje uraditi specijalnom spravom sa oštrim sečivom, koje odseca nokat, umesto što ga gnječi. Obratite pažnju da sečete rožnati (bledo-žuti) deo nokatne ploče, sve do dela nokta koji je ružičaste boje i koji je prokrvljen, ako preterate može doći do krvarenja nokta.
  Mačka koja živi u kući mogla bi da se opire rezanju kandži, a u tom je slučaju, kako Vas ne bi povredila, umotajte je u ćebence, ili peškir tako da joj samo glava i željena šapa viri. Jednom rukom pritiskajte jednu po jednu bazu kandže kako bi se ispružila i izbacile kandže, a zatim odsecite vrh makazicama koje držite u drugoj ruci. Često je prilikom održavanja higijene ljubimaca potrebna asistencija još jedne osobe, poželjno one koju Vaš ljubimac poznaje. To će doprineti bržem i efikasnijem sprovođenju procedura i smanjiti razdraženost životinje.

KUPANJE 


 Odmah da naglasimo da se previše često kupanje ljubimaca ne preporučuje, jer se tako uklanja prirodna masnoća njihove kože, pa ona postaje suva što dovodi do perutanja, narušava se prirodna bakterijska flora, kao i pH kože - što remeti njenu zaštitnu ulogu. Na ovakvoj koži stvaraju se povoljni uslovi za veći prodor loših mikroorganizama i posledično nastanak infekcije. Često je sasvim dovoljno redovno četkati Vašeg ljubimca i oprati mu šape posle šetnje i boravka napolju, nego ga kompletno kupati.

  Učestalost kupanja zavisi i od dužine i gustine dlake, kao i mesta boravka. Ljubimci koji borave u stanu zahtevaju redovnije kupanje u odnosu na one koji su napolju, kako bi bili uredni i bez neprijatnih mirisa. Uglavnom se savetuje da se psi kompletno kupaju najviše 4 do 7 puta godišnje. Što se mačaka tiče, obzirom da provedu skoro polovinu svog života čisteći i uredjujući svoje krzno, njima se kupanje savetuje vrlo retko i to najčešće kod bolesnih, gojaznih i starih mačaka; dugodlakih, ili vrlo kratkodlakih mačaka; zatim ako Vaša mačka ima neugodan miris nakon oporavljanja od neke bolesti; ako je upala u nešto lepljivo; ako ima buve i parazite, ili pati od problema s kožom - svakako će joj biti potrebna Vaša pomoć da svom krznu vrati sjaj.


Pravilnim odabirom šampona za ljubimca štitimo ga od kožnih komplikacija i bolesti

  Šamponi koje koristite moraju biti namenjeni koži Vašeg ljubimca, blagi i neutralni, ili posebni medicinski šamponi koje će Vam preporučiti veterinar ukoliko Vaš ljubimac ima neki kožni problem. Komercijalni šamponi za ljudsku kožu nisu nikako preporučljivi za kupanje pasa i mačaka budući da se anatomski njihova koža prilično razlikuje od naše i ima drugačije potrebe.

  Koža psa ima manje lojne žlezde od ljudskih, takođe pas nema znojne žlezde u koži, koža psa i mačke ima baznu pH (ljudska pH je blago kisela pH=5,5) i gusto krzno koje služi kao zaštita od atmosferskih i mikrobioloških spoljnih faktora, te je ne treba puno odmašćivati.
Koža mačke je još osetljivija, zbog toga šamponi za ljudsku upotrebu, pa čak i neki sastojci šampona za pse mogu za nju biti neprijatni, pa čak i toksični (npr. ukoliko šampon, ili sredstvo sadrži permetrin, nikako nemojte kupati mačku njime, jer je taj insekticid otrovan za mace dok za pse nije).

  Šampon ne treba da se stavi direktno na životinju, već se prvo pomeša sa mlakom vodom u posudi, ili u dlanu, pa se potom dobijena sapunica nanosi na Vašeg ljubimca. Za dugodlake životinje potrebno je šampon razblažiti sa više vode iz razloga što će dugačko i gusto krzno biti posle teško za ispiranje.

  Značajna stvar je da na kupanje naviknete Vašeg ljubimca u ranom uzrastu. Ne postoji tačno određena starosna granica za prvo kupanje šteneta, obično je to uzrast oko 2-3 meseca, međutim ukoliko štene nije izrazito prljavo, ili nema neprijatan miris, kompletno kupanje se može odložiti i za kasnije.

  Kada je u pitanju prvo kupanje mačeta, budite izuzetno pažljivi kako se maca ne bi uplašila. Nekad je dovoljno samo jedno negativno iskustvo sa vodom i Vaš pas, ili maca nikada neće voleti da se kupa. Zato, krenite polako, mazite i pričajte ljubimcu, budite pozitivni i ne zaboravite da ga nagradite posle kupanja omiljenom poslasticom.


Kupanje mačaka Panvet Subotica


  Trebalo bi da se pridržavamo odredjenih pravila kako bi što brže i efiksnije obavili ovu, za ljubimca stresnu proceduru:

  Bilo da ljubimac ima kratku, ili dugu dlaku, pre kupanja dobro ih je temeljno iščetkati kako bi odstranili sve veće prljavštine iz dlake. Osim toga kod ljubimaca sa dugom, ili kovrdžavom dlakom, četkanjem pre kupanja razmrsićete dlaku, pa će kupanje biti mnogo lakše, a i sva nečistoća biće temeljnije odstarnjena.

  Pripremite sve što Vam je potrebno. Poigrajte se sa Vašim ljubimcem pre kupanja kako bi se postarali da ne bude nervozan i uplašen. Kadu napunite mlakom vodom, ukoliko imate stavite gumenu podlogu, ili peškir kako se pas ne bi klizao. Pripremite šampon za kupanje, četku, peškire…

  Nakvasite psa toplom vodom, krenite od zadnjeg dela prema glavi pazeći da mu voda ne uđe u uši. Šampon nanesite prvo na leđa, zatim na stomak, noge i rep. Vodite računa da šampon ne uđe u oči i uši ljubimca. Sapunicu dobro isprati, jer ostaci mogu izazvati nadraženost kože i svrab.
Što se mačaka tiče najbolje je početi pranje od vrha glave uza ušiju, polako prema repu, dodajući vodu sve dok krzno nije dobro nakvašeno. U istom smeru se nanosi i mačiji šampon.


Pas u kadi - kupanje, Panvet Subotica


   Nakon ispiranja obrišite preostalu vodu suvim peškirima. Vlažnu dlaku možete osušiti i fenom na niskoj temperaturi, ali treba da napomenemo da za većinu ljubimaca fen može biti strašan zbog zvuka. Tokom i nakon sušenja ide češljanje kako bi dlaka dobila sjaj, a zatim ljubimca ostavite u toploj prostoriji neko vreme. Kod rasa sa dugom dlakom bi trebalo koristiti i balzam za životinje posle kupanja.

Pravilna higijena pasa i mačaka


   Posle kupanja možete staviti zaštitne praškove, ili ogrlicu Vašem ljubimcu. Potrebno je sprečiti ljubimca da liže tretirana mesta da bi ona prodrla dublje u krzno. Ne treba zaboraviti ni dezinfekciju mesta gde ljubimac spava, kao i peska koji koristi Vaša maca, a koje ako se dobro ne očisti može biti pretnja i za mačije, i za Vaše zdravlje.

ZUBI 


  Psi i mačke nisu toliko skloni karijesu, ali jesu stvaranju zubnih naslaga i kamenca koji se moraju uklanjati pranjem zuba. Više o bolestima zuba i desni kod ljubimaca možete pročitati OVDE. Vodite računa o zubima svog psa/mace, obzirom da naslage i kamenac povećavaju rizik od infekcije desni (gingivitis), a utiče i na odvajanje desni od zuba (parodontopatiju), kao i bakterijske upale nastale u džepovima izmedju zuba i desni.

  Perite zube ljubimcu redovno, rastvorom sode bikarbone, ili nekom abrazivnom pastom za pse i mačke. Možete i polovinom limuna preći unutrašnju i spoljašnju stranu zuba ukoliko to Vaš ljubimac toleriše jednom nedeljno. Poznato je i to, da se plak (zubne naslage od hrane) i kamenac u manjem procentu stvaraju kod pasa i mačaka koji jedu granuliranu hranu u odnosu na one koji jedu kuvanu, ili hranu iz konzervi. Tu su i posebne glodalice protiv kamenca i razni drugi proizvodi koji suzbijaju stvaranje kamenca. Ukoliko ipak kamenac nastavi da se javlja, posetite veterinara kako bi ga temeljno otklonio ultrazvučnom metodom.

Dežurna veterinarska ambulanta Panvet Subotica

Panvet tim
Локација: Panvet veterinarska stanica Subotica