03. 02. 2018.

Bolesti zuba i desni kod pasa i mačaka

Gingivitis, karijes i paradentoza kod pasa i mačaka


  Bolesti zuba i sluznica oralne šupljine prilično su česte, kako kod ljudi, tako i kod naših ljubimaca. Do svoje treće godine većina pasa i mačaka (čak 85%) ima neki oblik paradentoze - crvenila, otoka, krvarenja, ili upale desni.

  Posebne grupe ugroženih ljubimaca od ovog tipa bolesti su starije jedinke, dijabetičari, ljubimci koji imaju lošu dentalnu higijenu, lošu ishranu, kao i oni sa problemima metabolizma kalcijuma i štitne žlezde. Minijaturne rase sa gusto raspoređenim zubima i oni skloni streptokoknim infekcijama takođe su među ugroženijim jedinkama.

  Najpozitivnija stvar kod ovih tipova bolesti je to što se one u potpunosti mogu prevenirati adekvatnom i kontinuiranom oralnom higijenom, izborom adekvatnih igračaka za ljubimce, balansiranom ishranom i posetom veterinaru radi pregleda i periodičnog skidanja zubnog kamenca. Ipak, kada proces jednom odpočne, teško se može zaustaviti samo dobrom dentalnom higijenom i promenom životnih navika.

Šta je paradentoza?


 Paradentoza, ili parodontopatija je hronična infekcija koja zahvata zubno meso (desni) i koštano tkivo koje podupire zub, što može dovesti do upale, kvarenja, pa i gubitka zuba. 

Paradentoza kod ljubimaca infografika
Kliknite na sliku za uvećanje (+) Panvet infografika - Paradentoza kod ljubimaca
  Uzrok paradentoze su milioni bakterija koje žive ustima i množe se usled pogodnih faktora - zbog nepravilne ishrane, ili loše higijene. Na žalost, često se desi da vlasnici ljubimca kasno odreaguju na pojavu prvih simptoma, te na pregled i čišćenje zuba dovode životinju u kasnijim fazama bolesti što je duža za lečenje i skuplja opcija.

   Ovo je postupan proces koji u početku ne daje posebne simptome, ali vremenom vlasnik može primetiti neki od tipičnih znakova:
 - zaostajanje hrane na zubu
 - gomilanje zubnog plaka oko zuba i između zuba i desni
 - stvaranje zubnog kamenca
 - neprijatan zadah iz usta ljubimca
 - otečene, crvene, upaljene desni (gingivitis)
 - klimanje zuba i ispadanje zuba
 - pojačano lučenje pljuvačke
 - žvakanje hrane samo na jednoj strani vilice
 - gnojni sadržaj oko zuba
 - kijanje i suv kašalj, upala sinusa
 - odbijanje hrane, loš apetit, bol i gubljenje telesne težine
 - ispuštanje hrane iz usta ukoliko životinja zagrize tvrd, vruć, ili hladan objekat na bolnoj strani
 - problemi digestivnog trakta: dijareja, zatvor, bol u trbuhu...

  Prepoznajemo određene stadijume bolesti od kojih zavisi dalja terapija i brzina izlečenja. U početku, prilikom pregleda oralne šupljine ljubimca primećujemo oko zuba plak - svojevrsni miks ostataka hrane, pun bakterija koji se taloži oko zuba u takozvanom parodontalnom džepu - prelazu izmedju zuba i desni. Plak se otklanja redovnom higijenom zuba kao i davanjem ljubimcu posebno dizajniranih igračaka, takozvanih žvakalica, koje mogu očistiti ovo područije.

  U sledećem stadijumu, plak u kontaktu sa mineralima iz pljuvačke kalcifikuje i postaje tvrd zubni kamenac, još više prijanja za zub, težak je za uklanjanje klasičnim pranjem zuba, ili žvakalicama i produbljuje parodontalni džep, što dovodi do postupnog odvajanja desni od tkiva zuba, čineći otvoren prolaz bakterijama koje uzrokuju težu infekciju i luče toksine koji samo pogoršavaju stanje.
Životinja oseti bol pri žvakanju, smeta joj tvrda, topla i hladna hrana, desni su upaljene i krvareće. Od terapije pored pojačanih higijenskih mera, potrebno je uključiti i lokalne rastvore za dezinfekciju na bazi hlor-heksidina, ultrazvučno skidanje kamenca u ambulantnim uslovima, pojačana vitaminska suplementacija, izmena ishrane i antibiotska terapija.

  Posle nekog vremena, ukoliko se ne preduzmu značajne terapijske i preventivne mere - nastupa sledeća, teža faza bolesti gde dolazi do potpunog povlačenja desni, ceo zub postaje bolan, često se razvija i karijes, a baza zuba postaje klimava i nestabilna, jer je više od 50% kontaktne površine zuba i njegove okoline narušeno, što na posletku dovodi do ispadanja zuba.

Težak slučaj paradentoze kod starijeg psa Panvet
Težak slučaj paradentoze kod starijeg psa rezultovan ispadanjem zuba - Panvet facebook (@panvetsubotica)
   Posledice težeg stadijuma nisu samo lokalne, obzirom da je uznapredovali hroničan upalni proces u pitanju, dolazi do pojačane budnosti imunog sistema praćenog povećanjem broja leukocita (belih krvnih zrnaca) u cirkulaciji, reumatoidnog faktora i drugih faktora inflamacije u krvi, što se može odraziti na upale i reakcije u drugim organima i tkivima: posebno srcu, zglobovima, digestivnom traktu, jetri i bubrezima.

Organi na koje najčešće utiču upale zuba i oralne sluznice
Organi na koje najčešće utiču upale zuba i oralne sluznice
   Zbog blizine korena zuba gornje vilice i sinusa, može se razviti sinuzitis - upala sinusa, praćena kašljem, kijanjem i gnojavim iscetkom iz nosa, kao i upala uha i pljuvačnih žlezda.

  Na posletku, brojnim kliničkim istraživanjima utvrđena je povezanost upale pankreasa i nastanka dijabetesa sa upalom zuba i paradentozom, što samo govori da, ukoliko se zanemaruju, bolesti zuba zaista mogu prouzrokovati čitav niz drugih zdravstvenih problema životinje.

  U ovom stadijumu pored svih nabrojanih mera terapije, vrlo često je potrebna i hirurška intervencija vađenja zuba, čišćenja rane od gnoja i zatvaranja fistula (prolaza) ka sinusima, ili drugim regionima koji okružuju zub.

Karijes


  Karijes je hronično oboljenje tvrdih zubnih tkiva koje napreduje progresivno, u dubinu i dovodi do razaranja zuba. Njegovo poreklo je uglavnom vezano za loše higijenske navike, lošu ishranu i paradentozu, a velika učestalost ga ubraja među najčešća oboljenja savremenog doba.
Karijes počinje na površini zuba (u 3/4 slučajeva na griznoj površini) i to razgradnjom gleđi, a potom progresivno prodire u dubinu i širinu zahvatajući ostale strukture tvrdog zubnog tkiva.

Pranje zuba kod psa

  U veterinarskoj medicini karijes se leči na sličan način kao i kod ljudi, sa tim što uglavnom ljubimci dolaze kada je bolest već odmakla, tako da pored obavezne antibiotske terapije potrebno je i veđenje zuba.

Lom zuba


  Najčešće u toku igre, borbe, ili kao posledica udarca, ili žvakanja tvrdog predmeta Vaši ljubimci mogu slomiti zub.
  Iako lom zuba ne spada u hitne intervencije, potrebno je u razumnom vremenskom roku životinju sa polomljenim zubom odvesti na pregled kod veterinara, da se utvrdi stepen povrede, uradi neophodna krvna i rendgenska dijagnostika, kao i prepiše odgovarajuća antibiotska i terapija bola do konačnog rešavanja problema.

Zaostali mlečni zub


  Ovaj problem može se najčešće sresti kod pasa malih rasa i može dovesti do pogrešnog rasta zuba, ili pojave karijesa usled izbijanja trajnih zuba i kontakta dve zubne površine. Posle pregleda i rendgenskog snimanja lako se može utvrditi da postoji ovakav problem, a u zavisnosti od težine stanja zavisi i odluka o vađenju mlečnog zuba.

Stomatitis


  Upala sluznice oralne šupljine uz ranu, poznata pod nazivom stomatitis, može biti blaga i lokalizovana, ili jaka i proširena po celoj sluznici. Vrlo je bolna. Stomatitis može obuhvatati otok i crvenilo, ili neupadljive, bolne ranice. Ređe se mogu stvarati i beličaste promene, prvenstveno u zavisnosti od bakterije/virusa, ili gljivice koja je izazvala upalu. Simptomi otežavaju ishranu, ponekad dovodeći i do dehidracije, posebno kod konzumacije toplih i kiselih namirnica. Leči se pogodnom antibiotskom terapijom, lokalno se uključiju rastvori za ispiranje usne duplje i lokalni anestetici. Psi ređe oboljevaju od ovog tipa oralne bolesti, sklonije su joj mačke.

Dijagnostika i terapija bolesti oralne šupljine


  Veterinar najbolje može imati uvid u stanje zuba i okolnih struktura vizuelnim pregledom, uz rendgenski snimak oralne šupljine, ponekad i sinusa, i krvnu analizu.
Rendgenski snimak je izuzetno bitan, jer se polovina simptoma i promena odigrava ispod parodontalnog džepa, na mestima koje veterinar ne može vizuelno pregledati.

  Svaka oralna intervencija u Panvet veterinarskoj ambulanti se radi u totalnoj anesteziji, uz primenu lokalnog vazokonstriktora i adekvatnu lokalnu i sistemsku terapiju bola, tokom, i u danima posle intervencije. Kao i za svaku intervenciju gde je uključena totalna anestezija, blo da se radi o injektornoj za kraće, ili gasnoj za duže intervencije, potrebne su predhodno odgovarajuće pretrage krvi, urina i EKG srca. Antibiotici su takođe sastavni deo terapije u toku i posle intervencije.

Ultrazvučno uklanjanje zubnog kamenca kod mačke
Ultrazvučno uklanjanje zubnog kamenca kod mačke
   Ultrazvučno uklanjanje zubnog kamenca kod ljubimaca u početnim fazama formiranja plaka i posledično kamenca je standard u lečenju i daljoj prevenciji parodontopatije. Samo procedura nije bolna i neprijatna za životinju, obzirom da je sedirana. Po uklanjanju kamenca - u prostor koji je zauzimao u parodontalnom džepu, aplikuju se tečni oralni antiseptici i dezinficijensi, ako i sredstva koja onemogućavaju lako lepljenje novog plaka. Posle ovakve intervencije ljubimac, uz kontinuiranu oralnu higijenu, može izbeći stvaranje novih značajnijih naslaga kamenca više od godinu dana.

Higijena i preventiva


   Već smo napomenuli da higijena koja podrazumeva čišćenje zuba četkicom i "pet safe" fluorisanom pastom bar jednom nedeljno, uz žvakalice i specijalno dizajnirane hrane za čišćenje zuba - može dugoročno očuvati oralno i sveukupno zdravlje Vašeg ljubimca!

   Čišćenje zuba četkicom treba izvoditi od ranog uzrasta kako životinja ne bi pružala otpor pri izvođenju takve procedure. Sam proces čišćenja mora biti temeljan dok kružno prelazimo zub po zub sa svih strana, najbolje je držati četkicu pod uglom od 45 stepeni u odnosu na ravan zuba kada se postižu najbolji rezultati u skidanju plaka iz parodontalnog džepa.

Pravilno čišćenje zuba psa četkicom
Pravilno čišćenje zuba psa četkicom
   Pregled zuba i desni kod veterinara bi trebalo da se sprovodi svakih 3-6 meseci, a ultrazvučno čišćenje zuba na 1-2 godine u zavisnosti od stanja desni i potrebe.

Dežurna veterinarska ambulanta Panvet Subotica

Panvet tim  
Локација: Panvet veterinarska stanica Subotica