22. 02. 2016.

Koronavirus kod pasa

Koronavirus kod pasa

  Infekcija korona-virusom kod pasa spada u novootkrivene bolesti , po prvi put se opisuje pre tridesetak godina.

  Uzročnik bolesti je Canine coronavirus. Na ovaj virus  osetljivi su psi svih starosnih kategorija , mada najčešće oboljevaju štenci. 

Štenci i koronavirus
Štenci su posebno osetljivi na koronavirus
  Bolest se manifestuje povraćanjem, smanjenim apetitom, prolivom i dehidratacijom organizma. Smrtnost je dosta retka. Najčešće se javlja u hladnijem periodu godine, jer je uzročnik otporan na nižu temperaturu. Inficirani psi izlučuju virus desetak dana, ali ponekad ovo izlučivanje može da potraje i više meseci. 

  Bolest je vrlo zarazna i prenosi se direktnim kontaktom sa životinje na životinju per os (preko usta), u toku izvođenja u šetnju, u odgajivačnicama i dvorištima gde se drži veći broj pasa, zatim na mestima  gde više jedinki koriste iste posude za vodu i hranu... Takođe virus se vrlo lako prenosi lizanjem, kao i izmetom.

Kod infekcija korona virusom javljaju se različiti gastrointestinalni poremećaji. Bolest započinje povraćanjem, javlja se neprijatan zadah, jedinke su neraspoložene bez apetita. Bolest prolazi bez povišene temperature, izmet je redak ili čak vodenast žuto do narandžasto braon boje, može da bude sluzav i sa primesama krvi.

koronavirus


  Odrasle jedinke, ili jedinke sa jakim imunitetom kroz bolest prolaze bez ikakvih simptoma, dok se štenad do tri meseca i starije jedinke sa slabim imunitetom teže razboljevaju, a nekad može da dođe i do uginuća.

  Ukoliko se infekcija javlja zajedno sa parvovorusom dolazi do puno ozbiljnijeg stanja, i može se reći ukoliko se ova dva virusa kombinovano mogu da naprave ogromnu štetu  na crevnoj sluzokoži psa. Nažalost kod ovakve dvostruke infekcije izlečenje je teže i komplikovanije - često se i fatalno završava. Mlade jedinke potpuno dehidriraju.

   Tačna dijagnoza se postavlja uz pomoć brzog testa. Vrlo je bitno dijagnostikovati bolest zbog uspostavljanja pravilne terapija.

vakcina protiv koronavirusa
Postoji vakcina protiv koronavirusa
  Protiv ove virusne bolesti postoje vakcine, ali one ne spadaju u obavezan program vakcinacije, zato treba skrenuti pažnju na mogućnost infekcije korona virusom i na mogućnost vakcinacije vlasnicima štenadi i mladih pasa koji su slabije razvijeni, zatim kod legala gde ima puno štenadi koja su sitnija.

Dežurna veterinarska ambulanta Panvet Subotica

Panvet tim
Локација: Panvet veterinarska stanica Subotica

0 коментара: