29. 02. 2016.

Kosti u ishrani pasa


  Kosti su jedna prvih asocijacija kada pomislimo na ishranu pasa. Taj pojam nam dodatno podstiče popularna kultura kroz filmove, naročito crtane filmove, gde su psi emotivno vezani za svoje ogromne kosti. Ovo ne čudi, jer još od vukova, psi instiktivno vole kosti, ali nikako u onolikoj meri koliko mi to mislimo.

Pogrešno je mišljenje da psa treba hraniti kostima Panvet Subotica
Pogrešno je mišljenje da psa treba hraniti kostima
  U našim krajevima mnogi vlasnici pasa su navikli da svoje ljubimce hrane kostima ne znajući pri tome da ishrana kostima pored pozitivnih strana može da ima i loše posledice po zdravlje psa.


Preporuke i praksa

  Za kosti domaćih životinja koje se koriste u ishrani pasa smatra se da predstavljaju dobar izvor kalcijuma i fosfora koji ulaze u sastav organizma. Odnos kalcijuma i fosfora i njihov udeo u ishrani je veoma vazan faktor, naročito kod pasa koji su u fazi rasta. Smatra se, takođe, da ishrana kostima kod pasa pomaže i u formiranju čvrste stolice, kao i lakšem pražnjenju paraanalnih žlezda.

  Takodje, štenci u uzrastu od 4 meseca menjaju zube i u tom periodu im se jako često daju cevaste goveđe kosti da “glabaju”,  jer time pomažu ispadanje mlečnih zuba, dok stariji psi, sa stalnim zubima, mogu oštetiti zub prilikom glodanja kostiju.

  Tek povremeno davanje probranih kostiju psu uglavnom prolazi bez komplikacije i problema. Problemi počinju onda kada su one osnovni deo obroka, kada se u obroku nalaze često i u velikoj količini, i kada se daju kosti koje mogu oštetiti digestivni trakt zbog svog oblika, ili strukture.

  Tvrda i bela do belo-žuta stolica govori nam da je pas pojeo više kostiju nego što treba. Nakon dospeća u donje partije digestivnog trakta, oštre ivice kostiju se zabadaju u sluzokožu debelog creva, zaglave i sprečavaju prolaz druge hrane - opstipaciju (tvrdu stolicu, zatvor).

 .Pored opstipacije, neke kosti mogu dovesti i do ozbiljnog oštećenja i rupture creva, ovo naročito važi za cevaste kosti živine koje nakon lomljenja imaju oštre krajeve - koji se mogu zabosti u sluzokožu prilikom prolaska kroz digestivni trakt. Riblje kosti su takođe opasne za ishranu pasa i mačaka, te ne bi trebalo da se daju.


Kosti u digestivnom traktu mogu izazvati niz komplikacija Panvet Subotica
Kosti u digestivnom traktu mogu izazvati niz komplikacija
  Kao dobra zamena za kosti danas se na tržištu mogu kupiti presovane kosti tj. lažne kosti od presovane goveđe kože kao i preparati koji na adekvatan način obezbeđuju životinjama potpun i kvalitetan odnos minerala koji su neophodni za rast i razvoj organizma, a koji u potpunosti zadovoljavaju potrebe u kalcijumu i fosforu. Pored toga, potrebno je davati vitamine koji utiču na metbolizam Ca i P, a oni se u današnje vreme nalaze u širokoj paleti multivitaminskih i multimineralnih preparata

  U veterinarskoj praksi, veterinari se često sreću sa problemima nastalim zbog ishrane kostima tako da Vam nijedan veterinar neće preporučiti takvu ishranu. Ishrana pasa kostima ne znači da će pas sigurno dobiti zatvor i komplikacije, zbog čega je vlasnike životinja teško ubediti da pse ne hrane ovom vrstom hrane.

  Trebalo bi da imate na umu da hranjenje kostima može biti opasno za Vašeg ljubimca! Iako se svi stručnjaci ne slažu sa ovim stavom, većina veterinara bi mogla da ispriča mnogo priča vezanih za zdravstvene komplikacije pasa koji su jeli kosti.
  Proces kuvanja čini kost krtijom, što povećava mogućnost da se kost raspadne i povredi unutrašnje organe, ili da dođe do gušenja i drugih povreda.


Ne davati kosti Vašem ljubimcu Panvet Subotica
Ne davati kosti Vašem ljubimcu


  Najčešće povrede uzrokovane kostima su:

1. Lomljenje zuba. (Skupa poseta veterinaru).
2. Povreda usne duplje (usta i jezika). Ove povrede mogu biti veoma nezgodne,krvave, a nastaju kada kost zaseče desni psa i jezik zabadanjem u njih.

Strano telo kost u usnoj duplji psa
Povreda usne duplje usled prisustva progutane pileće kosti kod pinča. Foto Panvet Instagram (@pan_vet)
3. Prolivi (Psi sa osetljivim želudcem mogu dobiti proliv izazvan komadićima masti, srži ili hrskavice sa kostiju).
4. Zaglavljenje kosti u  jednjaku. (Kost se zaglavi na putu ka želudcu. Pas tada pokušava da povrati kost, što može biti dugotrajno i bolno. Veterinarska nega je često potrebna). Ovo spada u jedno od teških situacija koje su izuzetno teške za dijagnostiku i  rešavanje sa veterinarske strane.

Strano telo kost u jednjaku psa
Zaglevljena pileća karlična kost u jednjaku crnog pulina. Foto Panvet Instagram (@pan_vet)
5. Zagušenje dušnika. Dešava se kada pas slučajno udahne sitniji komad kosti. Veoma je opasno, jer može doći do ozbiljnih problema sa disanjem i ugušenja.
6. Zaglavljivanje kosti u žuludcu. Kost prodje bez problema kroz jednjak, ali može da se zaglavi kada prelazi iz želuca i ulazi u creva. Tada veterinar mora da uradi gastro-intestinalnu endoskopiju (postupak u kome se na dugačkom crevu sa ugrađenom kamerom i hvataljkom vadi kost iz stomaka). Često zahteva i operativni zahvat.
7. Zaglavljivanje kostiju u crevima. (Kost zaglavljena u crevima izaziva blokadu i neophodna je operacija).Vrlo često nije ni najmanje laka za dijagnostiku i zahteva operativno rešavanje.

Zaglevljeno strano telo - deo svinjskog papka u crevima psa. Foto Panvet Instagram (@pan_vet)
8. Zatvor (opstipacija).  Kosti mogu da izazovu bolni prolazak kroz creva psa. Zbog oštrine, one grebu sluzokožu creva, što može da izazove veliki bol. Koti takođe sadrže dosta kalcijuma koji dodatno učvršćuje stolicu, usporava, ili onemogućuje njeno kretanje i evakuaciju izmeta ..
9. Rektalna krvarenja - posledica oštećenja creva kostima. Moguć je i prolaps rektuma od silnog naprezanja.
10. Peritonitis. Peritonistis može nastati kada kost probije creva i na tom mestu nastane bakterijska upala, usled izlivanja abdominalnog sadržaja u trbušnu duplju. Peritonitis se ispoljava kao jak bol u trbušnom delu. Veoma je opasan i ukoliko se brzo ne javite veterinaru, može biti fatalan.

  Ukratko,vrlo je bitno zapamtiti jednu važnu činjenicu: KOSTI NISU HRANA ZA PSA.

   Ishrana kostima može naizgled delovati kao dobra ideja i čak ušteda u kućnom budžetu, ali... ako se uzme u obzir veličina i intenzitet problema koji se time stvori, cena, veterinarske usluge, rešavanja problema i muke kroz koje pas prolazi zbog toga, mnogo je bolje ne davati psima nešto što za njih nije adekvatna hrana.

Dežurna veterinarska ambulanta Panvet Subotica

Panvet tim
Локација: Panvet veterinarska ambulanta Subotica