28. 02. 2016.

Oboljenja jetre pasa

Oboljenja jetre pasa


  Jetra je jedan od najvažnijih organa u organizmu psa. Ona ima najveću ulogu u digestivnom traktu i obradi hranljivih sastojaka, otklanjanju toksičnih materija i sintezi ključnih komponenti tkiva i krvi životinje.

Ultrazvučna dijagnostika jetre psa
Metastatske promene na jetri vidljive ultrazvukom - Panvet. Izvor: Panvet Instagram (@pan_vet)
  Oboljenja jetre mogu biti urođena i stečena. Veoma često se desi da druga oboljenja, paraziti, ili trovanje posledično izazove bolesti jetre. Medju ona najčešća spadaju hepato-bilijarni šant, virusni hepatitis, ciroza jetre, tumori...

  Više o hepato-bilijarnom šantu (jetrenoj žili) možete pročitati u našem posebnom tekstu.

  Hepatitis predstavlja zapaljenje jetre  koje može biti posledica mnogobrojnih  poremećaja, uključujući one izazvane virusima, bakterijama, hemikalijama i lekovima.

Ultrazvučna dijagnostika jetre psa
Prikaz žučne kese na ultrazvuku - Panvet veterinarska stanica Subotica. Izvor: Panvet Instagram (@pan_vet)
  Ukoliko zapaljenje jetre traje dugo i ako se ne leči adekvatno, može doći do zamene zdravog tkiva jetre ožiljnim i vezivnim tkivom, što direktno negativno utiče na njenu funkciju i mogućnost regeneracije.

Ciroza i fibroza jetre


  Ciroza jetre predstavlja stanje u kome su svi delovi jetre zahvaćeni patološkim promenama. Povezano je sa mehanizmima koji pokušavaju regeneraciju jetrenih ćelija i uspostavljanje ponovne normalne funkcije na mestima jetrenog oštećenja. Sa druge strane, fibroza predstavlja formiranje vezivnog ožiljnog tkiva koje zamenjuje uništeno tkivo jetre, ali ovo vezivno tkivo nema funkciju organa u kom se pojavljuje.

Jetra psa

  Nepravilna ishrana kao i preterana gojaznost  kod pasa takođe mogu biti uzrok oboljenja. Teško je prepoznati po simptomima da se radi o bolesti jetre pošto su oni isti kao i kod mnogih drugih bolesti: slab apetit, bezvoljnost, proliv, povraćanje, pojačana žeđ...

Gojaznost ljubimaca Panvet

  Takođe vrlo često je stomak dosta uvećan i otečen (ascit), što je posledica uvećane jetre, dok akutni oblici oboljenja jetre počinju visokom temperaturom, krvavim prolivom, povraćanjem, a svako pokretanje izaziva bol.

   Rase pasa kao što je doberman, koker španijel i labrador retriver skloni su ovakvim promenama.
Posledice ovakvih stanja i dugotrajnih bolesti jetre odražavaju se na čitav organizam:
  • epilepsija
  • slepilo
  • oticanje abdomena (ascit)
  • letargija i manjak energije
  • gubitak telesne težine
  • povraćanje
  • proliv
  • žuticu
  • zatvor
  • pojačana žeđ
  • upale kože
  • neurološki ispadi

   Neurološki ispadi i pojačani epileptični napadi javljaju se zbog rasta nivoa toksičnih supstanci iz hrane koje nefunkcionalna jetra ne uspeva na vreme da preradi. Pored drugih,  jedinjenja amonijaka čije su vrednosti u krvi životinja sa oboljenjima jetre značajno uvećane dovodi najviše do neuroloških oštećenja. Davanje laktuloze je tretman izbora kod pojave hepatične encefalopatije - neuroloških problema uzrokovanih lošim radom jetre.

  Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, labaratorijskih pretraga, ultrazvučnog pregleda, RTG  simka, a po potrebi treba da se radi i biopsija (uzorkovanje tkiva).

  Važno je da se po pojavi prvih simptoma vlasnik obrati veterinaru.

  Pravilna ishrana i način držanja pasa predstavlja najbolju preventivu oboljenja jetre. Za oboljenja jetre najbolji dodaci koji treb da se nađu u ishrani su: jetra živine, jogurt, buter, kefir, španat, brokoli, celer i jabukovo sirće. Takođe periodični sistematski pregledi koji uključuju biohemijske analize krvi su mere koje će omogućiti blegovremeno  otkrivanje eventualnih problema na ovom organu. Lekovi za zaštitu jetre - hepatoprotektivi, esencijalne masne kiseline kao i koenzim Q10 i Omega 3 i 6 su vrlo korisni suplementi kod oboljenja jetre.

Toksini opasni za jetru ljubimaca

  Redovna godišnja vakcinacija protiv zaraznih bolesti koja uključuje i zarazni hepatitis će prevenirati oboljenja jetre. Naravno treba znati da su oboljenja jetre teška, ali izlečiva ukoliko se blagovremeno pristupi terapji. PANVET veterinarska ambilanta ima neophodna dijagnostička sredstva i biohemijsku laboratoriju za utvrđivanje i lečenje bolesti jetre kod životinja.

Dežurna veterinarska ambulanta Panvet Subotica

Panvet tim
Локација: Panvet veterinarska stanica Subotica