09. 03. 2016.

Kunić kao ljubimac

Nešto o kunićima...


  Kunić (Orcyctolagus Cuniculus) se sve češće pojavljuje kao kućni ljubimac u veterinarskim ambulantama. Iako ih velika većina ljudi poistovećuje sa zečevima, moramo odmah na početku naglasiti da kunić nije klasičan zec (obe roda su pripadnici iste porodice životinja sa brojnim podvrstama) i da postoje značajne razlike u veličini, načinu života i rađanja mladunaca, ponašanju i mogućnosti pripitomljvanja.

Kunić i zec Panvet veterinarska ambulanta Subotica
Kunić (levo) i zec (desno)
  Zečevi su krupnije, divlje životinje, nije ih moguće pripitomiti, kreću se sami, ili u parovima, radjaju krupnije mladunce koji odmah vide, frkću i skaču i u stanju su da se brane i ugrizu čoveka.
Kunići sa druge strane su mirne životinje, žive u grupama, manjih ušiju i šapa od zeca, mogu se pripitomiti i navići na ljudsko prisustvo, izuzetno vole društvo i pažnju, radjaju slepe mladunce koji su skoro upola manji od prosečnog mladunčeta zeca.

  Svakako držanje kunića kao kućnog ljubimca će biti potpuno drugačije iskustvo u odnosu na "tradicionalne" kućne ljubimce - pse i mačke na koje smo navikli. Kunići nisu predatori i nemaju slične životne navike. To su vrlo osetljive životinje i u brigu o njima treba uneti puno emocija, maženja i posvećenosti. Češće su aktivne noću zato sto vrlo dobro vide u mraku, pa je moguće da će većinu dana provesti u snu. Obavezno je da im obezbedite poneku grančicu za grickanje i seno, da ne bi prešli na grickanje Vašeg nameštaja. Kunići su veoma čiste životinje, čistije i od mačaka. Njihovo krzno nema miris, treba ga redovno blago četkati, i generalno nije ih potrebno kupati, osim lokalno u slučaju da se uprljaju blatom, ili ponekad ako su prljavi posle obavljene nužde - tada to treba učiniti samo tekućom vodom bez sapuna, ili bilo kakvih šampona. Maženje je obavezno, a najviše vole da se maze po glavi, iza ušiju, po obrazima... Rezanje noktiju je potrebno obavljati na svaka 3. meseca, ponekad i češće. Za to su Vam potrebne posebne makazice za kućne ljubimce. Kod sečenja noktiju morate paziti da ne presečete žilu koja se nalazi unutar nokta. Kunića sečenje noktiju ne boli, ali je neprijatno i normalno je da će kunić pokušati tu aktivnost da izbegne.

Kunić na pregledu u Panvet ambulanti
Kunić na pregledu u Panvet ambulanti - Subotica. Izvor: Panvet Instagram (@pan_vet)
  Što se ishrane tiče, seno (sušena trava) čini osnovu ishrane i održava normalnu PH vrednost u probavnom sistemu kunića, pomaže u trošenju zubića Vašeg ljubimca, prevenciji zatvora i proliva, a svaki vlasnik bi trebalo da ima na umu da kunići često jedu, više od 70 puta na dan te da treba obezbediti dovoljnu količinu sena za Vašeg ljubimca.
  Dobro oprano raznovrsno povrće treba svakodnevno davati kunićima posle 4. meseca starosti u količini koja može da stane u polovinu Vaše šake. Sveže i mokro zeleno povrće pomaže crevnom sadržaju da ostane kašast, te da izadje iz creva da kunić ne bi dobio zatvor.
  Što se svežeg voća tiče, ono treba da se smatra poslasticim i daje Vašem ljubimcu tek 1-2x nedeljno, najčešće u obliku nekog šumskog voća, ili kolutova banane.
  Kunić ne može dugo opstati bez vode. Trudite se da mu voda u pojilici uvek bude sveža i da pojilica nikad ne bude prazna. Takođe redovno perite pojilicu da bi voda koju unutra sipate ostala čista.
  Žitarice, testa, hleb, čokolada, gotovi proizvodi iz pet shopova, čips... nisu hrana za kunića i mogu izazvati čitav niz problema sa varenjem, pa čak i trovanja.


Kunić Panvet veterinarska ambulanta Subotica

  Kunići mogu živeti u stanu. Na nama je da im obezbedimo što bolji, čistiji i ugodniji dom. Kunići mogu, ali i ne moraju imati kavez. Za one koji žele da kunića čuvaju u kavezu, preporučuje se da kunić bude zatvoren samo noću. Kavez treba da bude prostran, da kunić ima gde da se okrene, legne, protegne, igra... U kavezu mora postojati prostran wc, pojilica i posuda za seno (senilica). Kavez mora biti čist! Takođe u kavez možete ubaciti igračke koje vaš kunić voli.

  Kunići, uz malo strpljenja, se mogu lako naučiti gde treba da idu na WC. WC u kavezu, ili van njega treba da ima kvalitetnu podlogu - malu drvenu peletu i iznad WC-a preporučljivo je staviti senilicu. Kunić će ulaziti u WC da bi jeo seno i tako će krenuti sa obavljanjem nužde i mokrenjem. Dno kaveza i WC čistite bar jednom nedeljno, ili češće po potrebi. Za čišćenje se koristi jabukovo, ili alkoholno sirće razblaženo u vodi, nikako deterdženti i agresivne hemikalije. Ako je vaš kunić nekastriran, desiće se da ponekad upiški i u krevet. Sprečite to postavljanjem nepromočive prostirke za bebe.
  Obavezno obezbedite Vaš dom pre nego donesete kunića. Zaštitite kablove jednostavnim postavljanjem kanalića za kablove, ili creva za klima uređaj, sklonite časopise, knjige i sve lako progrizive stvari.

Kunići su male, pitome i nežne životinje Panvet Subotica
Kunići su male, pitome i nežne životinje
  Ponašanje kunića ume nekad da bude specifično, dovoljno je malo posmatrati šta životinja radi i upoznati njene navike da bi zaključili šta želi da Vam kaže. Ako vam Vaš kunić priđe i počne da Vas njuška to znači da je zainteresovan za Vas. Kunići obično sami dođu da se maze, ali isto tako sami i odu kada im je dosta, ne prisiljavajte ih. Škrgutanje zubima prilikom maženja označava veliko zadovoljstvo, slično kao mačke kada predu. Ako Vas gurne njuškicom, želi Vašu pažnju, ili ste mu se našli na putu i želi da se pomerite. Kruženje oko nogu obično znači seksualnu privlačnost i to će najčešće raditi nekastrirani kunići. Lupanje zadnjom šapom o pod znači da vaš kunić oseća da je u opasnosti. Trljanje brade o stvari je obeležavanje mirisnom žlezdom koja se nalazi na bradi kunića.
  Često ćete videti svog kunića kako poskakuje i jedan deo tela, najčešće glavu, zabacuje u stranu. To je zečji ples (rabbit binky) i znak da je Vaš kunić radostan i oseća se sigurno. Ako se kunić iznenada baci na bok i prestane da se pomera, nije ništa strašno, to znači da mu se spava.



Zečiji ples


  Kunići su i teritorijalne životinje. To znači da oni vole prostor u kojem su i osećaju da su u obavezi da ga brane i obeležavaju. Prostor obeležavaju najčešće trljanjem brade o stvari, mokrenjem (ne važi za kastrirane kuniće). Samim tim kunić neće biti oduševljen kada čistite njegov prostor.
  Inače agresivnost kod kunića je retka pojava, a kada je agresivan - to je obično znak zanemarivanja, neke tegobe, dugog držanja u kavezu, ili lošeg postupanja prema životinji. Za razliku od pasa i mačaka, oni svaku fizičku kaznu tumače kao direktan napad predatora - postaju konstantno uplašeni i beže od vlasnika. Takvo ponašanje je kasnije teško korigovati i zadobiti nazad njegovo poverenje.
  Već smo napomenuli da su to male i osetljive životinje, fizičkim kažnjavanjem možete ozbiljnije povrediti kunića.

  Disciplina i korekcija kunićevog ponašanja lako se sprovodi tako što je dovoljno da glasno dreknete na njega kada vidite da radi nešto što ne bi trebalo. Kunići brzo shvate razlog Vašeg negodovanja i vremenom koriguju svoje ponašanje. Takođe možete posle radnje koja je zabranjena da ga zatvorite u kavez na 10-20 minuta, vremenom će im biti jasno da posle određenih radnji idu u kavez i prestaće to da čine. Takođe dobro je i nagraditi lepo ponašanje, najčešće sa malo voća. Kada kunić shvati da njegova poslušnost ima rezultate, manje su šanse da se ponaša neadekvatno.

Kunići žive oko 10 godina Panvet veterinarska ambulanta Subotica
Kunići žive oko 10 godina
  Kunići u proseku žive oko 10 godina, za to vreme, ako pravilno postupate prema njemu, imaćete u kuniću divnog prijatelja, veliku mazu i uvek čistog, neagresivnog i uvek interesantnog kućnog ljubimca. Ipak moramo upozoriti da oni nikako NISU dobar pokolon-igračka za decu, osobe koje često i dugo odsustvuju iz doma, kao i agresivne osobe.

Kunić kao ljubimac infografika Panvet Subotica
Za uvećanje (+) kliknite na sliku. Izvor: Panvet Facebook (@panvetsubotica)

Dežurna veterinarska ambulanta Panvet Subotica



Panvet tim

Локација: Panvet veterinarska ambulanta Subotica