28. 02. 2016.

Ruptura prednjeg ukrštenog ligamenta

Ruptura prednjeg ukrštenog ligamenta


  Ruptura (lat. naprsnuće, pucanje) prednjeg ukrštenog ligamenta kolena jedno je od najčešćih oboljenja kolenog zgloba sa kojom se susrećemo kod pasa. 

  Koleni zglob jedan je od najsloženijih i najvećih zglobova lokomotornog sistema . On spada u grupu sinovijalnih zglobova, sa mogućnošću izvođenja pokreta fleksije i ektenzije kao i ograničenom mogućnošću izvođenja pokreta rotacije. 

Koleni zglob Panvet dežurna veterinarska stanica Subotica


  Koleni zglob formiraju donji kraj butne kosti (femur) i gornji kraj golenjače (tibia) i kolena čašica. Između zglobnih površina butne kosti i golenjače nalaze se hrskavičave tvorevine tzv. meniskusi koji su ligamentima vezani za golenjaču. Ligamenti kolenog, a među njima i prednji ukršteni ligament (cranial cruciate ligament), zgloba zajedno sa zglobnom kapsulom predstavljaju pasivne stabilizatore kolena čija je glavna uloga da povezuje susedne kosti, da učvrsti zglob i spreči dislokaciju kostiju.

  Prednji ukršteni ligament zajedno sa zadnjim ukrštenim ligamentom povezuje butnu kost sa golenjačom. Prednji ukršteni ligament počinje na aksijalnom aspektu lateralnog kondila butne kosti, odatle se pruža dijagonalno kroz interkondilani otvor i završava na prednjoj interkondilarnoj ploči. 

  Patogeneza rupture prednjeg ukrštenog ligamenta nije u potpunosti razjašnjena, najčešće je prouzrokovana traumom. Međutim, nisu svi klinički slučajevi posledica traume prednjeg ukrštenog ligamenta, već mogu da budu i degenerativne promene samog ligamenta.

  Kod rupture prednjeg ukrštenog ligamenta javlja se nestabilnost kolenog zgloba i pregresivan razvoj artropatije, isto tako često kao posledica rupture ovog ligamenta nastaju  povrede medijalnog meniskusa. Usled rupture ovog ligamenta javlja se hromost kod psa. Obično se javlja kod mladih fizički aktivnih velikih rasa pasa, mada se može javiti i kod svih rasa pasa bez obzira na veličinu , starost i pol. 

Porous TTA, minimalno invazivna i efikasna metoda rešavanja ovog problema u Panvetu. Foto: Panvet Instagram (@pan_vet)
  Pored bolnosti i otoka koja je prisutna kod akutne rupture, u kliničkoj slici dominira hromost u fazi opterećenja. Kod malih rasa pasa hromost će se progresivno smanjivati u periodu od 3-6 nedelja nakon povrede uz ograničeno kretanje dok kod velikih i težih pasa hromost predstalja dominantan klinički znak oboljenja. Vrlo često kod zapostavljenih slučajeva prisutna je atrofija butne muskulature. 
  
Ruptura prednjeg ukrštenog ligamenta Panvet dežurna veterinarska stanica Subotica
Lečenje se sprovodi hiruškom intervencijom
  Što se tiče lečenja ono se obično završava hirurškim intervencijama. Zavisno od slučaja mogu da se urade intrakapsularne metode, ekstrakapsularne metode i metode osteotomije (ispravljanje deformiteta kosti). Ove hiruške procedure sa uspehom obavljamo u našoj, PANVET ambulanti. Post-operativno, bez obzira o kojom  metodom je urađena operacija, potreban je određeni vremenski period poštede. 

Dežurna veterinarska ambulanta Panvet Subotica

Panvet tim
Локација: Panvet veterinarska ambulanta Subotica