28. 02. 2016.

Pioderma kod pasa


  Pioderma je gnojna upala kože, tj, stanje gde dolazi do nakupljanja neutrofilnog eksudata (zapaljenskog izliva) na koži.

Pioderma kod psa Panvet veterinarska ambulanta Subotica
Pioderma kod psa

  Bakterijske pioderme kod pasa  mogu se podeliti prema dubini infekcije na površinsku i duboku piodermu, a prema etiologiji na primarnu i sekundarnu. Površinska pioderma zahvata epidermis (površinski sloj kože) i dlačne folikule, dok duboka pioderma zahvata dermis, tj. dublje slojeve kože.

  Primarna pioderma se javlja kod bakterijska infekcija kože kod zdravih životinja, dok sekundarna pioderma nastaje nakon primarnih bolesti, gde dolazi do smanjenja zaštitne uloge kože poput: alergija (alergijski dermatits), alergije na hranu i alergije na ujed buva, endokrinopatije (hipotireoidizam), seboreja, parazitske bolesti (demodikoza), gljivične bolesti kože (dermatofitoze), onkoloških bolesti i auto-imune bolesti.

  Kod rasnih pasa koji imaju nabore na koži kao što su: šarpej, mops, engleski buldog, francuski buldog i mastifi - ova kožna bolest se javlja češće nego kod ostalih rasa.

Pioderma kod psa Panvet veterinarska ambulanta Subotica
Pioderma je najčešća kod pasa sa naboranom kožom

Uzročnik

  Najčešći uzročnik pioderme kod pasa je Staphylococcus pseudintermedius. Ova bakterija je  vrlo česta kod zdravih jedinki i može da se nađe na sluzokoži usta i u perianalnoj regiji.

  Psi mogu postati preosetljivi na bakterijski antigen stafilokoka, pa se kod atopičnih pasa sa piodermom često u krvnom serumu mogu naći i IgE antitela na stafilokokne antigene.

  Brisom se iz rana mogu izdvojiti i druge bakterije - pripadnici roda Staphilococcus kao što su S.aureus i S.schleiferi. U praksi se mogu sresti i sojevi Pseudomonas aeruginosa , Proteus Spp. i E. coli. Za svaku vrstu bakterije određuje se posebna antibiotska terapija, po antibiogramu - sistemska, ili najčešće kombinovana sa lokalnim kožnim antibiotskim preparatima.

Terapija

   U cilju što boljeg izlečenja dobro je kombinovati dve vrste antibiotika, lokalno na ranu i sistemski - oralnim putem, putem injekcija , ili infuzije. Takođe, potrebno je ranu čistiti antiseptičnim rastvorima, davanje ljubimcu suplemenata za poboljšanje imuniteta, kao i uključiti hipo-alergenu ishranu koja može značajno doprineti smanjivanju simptoma.
  Terapija ne treba da traje kraće od mesec dana, čak i onda kada je stanje kože vidno bolje u kratkom vremenskom periodu. Nažalost, neke pioderme se i pored zadovoljavajuće terapije mogu iznova ponavljati, što zahteva duži i sveobuhvatniji tretman, korekciju ponašanja, ishrane i suplementaciju, kao i pronalaženje i otklanjanje primarnog uzroka koji do njih dovodi (buve, alergije, paraziti, gljivice...).

Pioderma kod psa Panvet veterinarska ambulanta Subotica
Pioderma
  Vrlo je važno, ukoliko vlasnik kod svog psa primeti pojavu gnojnih promena na koži, da se obrati svom veterinaru koji će uključiti adekvatnu antibiotsku terapiju, a pored nje i propratnu lokalnu terapiju na mestima gde se nalaze promene na koži.

Dežurna veterinarska ambulanta Panvet Subotica


Panvet tim
Локација: Panvet veterinarska stanica Subotica