22. 02. 2016.

Koronavirus kod pasa

Koronavirus kod pasa

  Infekcija korona-virusom kod pasa spada u novootkrivene bolesti, po prvi put se u veterinarskoj praksi opisuje sedamdesetih godina prošlog veka u Nemačkoj. Od tada se proširio širom sveta na sve rase pasa.


Uzrok

  Uzročnik bolesti je Canine coronavirus (CCoV). Na ovaj virus osetljivi su psi svih starosnih kategorija, mada najčešće oboljevaju štenci. 

Štenci su posebno osetljivi na Coronavirus
  Najčešće se javlja u hladnijem periodu godine, jer je uzročnik otporan na nižu temperaturu. Period inkubacije traje 1-3 dana. Inficirani psi izlučuju virus desetak dana, ali u određenim uslovima, mogućnost širenja zaraze može potrajati i više meseci. 

  Bolest je vrlo zarazna i prenosi se direktnim kontaktom životinja - per os (preko usta), ili oralno-fekalnim kontaktom, u toku izvođenja u šetnju, u odgajivačnicama i dvorištima gde se drži veći broj pasa, zatim na mestima gde više jedinki koriste iste posude za vodu i hranu itd. Takođe, virus se vrlo lako prenosi lizanjem, kao i pljuvačkom uopšte.

Simptomi


Kod infekcija korona virusom javljaju se različiti gastrointestinalni poremećaji. Bolest obično započinje povraćanjem, javlja se neprijatan zadah, jedinke su neraspoložene, bez apetita. Infekcija  prolazi bez povišene temperature, a izmet je redak, ili vodenast - žuto do narandžasto-braon boje, može da bude sluzav i sa primesama krvi. 

Povraćanje i vodenasta stolica su najčešći propratni simptomi infekcije

  Odrasle jedinke, ili jedinke sa jakim imunitetom kroz bolest prolaze bez težih simptoma, dok štenad do tri meseca starosti i starije jedinke sa slabim imunitetom teže podnose infekciju sa težim simptomima koji nekad mogu dovesti i do uginuća.

  Ukoliko se infekcija javlja zajedno sa parvovorusom dolazi do puno ozbiljnijeg stanja, i može se reći ukoliko se ova dva virusa pojave kombinovano, mogu da naprave ogromnu štetu na crevnoj sluzokoži psa. Nažalost, kod ovakve dvostruke infekcije izlečenje je teže i komplikovanije - često se i fatalno završava. Mlade jedinke potpuno dehidriraju uprkos svoj raspoloživoj terapiji.

  Za sada nije poznat nijedan slučaj prenošenja korona-virusa sa psa na čoveka, ipak potrebno je da vlasnik psa poštuje mere dezinfekcije pri kontaktu sa obolelom životinjom, kao i redovnu higijenu mesta na kojima ljubimac spava, boravi i jede.

Test i vakcina

   Tačna dijagnoza se postavlja uz pomoć brzog testa. Vrlo je bitno dijagnostikovati bolest zbog uspostavljanja pravilne terapije.

vakcina protiv koronavirusa
Postoji vakcina protiv koronavirusa
  Protiv ove virusne bolesti postoje vakcine, ali one ne spadaju u obavezan program vakcinacije, zato treba skrenuti pažnju na mogućnost infekcije korona virusom i na mogućnost vakcinacije vlasnicima štenadi i mladih pasa koji su slabije razvijeni, zatim u legalima gde ima puno štenadi koja su sitnije građe, kao i kod jedinki kod kojih postoje drugi rizični faktori.

Kliknite za uvećanje (+)
 Panvet tim


Dežurna veterinarska ambulanta Panvet Subotica

Panvet tim
Локација: Panvet veterinarska stanica Subotica

0 коментара: