28. 02. 2016.

Dolazak novog člana u porodicu


   Dolaskom svakog novog krznenog, ili pernatog člana porodice u Vašu kuću možete očekivati velike promene u svakodnevnim navikama, pa zbog toga predlažemo da dobro razmislite o nekim stvarima pre konačne odluke kog i kakvog bi ljubimca hteli.

  Linkovi u tekstu vode Vas do određenih tema na našem blogu o kojima možete više da se informišete. Više o kunićima - ukoliko se odlučite da želite ove simpatične životinje za ljubimce, možete pročitati u našem posebnom tekstu OVDE.

Dolazak novog člana u porodicu - Vaš ljubimac, Panvet Subotica


  Prva odluka koju treba da donesete je da li će Vaš novi ljubimac biti melez (mešanac), ili rasni pas/mačka, kao i da li će to biti odrastao usvojen pas, ili mačka iz nekog azila za životinje, ili štene/mače.

  Na žalost, moraćemo da razočaramo sve koji misle da je imati mešanca jeftinije nego imati rasnog psa. Mešanci često važe za pse koji su zdravstveno otporniji na neke bolesti koje prate određenu rasu, ali i dobrim odabirom rasnog psa ovakvi problemi se mogu izbeći. Svaki ljubimac mora imati adekvatne uslove, hranu i negu, bio on rasan, ili ne, tako da se razlika u ceni oseti jedino prilikom kupovine ljubimca.

   Usvajanje odraslog psa/mačke iz azila je pre svega humana odluka, ove napaćene duše su imale teško životno iskustvo pre nego što su došle u Vaš dom. Ovakvi ljubimci često, po svedočenjima vlasnika, znaju biti veoma zahvalni i lako se uklope, ali je potrebno neko vreme da se i Vi i oni prilagodite novim životnim okolnostima.

  Od momenta kada novi pas, ili mačka uđe u Vaš dom - morate ga hraniti, održavati redovnu higijenu, koristiti razne preparate za zaštitu od parazita, voditi ga kod vetrerinara, vakcinisati ga, a ukoliko se radi o dugodlakoj rasi moraćete posećivati i kozmetičara za kućne ljubimce. Sve su to stvari koje zahtevaju Vaše vreme, pažnju, ljubav, novac i posvećenost.

  Sledeće pitanje na koje treba da potražite odgovor jeste veličina psa. Za sve one koji žive u stanu preporučuju se male rase, ili rase srednjeg rasta. Verovatno ima i onih koji se neće sa ovim složiti, jer se i psi velikog rasta vrlo lepo mogu držati u stanu, ali uz adekvatno izvođenje u šetnje i istrčavanje.

Potrebno je vreme vlasnicima i psu da se naviknu na novonastale okolnosti
Potrebno je vreme vlasnicima i psu da se naviknu na novonastale okolnosti
  Dolazak novog psa u kuću jeste jedan od najsrećnijih trenutaka za celu porodicu. Najbolje vreme za dolazak naovog člana porodice je u toku dana, a ne u večernjim časovima, da bi štene, ili mače imalo vremena da se upozna sa novim vlasnicima i novom sredinom u kojoj će boraviti. Ako živite u stanu sve električni kablovi i žice treba da budu skrivene, ili postavljene tako da ih novi stanar ne može dohvatiti, isto tako sve hemijske preparate za održavanje higijene treba skloniti van domašaja.

   Ukoliko imate sobne biljke, treba ih podići - da ne bi došlo do raznih neprijatnosti, počev od nereda koje će životinja da napravi, a i do mogućih trovanja (više o opasnim toksinima i štetnim biljkama za ljubimce OVDE).

Toksini opasni za ljubimce
Kliknite na sliku za uvećanje (+) Izvor: Panvet Facebook (@panvetsubotica)
  Ako Vaš novi ljubimac neće živeti u stanu već imate dvorište, pre nego što ga donesete treba da mu napravite boks u kojem će imati toplo, zaštićeno od vetra/direktnog sunca i suvo mesto za boravak. Veličina boksa, ili kaveza mora biti adekvatna da ljubimac može po njoj nesmetano da se kreće, sa uvek svežom vodom i čistom posudom za hranu.

  Prvih par dana biće dosta teško i za Vas, a i za novog ljubimca - pogotovo kada padne noć. Naravno, biće plakanja i konstantnog cviljenja, jer je štene uzeto iz legla gde je imalo društvo drugih štenadi, a i majka je bila tu.

Ipak preporučuje se da ne izlazite u toku noći i da ne unosite štene u kuću, jer će to preći u naviku i više nećete moći da ostavite psa u boksu. Takođe jako je bitno adekvatno se postaviti prema psu, jer su prve nedelje boravka u novoj sredini veoma bitne za dalji psihološki razvoj i uspostavljanje odnosa vlasnik - pas. Više o "sindromu malog psa" možete pročitati OVDE. Takođe, Vaš novi stanar može ispoljiti neka neobična ponašaja, dobar deo njih je karakterističan za pseću vrstu i treba ih na pravi način razumeti, sankcionisanje često može dovesti do potpuno suprotnih efekata i nepotrebnih frustracija obe strane.

Igra sa novim ljubimcem Panvet veterinarska ambulanta Subotica

  Što se tiče ishrane šteneta/mačeta, potrebno je više obroka u toku dana (u proseku 4 obroka) . Ako se štene hranilo granulama kod odgajivača, treba da nabavimo istu vrstu granula barem za prvih par dana, da ne bi došlo do proliva zbog nagle promene hrane. Ukoliko želite da menjate granule to treba da uradite postepeno, tj. da postepeno životinju navikavate na novu vrstu hrane. Verovatno će neki reći da granulirana hrana nije dobra za štene, ali su današnje granulirane hrane po sastavu takve da sadrže sve potrebna materije za rast i razvoj šteneta. Kuvana hrana koja se kod kuće sprema može biti jednako izbalansirana i izvrsna kao gotova hrana, ali na žalost današnji tempo života je takav da je vrlo mali broj ljudi koji imaju vremena za kuvanje. Više o ishrani ljubimaca možete pročitati OVDE.
Nemojte davati mladom psu, ili mački kosti, to nikako nije hrana za njega!

Uloga taurina u zdravlju mačke
Kliknite na sliku za uvećanje (+)  Izvor: Panvet Facebook (@panvetsubotica)
  Naravno i pored granulirane hrane treba da se daju suplementi - vitamini i minerali koji su namenjeni psima/mačkama. Koju vrstu vitamina ćete davati svom ljubimcu zavisi od veličine odrasle jedinke i vrste kojoj životinja pripada. Nećete pogrešiti ni ako prvih par dana ne budete davali ništa od vitamina, već sačekate prvu posetu veterinaru.

  Posle par dana provedenih zajedno sa novim ljubimcem možete da napravite prvu posetu svom PANVET veterinaru, koji će Vas uputiti u program vakcinacije i ukoliko imate neka pitanja vezana za odgoj šteneta vrlo rado će Vam pomoći. 

Ljubimca treba tretirati i voleti kao člana porodice. Foto: Panvet Instagram (@pan_vet)
  Nemojte zaboraviti - dolazak novog ljubimca je početak jednog novog razdoblja u Vašem životu koje će u proseku trajati 10-15 godina, zato dobro razmislite o navedenim stvarima pre nego što ga nabavite.

Dežurna veterinarska ambulanta Panvet Subotica

Panvet tim
Локација: Panvet veterinarska stanica Subotica