22. 02. 2016.

Panosteitis kod pasa


  Panosteitis je upalni proces koji se javlja na dugim cevastim kostima kod mladih pasa u toku rasta.

Bolest se javlja kod rasa većih rastom
  Oboljenje se najčešće javlja kod pasa velikih rasa kao irski vučji hrt, nemačka doga, bernardinac, njufaundlender, ali vrlo često se javlja i kod nešto nižih rasa pasa kao što su nemački ovčar, doberman, zlatni retriver, labrador... 

Na snimku desno vidi se izražen panosteitis
  Panosteitis se najčešće javlja u uzrastu od 5 do 18 meseci. Prva značajna promena u ponašanju kod psa je hramanje - to se uglavnom dešava iznenada posle šetnje, ili nakon odmora, bez ikakve traume - što vlasnici obično komentarišu “iz čista mira”.
 Neobično je to što u početku pas rado trči, igra se, veseo je i ne odbija hranu, ali hromost može da postane sve izraženija kako vreme odmiče. 

  Interesantna karakteristika ove bolesti je da se ne javlja samo na jednoj nozi, već spontano "šeta" sa prednjih na zadnje noge, ili obrnuto. Bolnost može da bude blaga tako da se primećuje samo pri hodu, ali ponekad zna da bude znatno izraženija, tako da pas štedi i podiže nogu i pri stajanju. 

  Prisustvo bola se objašnjava promenama u koštanoj šrži i pokosnici. U težim slučajevima dolazi i do gubljenja apetita, depresije i do totalne nezainteresovanosti. Kod ovakvih slučajeva može da dođe i do povišene telesne temperature.

Bolan panosteitis izaziva nevoljnost životinje
  Dijagnoza se postavlja na osnovu rendgenskog snimka bolne noge, gde su evidentne promene u koštanoj masi. Zavisno od toga u kom je stadijumu bolesti napravljen rendgenski snimak, promene mogu biti slabije, ili jače izražene.
  Zasenčenja se javljaju na nutritivnom delu kosti, a potom se šire ka dijafizi i korteksu kosti. Zadebljanje periosta može biti vidljivo sa povećanim nepravilnim zasenčenjima.

  U terapiju panosteitisa treba uključiti lekove protiv upale, analgetike i jedino u izuzetnim slučajevima je potrebno uključivati antibiotike.

  Naravno, bolestan pas treba da bude smešten u što manjem prostoru, da bi štedeo bolesnu nogu i da se izvodi u kratke šetnje.

Panvet veterinarska stanica Subotica

Panvet tim
Локација: Panvet veterinarska stanica